aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Politică » Peste 50.000 lei au fost cheltuiți de administrația din Aiud pentru „planuri” produse de o firmă fără angajaţi

Peste 50.000 lei au fost cheltuiți de administrația din Aiud pentru „planuri” produse de o firmă fără angajaţi

Publicat în 14.02.2017 la ora 20:08

Conform unui comunicat emis recent de Primăria Aiud, interesul acesteia faţă de mobilitatea urbană este cert. Potrivit municipalităţii, uşurinţa şi eficienţa cu care se vor deplasa cetăţenii pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport face obiectul unei dezabateri publice, în premieră, la Aiud, şi reprezintă avanpremiera la Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) care este un plan strategic conceput pentru a satisface nevoia de mobilitate a cetățenilor și a companiilor în orașe și în împrejurimile acestora, în vederea creșterii calității vieții.

Înţelegem şi că planul stabilește modul în care se vor pune în aplicare conceptele moderne de management al mobilității urbane durabile, așa cum au fost definite și implementate la nivel european. Scopul acestuia este de a identifica și a preciza clar care sunt măsurile și proiectele finanțabile prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, reprezentând totodată o documentație complementară strategiei de dezvoltare teritorială și planului urbanistic general. Conceputul pune accent deosebit pe implicarea cetățenilor și a tuturor părților interesate, pe coordonarea politicilor între sectoare (transport, utilizarea teritoriilor, mediu înconjurător, dezvoltare economică, politici sociale, sănătate, siguranță, etc.), între diferitele niveluri de autoritate publică și între autoritățile învecinate, prezentând și o viziune sustenabilă de dezvoltare pentru zona urbană și periurbană a municipiului Aiud.

Planul întocmit la nivelul UAT Municipiul Aiud, supus dezbaterii publice, poate fi consultat pe site-ul oficial al Primăriei Aiud, precum și la punctul de documentare al instituției, respectiv Biroul Comunicare și Relații Publice, propunerile și sugestiile fiind așteptate până la data de 8 martie 2017.

Ce a lipsit din comunicarea oficială a primăriei: sumele de achiziţie a planului, care a fost achiziţionat direct, în SEAP, cu suma de 43.750 lei, fără TVA, valoarea lui totală fiind de 52.062,5 lei. Suma este una considerabilă, în măsura în care, alte primării, cum ar fi cea de la Ocna Mureş, şi-au achiziţionat planul gratuit.

PMUD-ul este un concept nou, nu am înţeles prea bine care sunt beneficiile lui şi mă aştept ca municipalitatea, reprezentată de conducerea executivă a Primăriei Aiud, să explice concret utilitatea lui, precum şi justificarea cheltuirii, prin achiziţie directă, a sumei de 52.062,5 lei.

Cu privire la acest plan, reprezentantul BERD s-a exprimat cu speranţa că va fi luat în considerare, pentru că nu există stabilite norme clare de control în privinţa implementării lui şi, mai mult decât atât, planul este deocamdată la nivel de cercetări şi discuţii. Declaraţia a fost dată pentru probikeaddiction.ro, care şi-a exprimat o concluzie „uşor acoperită de scepticism” cu privire la PMUD, cel pe care l-a achiziţionat, în mod direct, Primăria Aiud, cu o sumă frumuşică, mai ales pentru un buget care are de acoperit nevoi ale cetăţenilor, mai concrete şi mai importante pentru ei.

Despre societatea care a vândut planul, am căutat, de asemenea, nişte informaţii. Firma, la o simplă căutare pe internet, se vede că produce sute de mii lei din contractele încheiate cu autorităţile locale, fără să fie nevoită să aibă vreun angajat. Puterea.ro dezvăluie că e vorba de o firmă de apartament care produce hârtii pe banii primăriilor, iar planurile de mobilitate urbană sunt o adevărată mană cerească pentru această societate.

Acum, mai e de dorit ca Primăria Aiud să ofere câteva explicaţii pe marginea acestui subiect pentru că, în situaţia mea, mai sunt mulţi cetăţeni ai Aiudului care ar vrea poate să ştie la ce serveşte efectiv acest plan în proiectul de dezvoltare a localităţii. Nu vreau să cred că, din banii aiudenilor, am cumpărat scump nişte hârtii care nu ajută la nimic. Chiar dacă a fost lansată o dezbatere fără să se precizeze suma cheltuită de la bugetul local pentru achiziţia directă a planului (e vorba de cei 52.062,5 lei), dezbaterea poate fi cu dublu sens, adică Primăria Aiud poate să lămurească precis necesitatea achiziţiei, oportunitatea şi justificarea ei.

Aştept cu interes detaliile pentru clarificare şi sunt sigură că, la aşa o achiziţie, toţi aiudenii vor deveni la fel de interesaţi de acest subiect.

Consilier local independent,
Ionela Danciu

Acest articol a fost citit de 766 ori

Peste 50.000 lei au fost cheltuiți de administrația din Aiud pentru „planuri” produse de o firmă fără angajaţi
2.7 (54.29%) 14 votes

Comentarii

6 Comentarii la Peste 50.000 lei au fost cheltuiți de administrația din Aiud pentru „planuri” produse de o firmă fără angajaţi

 1. un tip Răspunde

  14.02.2017 la 20:28

  Acest om este de o prostie cum rar mi-a fost dat sa intalnesc. Habar nu are la ce foloseste un asemenea plan de mobilitate, pe care TOATE administratiile trebuie sa-l aiba. Pretul este unul competitiv pe piata, chiar mic in comparatie cu alti furnizori de asemenea servicii. Iar despre achizitie, daca ar citi inculta putin legea achizitiilor publice, s-ar lamuri ca se face DIRECT pana la o anumita valoare, 100 mii euro. Daca acum este in dezbatere publica, inseamna ca achizitia s-a facut anul ttecut.

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • achizitorul Răspunde

   15.02.2017 la 8:56

   Tipule nu prea esti informat in ceea ce priveste achizitia directa. 100 mii euro este pragul pentru lucrari si este aferent legii vechi respectig OUG 34/2006 care este abrogata de aproare 1 an. Azi functioneaza legea 98/2016 si HG 395/2016 iar pragul de achizitie directa pentru servici si produse (care fac obiectul achizitiei vizate) este de 132519 lei Art 7 alin 5 dil L98/2016. Achizitia directa nu inseamna ca achizitorul poate acorda discretionar un contract cui doreste ci in baza unor principii cum ar fi eficienta economica, nediscriminarea, tratamentul egal si asumarea raspunderii (conform Art 2 din L98/2016). Conform HG 395/2016 Primaria (in calitate de autoritate contractanta trebuie sa notifice (pentru ca apare la plural cuvantul notificari) mai multi operatori prin intermediul SEAP pentru a primi oferte iar dupa un termen de 2 zile sa atribuie oferta unui operator care prezinta oferta cea mai avantajoasa. ACHIZITIA DIRECTA NU DA DREPTUL NIMANUI DE A UZA DISCRETIONAR DE BANUL PUBLIC.

   Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. margareta Răspunde

  15.02.2017 la 8:35

  Aflam inca una din cenaclul gafele si incompetenta Primariei. Unde este transparenta doamna primar? Va rugam sa faceti publice evaluarile firmelor care presteaza servici de intocmire astfel de documentatii. din cate oferte s-a ales aceasta societate. La cate societati s-au trimis notificari conform HG 395/2016 pentru a primi oferta. In acest caz departajarea firmelor trebuie sa fie facuta de experienta personalului in astfel de planuri. Care personal daca aceasta firma nu are angajati? Ce se intampla cu promisiunea ca ne veti administra banii cu chibzuinta. asa ceva nu se mai poate. Daca nu faceti publica justificarea alegerii firmei personal va fac plangere penala dvs. si responsabililor de achiziti publice.

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Aiudeanu Răspunde

  16.02.2017 la 22:30

  “uşurinţa şi eficienţa cu care se vor deplasa cetăţenii pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport face obiectul unei dezabateri publice, în premieră, la Aiud”….. Pai asta ne trebuie la Aiud, nu investitii si locuri de munca??? Ne ocupam de prostii??? Ocna Muresul si-a achizitionat GRATIS???Incompetenta nu are limite la noi! Rusine O.B.!!!!!

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • eco Răspunde

   17.02.2017 la 18:31

   Daca ati afla ca Ocna Mures nu detine acest document, ce i-ati spune independentei guralive?

   Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

   • Dac liber. Răspunde

    18.02.2017 la 18:39

    …”In sistemul de achizitii SEAP se vede ca Aiudul a mai dat un contract catre firma actualului City manager al municipiului Alba Iulia…..” De asta ce zici, eco? Le mai iei apararea la penali?

    Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.