aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Știri din zonă » Povestea Elisabetei Crai, din Vălişoara, care croșetează botoșei vânduți în străinătate a ajuns în paginile revistei de handmade „Crafty”

Povestea Elisabetei Crai, din Vălişoara, care croșetează botoșei vânduți în străinătate a ajuns în paginile revistei de handmade „Crafty”

Publicat în 13.12.2017 la ora 20:33

Elisabelta Crai, bunicuța în vârstă de 72 de ani din satul Vălişoara, care croșetează botoșei ce sunt vânduți chiar și în străinătate, a ajuns în paginile publicației Crafty. Revista pasionaților de handmade, editată de revista de modă Burda, prezintă povestea lui tanti Veta și modul cum a ajuns aceasta celebră.

”Cu un ac vechi de 100 de ani, în casa ei din inima Apusenilor, buni Veta tricotează botoșei din fire textile reutilizate. Diana, nepoata, plimbă botoșeii peste hotare, unde îi promovează drept cadouri pline de semnificație pentru o viață trăită cu respect față de natură”, astfel este prezentată bunica din Vălișoara. Elisabeta Crai croşetează de la vârsta de 12 ani şi a făcut toată viaţa articole de îmbrăcăminte pentru membrii familiei sale.

De mai bine de un an de zile, botoşeii şi păturile croşetate de Elisabeta Crai au ”părăsit” cadrul familial, respectiv satul Vălişoara şi au ajuns la Cluj-Napoca, apoi la Bruxelles şi în alte orașe europene. Totul se datorează nepoatei sale, Diana Ioana Călin, formator în economie socială. Elisabeta Crai încântă privirile şi sufletele cu botoşeii ei, pe care i-a creat în serile pe care şi le petrece la Vălişoara.

La fel ca ea sunt multe astfel de femei mai în vârstă sau mai tinere, „care-şi umplu timpul” croşetând diverse lucruri. Şi dacă până nu demult tanti Veta, aşa cum îi spune toată lumea, nu ştia valoarea lucrului ei, acum se mândreşte şi munceşte mai asiduu, mai ales că prin aceasta îşi mai asigură un plus de venit, bineînţeles ajutată fiind de nepoata ei.

”Vânzarea nu reprezintă «obiectivul» acestei activităţi, astfel practicăm economia cadoului, iar fiecare răsplăteşte munca bunicii după cum simte că merită preţuit timpul şi talentul său. Pot să vă spun că oamenii sunt darnici”, spune Diana Călin.

Bătrânica din Alba lucrează cam o zi pentru o pereche de botoşei pentru adulţi. În acelaşi timp poate să croşeteze două perechi pentru copii. Mai nou, femeia croșetează și genți din lână. Ideea micii afaceri i-a venit după un târg organizat în Cluj-Napoca. Acolo, tânăra a prezentat câteva dintre creaţiile bunicii, iar cererea a fost neaşteptată.

”Aceşti botoşei îndeplinesc multe valori în care eu cred. Asistăm la un proces de schimbare prin care ne place să preluăm modele europene, dar uităm că simplitatea s-a născut la ţară. Noi avem multe lucruri bune pe care putem să le învăţăm în România din modul în care trăiesc oamenii la ţară”, afirmă Diana Călin.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 160 ori

Povestea Elisabetei Crai, din Vălişoara, care croșetează botoșei vânduți în străinătate a ajuns în paginile revistei de handmade „Crafty”
5 (100%) 3 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.