aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Administrație » Primarul Oana Badea și Consiulul Local al orașului Aiud pârâţi la Avocatul Poporului și la Instituția Prefectului

Primarul Oana Badea și Consiulul Local al orașului Aiud pârâţi la Avocatul Poporului și la Instituția Prefectului

Publicat în 26.12.2019 la ora 13:23

Un consilier local acuză Consiliul Local al Municipiului Aiud și pe primarul Oana Badea de fals și încălcarea flagrantă și îi pârăște la Avocatul Poporului și Instituției Prefectului.

În urmă cu câteva zile consilierul independent Ionela Mariana Danciu a sesiza Instituția Prefectului Alba și Avocatul Poporului în legătură cu nelegalitatea unei Hotărâri de Consiliu Local adoptată de către aleșii locali aiudeni la propunerea primarului Oana Badea.

Potrivit celor stipulate de consilierul independent Ionela Mariana Danciu în adresa trimisă celor două instituții HCL Nr. 273/27.11.2019 este „abuzivă și nelegală, încălcând drepturile elevilor prin aplicarea legii”.

Aceasta acuză atât executivul cât și legislativul municipiului că   HCL 273/2019  „a fost adoptată cu încălcarea ordinelor legale incidente după cum urmează: – Ordinul M.E.C.T.S. nr. 5576/2011privind criteriile generale de acordare a burselor elevilor, a fost adoptat cu încălcarea art. 8 alin 1 lit.a, în temeiul art. 82 alin 3) din Legea Educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Se arată în petiția consilierului independent că prin încălcarea prevederilor respective „inițiatorul, primarul municipiului Aiud, a falsificat media de acordare a burselor de merit, stipulând media 9.50, ceea ce este o ilegalitate, în locul mediei de 8.50 , așa cum prevedea legea și normele invocate în preambulul proiectului de către însuși inițiator”.

Astfel, Ionela Mariana Danciu consideră că numărul beneficiarilor de prevederile legale ar fi fost mai mare și că prin acest demers sunt privați de a primii burse de merit toți elevii care au obținut medii generale cuprinse între mediile 8,50 și 9,50 în anul școlar anterior și se atrage atenție că legiuitorul a dat posibilitatea primăriei și consiliului local „… ca , din bugetul local să fie stabilită suma acordată ca bursă de merit, nu să fie modificată media de acordare a acesteia!”

Cu alte cuvinte executivul este acuzat că în loc să adapteze bugetul în funcție de numărul beneficiarilor legali, prin ridicarea mediei minime de la 8,50 la 9,50 a adaptat beneficiarii la buget, după unele criterii considerate ca fiind „ilegal asumate”.

Considerând că se încalcă legislația petiționara a atras atenția Instituției Prefectului și Avocatului Poporului că „… proiectul de hotărâre nu îndeplinesc condițiile de fond expres prevăzute de

legea aplicabilă, fapt care duce la nulitatea absolută a hotărârii adoptate”, ca atare „… pe cale de consecinţă, va rog respectuos să revocați în totalitate hotărârea ca fiind netemeinică și nelegală, solicitându-i inițiatorului, ca, în regim de urgență să solicite tuturor instituțiilor de învăţământ din Aiud și localitățile arondate, care au elevi, care se conformează textului legal prin a beneficia de bursa lor de merit și să-l pună fară putere de tăgadă în practică, pentru fiecare elev”.

Acest articol a fost citit de 1076 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.