Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Punct final pentru ediția din acest an a Taberei Internaţionale de Artă Plastică „Inter-Art” desfășurate la Aiud

Publicat

în

tabara-inter-art-aiud-2014-finalTabăra Internaţională de artă plastică „Inter-Art” Aiud s-a constituit şi prin această a XIX-a ediţie, defăşurată la Aiud, între 10 și 25 august 2014, în unul dintre cele mai importante şi ample proiecte artistice contemporane. Tabăra a reunit 36 de artişti plastici din 25 de ţări, reprezentanţi a unor importante culturi şi tradiţii, pictori, graficieni şi sculptori recunoscuţi prin talentul şi valoarea lucrărilor realizate şi prezentate în expoziţii în întrega lume.

Expoziţia de închidere a evenimentului, recunoscută de toată lumea ca fiind unul dintre momentele de vârf ale creaţiei artistice şi una din cele mai importante prezentări de artă plastică realizate de-a lungul timpului în tabăra aiudeană, a fost onorată de participarea  Csilla Hegedus, secretar de stat în Ministerul Culturii, a lui Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, a dlui Mihai Horaţiu Josan, primarul municipiului Aiud, precum şi a altor oficialităţi judeţene şi locale şi un numeros public iubitor de artă.

Participarea şi discursurile prezentate de oficiali au subliniat amploarea fenomenului artistic  Inter –art, relaţiile importante pe care fundaţia le-a stabilit, în decursul timpului, în promovarea artei româneşti şi a artei internaţionale de la Washington şi New York, la Viena şi Vichy şi până la expoziţiile din Haiti şi Măroc, au transmis organizatorii.

Tabăra aiudeana, prin programul său complex şi numărul important de artişti participanţi, se constituie, în sine, într-un demers artistic inedit.

Publicul şi artiştii participanţi au avut posibilitatea să asiste la expoziţii personale ale artiştilor: Eva Andrea Szocs (Ungaria), Georgiana Cozma (România), Gerd Messmann (Germania), Suelin Low Chew Tung (Grenadă), Lojze Kalinsek (Slovenia); la expoziţii de de grup cuprinzând arta haitiană şi arta sudaneză, la expoziţia internaţională de mail-art, la expoziţia în memorian Jacek Cichon (Polonia). Expoziţiile s-au desfăşurat în sălile din galeriile de artă aiudene şi în sălile de expoziţii ale Muzeului Naţional din Albă Iulia.

Seara de muzică Melodis Folk, prezentările sbn genericul Artă din ţara ta, excursiile la Albă Iulia, Rimetea şi Sighişoara au contribuit la cunoaşterea reciprocă a culturii şi tradiţiilor specifice zonelor reprezentate.

Un alt eveniment inedit, desfăşurat în actuala ediţia a tabarei, l-a constituit prima ediţie a Nopţii Inter-Art, desfăşurată în Piaţa Consiliul Europei, Biserica Romano-Catolică şi Galeriile Inter- Art şi care a cuprins: creaţii în aer liber, având ca temă Aiudul – expuse apoi în galeriile de artă şi vernisate la miezul nopţii, concertul de orgă, atelierul de fotografie veche cu prezentarea lucrărilor realizate de Zoltan Lorincz jr. , performance-urile realizate de Georgiana Cozma (România), Eva Andrea Szocs (Ungaria),Giuseppe Strano Spitu (Spania).

Sculpturile realizate de Ştefan Balog, montate în zona parcului central, au făcut parte dintr-un proiect intitulat “Îngeri căzuţi”, prin care cu ajutorul artei vizuale, a teatrului şi muzicii autorul a adus un omagiu martirilor care au suferit şi murit în închisoarea aiudeana; au participat la proiect actorii trupei Skepsis din Albă Iulia. Manifestarea desfăşurată în aer liber a trezit un real interes în rândul publicului participant, precum şi a presei.

Aiudul se înscrie prin acesta manifestare în galeria marilor centre de cultura contemporană, devenind un important promotor al artelor plastice, al spaţiului artistic, al valorilor culturale şi a actului artistic contemporan.

Ioan Hădărig,
director artistic


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. ioan hadarig

    27.08.2014 la 11:14

    Tabara Internationala de Arta Plastica Inter-Art s-a desfasurat in perioada 10 – 25 august 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Învățământ-Cultură

Locul II la faza județeană a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, pentru elevii Liceului Tehnologic Aiud

Publicat

în

Luni, 15 aprilie 2024, a avut loc la Alba Iulia, faza județeană a MARATONULUI PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ.

„La acest proiect au participat elevii Căpâlna Dorian,Fufezan Georgiana,Lazăr Mihai,Popa Luca și Popa Tabita din Liceul Tehnologic Aiud ,cu firma IRIS – PHOTO, coordonați de doamnele profesoare Bașa Emeșe și Oțel Emilia Camelia. Echipajul a obținut locul II, la etapa județeană.

Mulțumim mentorilor noștri pentru marea provocare la care am fost antrenați, doamna antreprenor Duna Adriana și Ing. Oltean Ciprian”, au transmis reprezentanții Liceului Tehnologic Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Călin Karina Maria, elevă a Școlii Gimnaziale „Axente Sever” Aiud, mențiune la faza județeană a Olimpiadei de Religie

Publicat

în

Eleva, Călin Karina Maria, de la Școala Gimnaziala „Axente Sever” Aiud, a avut o comportare foarte bună, la faza județeană a Olimpiadei de Religie, fiind recompensată cu mențiune.

„La Olimpiada de Religie, faza județeană, eleva Călin Karina Maria din clasa a VI-a C, coordonată de doamna profesor Lupu Anda Raluca, a obținut mențiune. Felicitări pentru rezultat!”, au transmis reprezentanții Școlii Gimnaziala „Axente Sever” Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Școala Gimnazială „Axente Sever“ Aiud, implicată în Proiectul internațional E-twinning „Friendly Steps for Nature”

Publicat

în

În perioada decembrie 2023 – mai 2024, Școala Gimnazială „Axente Sever“ din Aiud, sub coordonarea d-nei. profesor pentru învățământul primar, Ana-Sorana Scutelnicu, este implicată în Proiectul internațional E-twinning “Friendly Steps for Nature”, în cadrul căruia sunt reunite 26 de cadre didactice din 8 țări – Turcia, România, Croația, Macedonia, Azerbaidjan, Grecia, Iordania și Estonia.

E nevoie să facem „pașii potriviți“ pentru a trăi într-o lume stabilă și trainică. Căutăm prin acest proiect să atragem atenția asupra schimbărilor climatice, care la nivel global reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă lumea secolului 21, precum și alte probleme de mediu. Conservarea naturii pentru generațiile viitoare este una dintre problemele pentru care întreaga umanitate ar trebui să se simtă responsabilă.

Proiectul nostru are scopul de a forma în rândul copiilor obiceiuri sănătoase în relația cu mediul și de a îi încuraja pe aceștia să folosească eficient resursele naturale. Activitățile proiectului implică învățarea modalităților inedite de a proteja natura, raționalizare resurselor, economisirea energiei, reducerea cantității de deșeuri și reutilizarea materialelor reciclabile pentru a reduce poluarea mediului. Astfel, ne propunem să sensibilizăm elevii cu privire la cei trei R: Redu, Reutilizează, Reciclează.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud