Rămâi conectat

Știri din zonă

Rădeștenii au un nou medic de familie

Publicat

în

Începând de luni, 12 iulie 2021, locul de medic de familie în localitatea Rădești, este ocupat de dr. Zsombor Demeter din Aiud, care îl înlocuiește în această calitate pe dr. Aurel Lazăr.

Noul medic va presta în aceeași locație, alături de soția sa (asistent medical), un program de 2 ore/zi, de luni până vineri între orele 12.30 – 14.30 și va acorda consultații medicale pacienților din cele 3 localități componente ale comunei: Meșcreac, Leorinț și Rădești, la care se mai adaugă satul Pețelca și localitatea Sâncrai.

Potrivit informațiilor oficiale, în evidența medicului de familie se află la ora actuală aproximativ 1.400 de pacienți. De menționat că Doctorul Zsombor Demeter are 39 ani, a terminat studiile la UMF Tg. Mureș și este medic de familie și în municipiul Aiud. Activitatea acestuia se va desfășura in aceeași locație și anume, Dispensarul medical din Rădești.

În ceea ce îl priveste pe fostul doctor de familie, Aurel Lazăr, acesta și-a întrerupt activitatea recent, la vârsta de 83 de ani, după ce a slujit comunitatea, ca medic  timp de 50 de ani, la care se adaugă 2 ani prestați în localitate Ciuguzel. De asemenea, dr. Lazăr a efectuat timp de 28 ani, servicii de gardă la Spitalul din Aiud. Îi transmitem și noi, călduroase felicitări doctorului Lazăr pentru întreaga sa activitate medicală și mult succes doctorului Zsombor,  în noua sa misiune la Rădești!

Constantin Predescu

Știri din zonă

Tânără din Mirăslău, fost voluntar SMURD, admisă la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, la arma jandarmi

Publicat

în

În urma procesului de recrutare și a examenelor anevoioase de admitere la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, la nivelul județului Alba ne mândrim cu studenta Tașnádi Emma, care prin ambiție și multă muncă a reușit să își îndeplinească visul de a îmbrăca uniforma militară.

Familiarizată cu acest domeniu și cu dorința continuă de a fi în slujba cetățenilor și a-și ajuta semenii, ea a fost pentru o bună perioadă voluntar SMURD în municipiul Aiud. Originară din  comuna Mirăslău, ea ne-a mărturisit că a ales arma jandarmi, deoarece știe că această meserie i se potrivește și nu se poate imagina altundeva în viitor.

Noi îi urăm mult succes în anii de studiu ce vor urma și o așteptăm să facă parte din echipa Inspectoratului de Jandarmi Județean ”Avram Iancu” Alba.

Biroul de presă al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba

Citește mai mult

Știri din zonă

ÎPS Irineu a oficiat slujba de târnosire a bisericii monument istoric „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Geogel, protopopiatul Aiud

Publicat

în

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent astăzi, 19 septembrie 2021, în mijlocul credincioșilor din parohia Geogel, protopopiatul Aiud.

ÎPS Irineu înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii monument istoric cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, după care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în altarul de vară al parohiei.

În cuvântul rostit cu acest prilej, ÎPS Irineu a spus: „Bisericile de lemn de pe plaiurile Ardealului pot fi socotite adevărate comori ale patrimoniului istoric, spiritual și cultural al poporului român. Cele aproximativ 600 de astfel de locașuri de închinare, din cuprinsul spațiului transilvan, au o valoare identitară inestimabilă. Ele reprezintă dovezi palpabile ale trecutului națiunii noastre, înzestrate cu geniu creator. Astăzi, ne revine datoria de a conserva aceste bijuterii arhitecturale și de a promova frumusețea lor artistică și istoricul lor bogat, care ne vorbesc despre iubirea jertfelnică a strămoșilor noștri pentru Dumnezeu și pentru patrie. Ne dorim ca tot mai multe edificii bisericești-monument istoric să beneficieze de proiecte de restaurare și valorificare, precum bisericuța aceasta din Geogel, pentru ca ele să rămână, pe mai departe, mărturii incontestabile ale Ortodoxiei românești”.

La finalul slujbei, pentru întreaga osteneală și râvnă apostolică de care a dat dovadă pe parcursul anilor de slujire, părintele paroh Ion Desrobitu a fost hirotesit întru sachelar. De asemenea, primarul comunei Ponor, Petruț Bujor, dimpreună cu ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la înfrumusețarea locașului de închinare, au primit din partea ÎPS Irineu diplome de aleasă cinstire.

•••

Declarată monument istoric în anul 1955, biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din localitatea Geogel, în care se slujește neîntrerupt de 260 de ani, a fost restaurată cu fonduri europene nerambursabile. Construcția din lemn are o structură unică în România, datorita altarului din piatră și a elementelor de arhitectură deosebită. Edificată în 1751 – an consemnat pe ancadramentul ușii de la intrarea de sud, spre naos –, biserica a suferit în timp transformări importante, din construcția inițială păstrându-se naosul – acoperit cu o boltă semicilindrică – și pronaosul.

În anul 2015, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, a fost inițiat un proiect complex de conservare-restaurare a bisericii de lemn din localitatea Geogel și a cimitirului în care este amplasată. Proiectul, derulat între anii 2017-2020, a vizat punerea în evidență și explicarea complexității și valorii monumentului, rezultat al mai multor etape majore de edificare și transformare. Acest obiectiv a fost atins prin măsuri reținute de înlăturare a elementelor parazitare, remediere și restaurare a elementelor constructive și a suprafețelor arhitecturale, precum și prin menținerea cât mai discretă a elementelor și sistemelor tehnologice introduse.

Pictura interioară și icoanele mobile au făcut obiectul unui proiect amplu de conservare, fără operațiuni de repictare sau reconstituire. De asemenea, au fost necesare lucrări minuțioase specifice lucrărilor de conservare-restaurare a suprafețelor murale și a suprafețelor pictate pe lemn. Astfel, biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Geogel este primul locaș de cult din Arhiepiscopia Alba Iuliei care a fost restaurat din fonduri europene. Proiectul de restaurare a locașului de cult a fost coordonat de către părintele Daniel Pașcanu, fost paroh al parohiei Geogel.

Citește mai mult

Știri din zonă

Două persoane rănite, în urma unui accident rutier produs pe DN 1, la Mirăslău

Publicat

în

Detașamentul de pompieri Aiud intervine la un accident rutier produs pe DN 1, pe raza localității Mirăslău.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un autoturism iesit în decor (zona subtraversare A10).

Posibil două victime din care una încarcerata, constienta. Misiunea este în dinamică, revenim cu detalii. Forțe alocate: 1 ASAS și 1 EPA.

UPDATE: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, cele 2 victime (bărbat și femeie) erau ieșite din autoturism.

La momentul de față, se asigură măsurile PSI necesare. Una din cele două victime este asistată medical de către echipajul SMURD prezent la fața locului. Fără alte probleme deosebite.

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud