aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Recoltă de struguri acceptabilă cantitativ şi slabă calitativ în Podgoria Aiud

Recoltă de struguri acceptabilă cantitativ şi slabă calitativ în Podgoria Aiud

Publicat în 24.10.2015 la ora 11:00

struguriCulesul strugurilor este spre sfârşite, în câteva zile podgorenii aiudeni urmând să termine recoltatul.

Se tem că se strică vremea, aşa că toată lumea roieşte prin vii şi crame. Se spune că nu vom avea aceeaşi recoltă bogată de anul trecut, iar vinul din această toamnă va fi mult mai sec. Binecunoscută în ţară, cât şi peste hotare, pentru vinurile sale foarte bune dulci cât şi demidulci, Podgoria Aiud, din care fac parte dealurile pe care-şi au viile vinificatorii ce activează în municipiu şi în localităţile imediat apropiate (Ciumbrud, Lopadea Nouă, Hopârta, Ciuguzel), se află spre finalul campaniei de recoltare a strugurilor pentru vinificaţie. Anul acesta, producţia a fost sub aşteptările agricultorilor din zonă. Pe lângă producţia slabă la fructe şi porumb, unora anul acesta le aduce veşti proaste şi în sectorul viticol. Aiudenii care cultivă viţa-de-vie susţin că seceta din vară şi precipitaţiile din toamnă le-au dat multe bătăi de cap, iar producţia va fi mult mai slabă faţă de anul trecut. Mulţi dintre viticultori spun că se gândesc serios să renunţe la această ramură a agriculturii deoarece de câţiva ani buni nu le aduce niciun beneficiu, ci numai costuri suplimentare, iar concurenţa a devenit de nesuportat. „Cantitativ, producţia a fost destul de bună. Pentru obţinerea unor struguri de calitate se cere pricepere şi muncă multă, dar şi ajutorul Celui de Sus. Îngrijirea unei podgorii începe primăvara devreme, odată cu tăiatul viei, şi se încheie toamna, odată cu culesul, însă în toată această perioadă sunt numeroase lucrări de întreţinere. Problema mare este că în acest an strugurii noştri nu prea au mult zahăr în boabă, fapt pentru care vom avea ceva probleme”, ne-a mărturisit unul dintre viticultorii aiudeni. Acelaşi lucru ni l-au declarat majoritatea cultivatorilor şi vinificatorilor, care au adăugat faptul că o problemă mare o constituie concurenţa „vinurilor de garaj”, ieftine din cale afară şi proaste, care au inundat magazinele. Aşa cum se ştie, în zona Aiud vinurile sunt foarte bune, atât cele semidulci şi dulci, cât şi cele curente, de masă, cu o doză de aciditate ce se armonizează echilibrat cu alcoolul, dulceaţa şi celelalte substanţe constituite, ce le fac să fie mai căutate. Ceea ce le deo­sebeşte de vinurile din celelalte podgorii este o oarecare duritate, deşi soiurile sunt aceleaşi: Fetească albă, Riesling italian, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Traminer, Pinot Gris, Neuburger, ori soiurile pentru masă cum este cel de Muscat Hamburg. Potrivit statisticilor, fiecare român bea în medie 24 de litri de vin pe an, jumătate din consumul locuitorilor din ţările dezvoltate. Mai bine de o treime din vinurile vândute sunt albe. Consumul este, însă, mai mare, spun specialiştii, pentru că nu include şi vinul obţinut în micile gospodării.

Dorel LAZĂR

Facebook 

Acest articol a fost citit de 73 ori

Recoltă de struguri acceptabilă cantitativ şi slabă calitativ în Podgoria Aiud
5 (100%) 2 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.