aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » S.O.S. patrimoniul istoric al Aiudului!

S.O.S. patrimoniul istoric al Aiudului!

Publicat în 14.04.2017 la ora 12:20

Mulţumindu-vă pentru ataşa­mentul dvs. util în cauza salvării patrimoniului istoric al Aiudului, atunci când aţi publicat cele trei articole ale mele în numele concitadinilor, vă informez că parcă, tardiv, s-a mişcat ceva.

Bunăoară, stadionul Metalul Aiud şi-a completat cu scânduri noi întreg perimetrul gardului înconjurător, care a fost vandalizat în timp prin furturi repetate. Am apelat şi la Poliţia municipiului Aiud, pentru un surplus de ajutor împotriva furtului bezmetic din avutul obştesc. De menţionat că recenta reparaţie a gardului a fost efectuată de către un sponsor patriot. Mai este încă de refăcut poarta principală a stadionului, momentan desfiinţată. De asemenea, s-ar putea reface tribuna din lemn după proiectul existent al celei demolate iresponsabil, în acest mandat al Primăriei. Apoi, după exemplul Primăriei din Câmpia Turzii, stadionul Metalul ar putea fi declarat monument istoric sportiv, cu o vechime de peste o sută de ani.
În legătură cu acea clădire istorică a Administraţiei Financiare de pe vremea când Aiudul era reşedinţa Comitatului Alba de Jos (1716 – 1929), părerile aiudenilor sunt covârşitor împotriva demolării. A merge înainte cu acea HCL, în ideea distrugerii şi nu a salvării, în niciun caz nu face cinste nimănui. Nici cetăţenilor şi mai ales nici conducătorilor lor. Argumentele invocate de HCL privind starea de degradare în timp a acelei clădiri care a fost o mândrie arhitectonică şi utilitară a oraşului, nu pot fi justificate. Cică, spunea un domn consilier, plafoanele camerelor sunt prea înalte, şi că cine se urcă la înălţimea aia? Naivă întrebare de nespecialist în materie de construcţii civile.
Nu dorim „capul lui Moţoc”, pentru că vinovaţi de starea jalnică a clădirii sunt mai mulţi „Moţoci” de-a lungul ultimelor două decenii. Dar măcar acum, în ceasul al 12-lea, pentru Dumnezeu, treziţi-vă! În toată ţara este în vogă ideea salvării patrimoniului istoric al localităţilor istorice, iar Aiudul nu se mai poate mândri decât cu istoria sa multiseculară. Se pare că pentru asemenea obiective punctuale, fondurile europene sunt mai accesibile.
În legătură cu cel de-al treilea obiectiv de patrimoniu istoric, care e Parcul Municipal Aiud, aud fel de fel de justificări naive, neprofesioniste, aberante chiar. Mă simt obligat să reamintesc că în urmă cu circa 3 ani am iniţiat un studiu profesionist apelând la autoritatea în materie a domnului inginer silvic Vasile Voican, în ideea de a identifica cele circa 13 specii de arbori seculari şi apoi a aplica pe fiecare câte o plăcuţă explicativă. Totodată, am propus, la sugestia insistentă a specialistului, o toaletare profesionistă a tuturor arborilor din parc. La adresa înaintată oficial către Primărie, mi s-a răspuns c-o să facem, c-o să dregem, felicitându-ne ipocrit pentru patriotismul nostru local. Şi cu asta, ce-am făcut? (vorba lui Tănase).
Să luăm aminte. Amin, căci tot suntem în preajma Sfintelor Paşti.

Oliviu SOCACIU

Facebook 

Acest articol a fost citit de 312 ori

S.O.S. patrimoniul istoric al Aiudului!
3.6 (72.5%) 8 votes

Comentarii

Un Comentariu la S.O.S. patrimoniul istoric al Aiudului!

  1. mut pe fata Răspunde

    19.04.2017 la 22:24

    Ce SOS bah amibelor?!! stadionul Metalul Patrimoniu istoric? voi ati mancat de pe jos? cand au turnat beton in turnurile cetatii voi unde ati crepat sâmburi? si cand s-a daramat o casa de la 1700 sa se construiasca magazinul Profi erati cumva la pacanele de nu ati aflat! si acuma vreti sa salvati acest “monument istoric” stadionul Metalul. nu vreti cumva sa il salvati si pe Iliescu sa avem intact la colectie toate simbolurile comunismului?! Manca-v-ar jermi de la interior spre exterior!

    Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.