aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Șase clădiri din centrul istoric al Municipiului Aiud au devenit periculoase

Șase clădiri din centrul istoric al Municipiului Aiud au devenit periculoase

Publicat în 21.06.2017 la ora 14:00

Neglijența, ploile, șobolanii și țiganii le-au adus în prag de ruină. Administraţia locală și proprietarii se ceartă pe tema reabilitării

Soarta clădirilor istorice de pe strada Bethlen Gabor din Aiud depinde de rapiditatea cu care administrația locală îi evacuează pe cei aproximativ 100 de locuitori pe care în urmă cu peste 20 de ani tot ea, administrația, i-a aşezat acolo. Din cauza neglijenței locatarilor și a imposibilității proprietarului de a interveni pentru consolidarea și reabilitarea celor șase clădiri vechi de sute de ani, acestea riscă să se dărâme. E de ajuns să te plimbi o singură dată pe strada Bethlen Gabor din municipiul Aiud pentru a vedea cum arată un cartier, celebru odinioară, în care locuiau profesorii primei universități teologice din Transilvania. Aici te întâmpină la fiecare pas gunoaiele, mizeria lăsată de câini, indiferent dacă au sau nu stăpân, sau materii fecale lăsate nu numai de patrupede, ci și de unele bipede.
După anii comunismului, în noua democrație proaspăt instaurată, în clădirile respective mai locuiau, încă, profesorii colegiului maghiar. Apoi? Apoi a venit dezastrul! Apartamentele au fost rând pe rând repartizate unor familii care nu ar fi avut locuințe, familiile alcătuite în majoritate din etnici rromi. Mizeria și mirosurile pestilențiale care s-au instalat au alungat rapid cele două sau trei familii de intelectuali care au mai rezistat cu stoicism o perioadă acolo. Peste tot în cele șase clădiri s-a instalat nepăsarea, mizeria, iar mirosurile răspândite au început să strâmbe nasurile aiudenilor care străbăteau strada în drumul lor spre parcul municipal.
Curțile și trotuarele au devenit loc de promenadă pentru șobolani, iar trotuarele și spațiile verzi locuri în care deseori tronează saci de gunoaie sfâșiați de câinii care s-au înmulțit în zonă. Dinspre cetățeni o adevărată ploaie de reclamații s-a abătut peste primăria municipiului. Verbale sau scrise, reclamațiile nu au prea avut efect. Toate, dar absolut toate administrațiile știau problemele iscate pe strada Bethlen Gabor, dar… niciuna nu a făcut mai nimic. Situația clădirilor și a oamenilor care locuiesc pe strada Bethlen Gabor a făcut obiectul multor articole de presă, însă nimeni nu a mișcat un deget pentru rezolvarea problemelor.
După aplicarea legilor retrocedării bunurilor confiscate de regimul comunist, problema stării de degradare a clădirilor istorice a ajuns în cârca bisericii reformate, care a revendicat, pe drept cuvânt, imobilele. După retrocedare, cu trecerea timpului, atât interiorul apartamentelor, cât și exteriorul clădirilor vechi de sute de ani au ajuns într-o stare de degradare majoră și au dat bătăi de cap noilor – vechi proprietari (Eparhia Reformată de Ardeal), cât și administrațiilor locale. Mulți dintre aiudeni au fost și sunt oripilați de aspectele cu care se confruntă atunci când străbat această stradă, aflată la doar doi pași de centrul municipiului, și pe unul dintre traseele cele mai circulate din municipiu. „Când eram mai tânăr, era altă treabă. Exista mai mult interes şi din partea primăriei, dar şi din partea oamenilor. Acum, toţi spun că vor o schimbare, dar nu numai cei ce locuiesc acolo aruncă gunoaiele pe stradă, sau nu strâng după câinii lor. Resturi mai lasă și alții“, povesteşte un aiudean. „Dacă acum 30 de ani era o mândrie să ieşi la plimbare pe această stradă, să vii să te relaxezi în parc, acum nici nu mai poate fi vorba de aşa ceva. Mizeria de aici îți taie pofta de orice“, ne-a mai spus omul. Are dreptate aiudeanul nostru. Din ce a fost odată nu a mai rămas nimic, doar mizerie, mirosuri și șobolani, iar clădirile, mândria municipiului, sunt niște ruine ce stau să cadă.
Deși strada și clădirile ei par a fi căzute în uitare, aspectele create sunt în atenția Primăriei municipiului Aiud. În urma ploilor care s-au abătut asupra municipiului în ultima perioadă și a căderii unor materiale de construcție de pe frontispiciul unor clădiri, primăria municipiului a cerut Eparhiei Reformate de Ardeal să-și repare fațadele așa cum spun legile și reglementările românești. Despre soarta acestor clădiri am avut o discuție mai amplă cu reprezentanții actualei administrații, care ne-au informat că sunt interesați de rezolvarea situației create pe parcursul ultimilor aproape 30 de ani, în plin centru al municipiului. Potrivit declarațiilor reprezentanților administrației actuale, „cea mai mare greșeală s-a produs atunci când familiile au fost aşezate acolo, la început pentru o perioadă de provizorat, deși se știa că acele clădiri vor face obiectul unor legi speciale și vor fi retrocedate foștilor proprietari. Ca urmare a efectelor ploilor din ultima perioadă, administrația locală a municipiului Aiud s-a alarmat din cauza riscurilor pe care le prezintă cele șase clădiri părăginite și a atras atenția proprietarului (Eparhia Reformată de Ardeal) că datorită întreținerii imobilelor respective, mai bine spus a neîntreținerii imobilelor, în data de 10 iunie 2017 s-au produs desprinderi de tencuială și cărămizi de pe fațada acestora.
Prin intermediul unei adrese oficiale, administrația locală a amenințat proprietarul cu amenzi, deoarece în conformitate cu HCL 254/2005 actualizată, privind stabilirea sancțiunilor care constituie contravenții în domeniul bunei gospodăriri a municipiului Aiud: „Neţinerea în stare corespunzătoare a imobilelor pe care le deține cu orice titlu, prin efectuarea de lucrări de reparații, zugrăvire a pereților exteriori ai clădirii constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 100-1.000 de lei pentru persoane fizice și 300- 2.500 lei pentru persoanele juridice”.
De fapt, astfel de scrisori și adrese au mai fost trimise de către administrațiile anterioare, dar proprietarul, pe bună dreptate, răspundea că este de acord cu cele reproșate, însă administrația ar trebui să se țină de cuvânt și să evacueze cele aproximativ 100 de persoane din clădiri și să-i predea clădirile conformându-se în acest mod înțelegerilor, legilor și hotărârilor privitoare la retrocedarea imobilelor.
Astfel, prin intermediul unei adrese semnate de însuși Kato Bella, episcopul eparhiei reformate din Ardeal, noul proprietar de drept recunoaște starea de degradare a clădirilor și specifică expres că: „Imobilele reprezintă un pericol pentru persoanele aflate în interiorul și în jurul clădirilor. Starea imobilelor se datorează faptului, că aproximativ 100 de persoane locuiesc de ani de zile fără forme legale în clădirile respective”.
Reprezentanții eparhiei recunosc faptul că imobilele se află într-o stare tehnică de degradare continuă și nu mai prezintă siguranță și, invocând siguranța persoanelor, solicită încă o dată Primăriei municipiului Aiud „luarea tuturor măsurilor necesare pentru evacuarea imobilelor” și cere ajutorul „pentru relocarea persoanelor afectate”, menționând faptul că aceste persoane „nu au și nu au avut contract de închiriere cu Eparhia Reformată din Ardeal”.
Întrebat ce are de gând să facă în privinţa conservării patrimoniului construit al municipiului Aiud, respectiv cele șase clădiri istorice, actualul primar, Oana Badea, ne-a declarat că din discuțiile pe care le-a avut cu conducerea Eparhiei Reformate din Ardeal, a înțeles că aceasta a intenționat să efectueze reparații capitale acestor clădiri, însă, încă din anul 2007, nimeni nu a făcut nimic pentru evacuarea celor o sută de oameni, și ne-a declarat: „Vom pune în aplicare evacuarea cerută de către eparhie de îndată ce avem soluția relocării”.
Oare să fie și aceasta încă o amânare a acestei mult dorite rezolvări a situației de pe strada Bethlen Gabor? Primarul Oana Badea spune că nu și că va căuta soluționarea rapidă a situației. Așa să fie, numai că aiudenii s-au cam săturat de mizeria creată la doi pași de centrul municipiului care, așa cum se știe, este din ce în ce mai vizitat de turiști.

Dorel LAZĂR

FOTO: ARHIVĂ

Facebook 

Acest articol a fost citit de 6553 ori

Șase clădiri din centrul istoric al Municipiului Aiud au devenit periculoase
5 (100%) 2 votes

Comentarii

3 Comentarii la Șase clădiri din centrul istoric al Municipiului Aiud au devenit periculoase

 1. Din file de poveste Răspunde

  22.06.2017 la 10:21

  este de-a dreptul mirific sa treci pe strada unde locatare si locatari ale/ai renumitului asezamant de cultura si traditie sa-si reverse slaninile ce apar timide pe sub maieuri spalate cu grija la Revolutie, asezate fiind pe scaune in 3 picioare puse in fata portii si avand un limbaj traditional si la intensitate concurenta cu manelele care se rostogolesc lin si constant peste strada si cartier; linistea parcului si cheful unei relaxari sunt satisfacute astfel de cum treci agale de cladirea fostelor telefoane si te indeamna parinteste spre o noua aventura tinindu-ti mainile mai strins pe poseta si apucand vartos portofelul din buzunare; autocarele cu straini care opresc in zona se delecteaza cu peisajul idilic, completat de scurgerile pestilentiale din santurile pietruite care serpuiesc dinspre curtile aflate in spatele unor porti, care amintesc literar de periferiile Parisului anilor 1450; nimeni si nimic nu poate perturba linistea si farmecul acestor locuri, ingrijite pana la identificare de fostele administratii locale cu justificarea obtinerii unor voturi dublate de ranjetul apropierii spectrului unor potentiale ajutoare sociale generoase; profunda aplecare a locatarilor pentru respectarea naturii si pastrarii acesteia dupa reale criterii ecologiste, fac ca numarul de ciini din zona sa creasca suficient incat , daca ai trecut de primele 100 m in sus sau in jos sa ai sansa de neratat a unei incoltiri profesionale si de surasul complice al depozitarilor de slanini de pe scaune; nu merita sa treci prin Aiud si sa nu revezi locul, devenit garantul unei democratii locale reale si de nezdruncinat, cel putin pe strada confiscata parca de sec.XVI sau precedente- o adevarata incursiune in istoria locului , pentru turistii straini care ( macar o data) ne viziteaza dar si o pioasa aducere aminte pentru noi, localnicii zonei, mandri ca inca , in pofida invaziei tehnicii si a banalului internet, traditia etno-culturala este pastrata precum in muzeul satului si pazita mai ceva decat tezaurul la Londra ; acest lucru nu se intampla in Luxemburg sau in Frankfurt ci LA NOI acasa, in plina explozie a globalismului reusind o conservare a identitatii culturale, istorice si sociale

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • elector Răspunde

   22.06.2017 la 12:35

   “file din poveste” ..lung comentariu si elevat: prea lung , prea elevat.
   Scurt : tiganii ocupa cladiriele si le distrug

   Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. ,) Răspunde

  22.06.2017 la 12:45

  Si ce mandru era dl Josan ca a pus problema in capul bisericii reformate. Dar electorii conteaza : multi si cu scoala putina !Cat mai multi si cu scoala cat mai putina .
  Deci ne asteptam ca nici actuala administratie sa nu rezolva problema din aceleasi motive : ar pierde voturi daca-i misca pe tigani din centrul Aiudului .
  Propunere: sa le faca biserica case la actualii locatari, sa-i mute in case noi, sa renoveze cladirile si sa le dea si ajutor social la toti ! Iupii ! ce idee nastrusnica ! Dar : si biserica si asistatii social traiesc pe banii contribuabililor ! angajatii din administratia publica asisderea !

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.