Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud, la ceas aniversar. Întâlnire de suflet cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la înființarea instituției

Publicat

în

Pe data de 15 septembrie 2023, s-au împlinit 50 de ani de când, în cartierul Microraion 3 din Aiud, și-a deschis porțile Școala Generală Nr. 3, în prezent Gimnazială „Axente Sever”. Cu acest prilej, conducerea școlii a organizat o întâlnire de suflet a tuturor celor care, de-a lungul timpului, au trecut pragul acestei școli, în calitate de elevi,  de cadre didactice sau de părinți.

Într-un cadru festiv, găzduit de Salon Georgia Aiud, au fost împreună peste 150 de invitați, de la elevii de azi din ciclul primar până la seniorii care și-au încheiat mai demult activitatea la catedră.

„A fost omagiată munca școlară a 50 de generații, însumând mii de elevi și, mai ales, truda zilnică a  353 de învățători și profesori, care și-au împletit viețile cu cea a școlii. Din păcate, unii dintre ei, sunt profesori, azi, pe alt tărâm.

Școala se mândrește că, pe băncile ei, s-au format elevi de excepție, care au ajuns oameni de seamă în diferite domenii de activitate și profesează, azi, atât în țară cât și peste hotare, cercetătorul științific de renume mondial, Sergiu P. Pașca fiind exemplul cel mai elocvent”, ne-a spus directorul școlii, Daciana Mihăilă..

Revederea a fost stropită cu lacrimi de emoție și de bucurie, cu zâmbete nostalgice, dar și cu hohote de râs la amintirea unor episoade hazlii din trecut. Mulți dintre cei prezenți sunt cadre didactice ale școlii, dar mai întâi au fost elevii săi și mare le-a fost bucuria revederii cu foștii lor învățători sau profesori, azi pensionari.

Atmosfera a fost întreținută de câteva momente artistice avându-i ca protagoniști pe câțiva elevi sau foști elevi, Roxana Onciul Călușer, Marius Popa, Karla Lupei, precum și de formațiile muzicale „Melodis”, „The Beat” și formația de dansuri populare „Doina Aiudului”.

Evenimentul a fost onorat de prezența reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Alba, ai administrației locale precum și ai instituțiilor de învățământ aiudene.

Conducerea școlii ține să mulțumească tuturor celor care au venit să-i spună școlii „La mulți ani!” sau au trimis mesaje de la distanță. Totodată, aduce alese mulțumiri sponsorilor care au susținut acest eveniment: Georgia Catering SRL prin dna Adriana Duna, SC Lacul codrilor SRL prin dl Beniamin Docea, SC Cocoșul de aur SRL, prin familia Oargă, Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud, prin dl Ioan Hădărig, Star Assembly Sebeș, Axa Porcelaine Alba Iulia, SC ALMI import-export SRL prin dl Horia Țălnar, Bianca Mihacea Events, SC Media Paper Aiud, prin dl Lucian Botezan, Palko Service SRL, florarilor și grădinarilor din Lopadea Nouă ( Fabian Laszlo și Sarkozi Mihaly), doamnei Laura Alexandru Voila, domnului Andrei Ciprian”, a dorit să transmită directorul adjunct al Școlii Gimnaziale ,,Axente Sever”, Ana – Maria Maier.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Demetriu Radu” din Rădești au marcat 105 ani de la Marea Unire

Publicat

în

„La mulți ani România” și Sărbătorim 105 ani de la Marea Unire”, sunt titlurile a două Proiecte educaționale derulate în preajma zilei de 1 Decembrie, eveniment la care au luat parte preșcolarii și elevii ciclului primar și gimnazial de la Școala Gimnazială „Demetriu Radu” din Rădești.

A fost un bun prilej de a aborda o serie de subiecte pe teme de istorie prin care s-a dorit insuflarea la copii a sentimentului de dragoste și respect pentru limba română, pentru țara în care trăiesc, pentru poporul român, pentru strămoși, pentru obiceiurile și tradițiile strămoșești, pentru istoria și eroii poporului, pentru mândria că românii sunt descendenții unor oameni curajoși și iubitori de neam și țară.

Elevii, însoțiși de cadre didactice  au vorbit despre importanța istorică a zilei de 1 Decembrie, iar în cadrul unor activități cultural artistice, au recitat poezii dedicate acestei mărețe zile, au jucat și au interpretat cântece patriotice care i-au însuflețit pe participanți.

A avut loc și o evocare istorică, unde profesorul Vasile Teompa a făcut o prezentare cu semnificația zilei de 1 Decembrie.

Acestea toate, au avut loc într-un cadru adecvat, frumos amenajat de bibliotecarul comunal, Simona Coza, unde, la loc de cinste, au fost prezentate: un covor țesut (de o ținută impecabilă) cu care delegația din Rădești s-a prezentat acum 105 ani, la Marele act istoric de la Alba Iulia, planșete cu figuri istorice din zona Rădești, steagul Tricolor, Stema Țării, harta României, un panou cu membrii delegației din Rădești prezenți la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918, volume cu povestiri istorice, panouri cu proiectele elevilor ș.a.

Cadrele didactice și cei care au pregătit și coordonat aceste două manifestări și-au făcut pe deplin datoria.

Este meritul profesorilor: Cristina Ursa – directorul școlii, Violeta Zamfir ( inițiator proiect didactic), Marina Carina, Gînscă Anca, Vasile Teompa, a Simonei Coza și Augusta Aloman.

Au onorat invitația la eveniment, poetul Teo Laurean (din Meșcreac) și profesor de limba română – pensionar Maria Coza din Rădești.

Elevii au primit diplome aniversare și stegulețe din partea organizatorilor.

La mulți ani ROMÂNIA!

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Eveniment festiv de Ziua Națională a României, la Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud

Publicat

în

Îmbracati în straie de sărbatoare, elevii Școlii Gimnaziale „Axente Sever” Aiud, alături de dascălii lor și de parinți, au sărbatorit Ziua Naționala a României.

Sub îndrumarea doamnei profesoare de istorie, Oniga Corina, învățăceii clasei a VI-a C și-au luat rolurile în serios și au povestit tuturor cum s-a nascut Tricolorul, unul dintre cele două lucruri pe care trebuiau sa le ducă cu ei cei ce aveau sa fie martori ai Marii Uniri, făuririi României dodoloațe, la Alba Iulia, într-o zi geroasă de 1 Decembrie 1918, celalat fiind o pancardă inscripționată cu numele localității de unde au venit.

„Momentul de istorie a continuat cu gânduri și urări dedicate țării, rostite de elevii clasei pregatitoare B și ai clasei a III-a A, coordonați de profesoarele Petruțiu Rodica și Chindea Mihaela, de cantec, joc și voie bună.  Coridoarele și sălile de clasă au fost gătite de sarbatoare de catre toți elevii școlii cu desene, felicitari, planșe tematice, buchete de fori în culorile drapelului românesc. La mulți ani, România!”, ne-a relatat directorul adjunct al instituției, prof. Ana Maria Maier

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Liceul Tehnologic Aiud finalist la Premiile Naționale eTwinning

Publicat

în

În perioada 24-25.11.2023 s-a organizat la București „Conferința Națională eTwinning” în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune proiecte eTwinning derulate în anul școlar 2022-2023. Deschiderea evenimentului a fost făcută de: Marina Stoian, inspector general la Ministerul Educației, Monica Calotă, director ANPCDEFP, Nicușor Ciobanu, ANPCDEFP.

Liceul Tehnologic Aiud demonstrează, încă o dată, că implicarea în proiectele europene de tip eTwinning este o activitate constantă și de calitate, fapt dovedit de numeroasele premii obținute de d-na profesoară de istorie Voicu Corina Valentina.

La București, d-na. profesoară s-a aflat printre finaliști, munca din proiecte fiind apreciată cu Premiul I, la categoria Învățământ profesional și tehnic, pentru proiectul Fight for your rights pe care l-a fondat alături de Emine Kaya din Turcia.

Din echipa de proiect au făcut parte elevi și profesori din România(7), Turcia(6), Grecia(10), Italia(3), Azerbaijan(1), Albania(1), Bulgaria(1), Polonia(1), Iordania(1), Armenia(1).

Un alt proiect, câștigător al Premiului II, la categoria Utilizarea creativă a tehnologiei intitulat Plants for sustainable life, o colaborare între România și Republica Moldova, în care au fost parteneri implicați parteneri din 9 țări.

„Proiectele eTwinning se derulează pe parcursul unui an școlar și reprezintă activități de învățare cu elevi din alte țări partenere în proiect. Acestea sunt organizate pe platforma Comisiei Europene numită ESEP, eTwinning fiind parte a Erasmus+.

În cea de-a doua zi a conferinței au fost prezentate metode moderne și platforme educaționale pe care dascălii le pot utiliza în predarea la clasă pt a face lecțiile mai atractive. EDUMI format din Magda Cojocea, Irina-Elena Petcu și Maria Ramona Coleașă au încurajat lucrul colaborativ, descoperirea de resurse inovative precum diferite tipuri de roboți și jocuri didactice, totul într-o atmosferă caldă și prietenoasă.

Platforma educațională Livresq oferă posibilitatea de a realiza lecții interactive la un nivel calitativ superior și de a aplica pt Certificatul de creator de software educational.

Expoziția de proiecte a pus în valoare produsele comune rezultate din colaborarea internațională a elevilor”, ne-a declarat Corina Voicu.

D-na. profesoară Voicu Corina Valentina  este ambasador eTwinning, ambasador Erasmus+, ambasador Kahoot, Creator verificat Kahoot, Quizizz Certified Game Changer, autor certificat Book Creator, ambasador Book Creator, deține certificate de Creator de software educational Livresq și eticheta de Canva educațional.

Împreună cu Huștiuc Nicoletta, de la Școala Gimnazială Nr. 3, Cugir, d-nele profesoare sprijină parteneriatele școlare europene prin activități de diseminare, de formare și de consultanță pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar în calitate de ambasadoare eTwinning și Erasmus+, singurele cu acest dublu titlu, din județul Alba.

Atunci când pui pasiune în ceea ce faci, rezultatele nu întârzie să vină”, a ținut să precizeze Corina Voicu.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud