Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Scrisul de mână, promovat la Aiud: Elevii de la Școala Gimnazială „Axente Sever” și-au propus să readucă la viață trimiterea de scrisori

Publicat

în

„Proiectului Național „Rețeaua prieteniei” și a propus să readucă la viață trimiterea de scrisori, un obicei atât de îndrăgit odinioară, dar uitat de când au năvălit peste noi rețele de socializare online”, mărturisește prof. înv. Ana Maria Maier, director adjunct la Școala Gimnazială „Axente Sever” din Aiud.

Astfel, elevii clasei a II-a A de la instituția amintită au citit cu emoție, curiozitate și nerăbdare scrisorile primite de la noii prieteni de la Școală Gimnazială „Augustin Maior” din orașul Reghin, județul Mureș, coordonati de profesoara Mirela Cheita.

Entuziasmati, copii au așternut pe hârtie câteva rânduri despre ei, pasiunile lor, materiile preferate de la școală, experientele din viata de școlar. Prima scrisoare s-a dovedit un început în promovarea, oarecum altfel, a scrisului de mână, a cărui importanta și necesitate trebuie pastrata vie în contextul actual, al exploziei tehnologiei.

„Proiectul ne oferă prilejul și celor mici, dar și noua dascălilor, de a cunoaște oameni noi, un schimb de experienta binevenit și necesar în contextul actual al procesului de învățământ. Am pregătit deja scrisorile pentru expediere și gândurile au zburat spre răspunsul mult așteptat”, a ținut să precizeze prof. Ana Maria Maier.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

56 de elevi merituoși ai școlilor din Municipiul Aiud au fost premiați de către Asociația „Maria Agapia”

Publicat

în

Miercuri, 1 iunie 2022, Asociația „MARIA AGAPIA” Aiud a oferit premii și multă considerație celor 56 de elevi merituoși ai școlilor din Municipiu.

Acestia au obținut rezultate de top la olimpiadele școlare organizate sub patronajul Ministerului Învățământului, în anul școlar curent. Ne bucuram sa avem în comunitate tineri ce ne pot furniza mândrie și speranța pentru viitor. Au participat de asemenea și profesorii care i-au pregătit pentru a atinge performanța.

Calde felicitări tuturor și va așteptăm în număr cât mai mare anul viitor, dragii noștri.

Dr. Adriana Câmpean,
Președinta Asociației Maria Agapia Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Gabriel Mark Anca, elev al Colegiului Național „Titu Maiorescu” Aiud, Mențiune de onoare la Olimpiada Internațională de Limba și literatura latină „Certamen Ciceronianum Arpinas”

Publicat

în

Gabriel Mark Anca, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Titu  Maiorescu” din Aiud, a obținut Mențiune de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Limba și literatura latină Certamen Ciceronianum Arpinas, desfășurată în perioada 5-8 mai 2022 la Arpino (Italia), localitatea de origine a marelui om politic, orator, filosof și scriitor roman Cicero.

Calificarea la această etapă a fot precedată de alte probe:în data de 5 februarie 2022 s-a organizat Concursul Național de selecție Arpino, fiind aleși 6 elevi care să facă parte din lotul național, iar în data de 26 februarie 2022 a avut loc prima etapă internațională online – eliminatorie, precedată de 3 zile de cursuri de formare online, reunite sub denumirea „Approaching Cicero: speeches, philosophy, poetry”.

Proba de la etapa internațională a durat cinci ore și a constat în traducerea din limba latină a unui fragment extras din opera lui Cicero și în elaborarea unei analize ideatice și stilistice a textului.

Anul acesta, a patruzeci și una ediție a competiției a reunit, sub semnul prieteniei și al concordiei internaționale, elevi din țări precum Franța, Germania, Italia, România, Bulgaria, Spania, Ungaria, Luxemburg, însoțiți de profesorii lor coordonatori. Astfel, pentru câteva zile, orașul Arpino a fost capitala europeană a culturii clasice, în programul ediției regăsindu-se dezbateri, mese rotunde, excursii și tururi ghidate.

Gabriel-Mark Anca a fost pregătit și însoțit de profesoara Anemona Sînziana Szilaghi (Colegiul Național ,,Titu Maiorescu”, Aiud). Din echipa României a mai făcut parte eleva Ioana-Roxana Popa de la Colegiul Național ,,Costache Negruzzi” din Iași, însoțită de profesoara sa coordonatoare, Elena Agheorghiesei (Colegiul Național ,,Costache Negruzzi”, Iași).

Certamen Ciceronianum Arpinas este o veche și prestigioasă competiție europeană care promovează cultura clasică, la care pot lua parte anual elevii din ultimii doi ani de liceu. În România, participanții sunt selectați în urma unei probe organizate de Ministerul Educației, tezele fiind evaluate de o comisie formată din profesori de la Universitatea din București, secția Filologie Clasică, precum și de la Societatea Română de Studii Clasice.

Conducerea IȘJ Alba, inspector școlar general, prof. Cornel Stelian Sandu, transmite felicitări echipei care a obținut acest rezultat exceptional.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Elevi de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud au plantat 150 puieți și au adunat peturile din pădurea Sloboda

Publicat

în

Astăzi, 8 aprilie 2022, eleci din clasele a IX-a A și a IX-a C de la Colegiul Națuinal „Titu Maiorescu” Aiud au plantat 150 de puieți și au adunat peturile lăsate în Pădurea Sloboda.

„Voluntarii de la Titu Maiorescu au plantat 150 puieți in pădurea Sloboda. Elevii din clasele a IX-a A și a IX-a C și au adunat peturile lăsate de inconștienți in pădure! Am colaborat foarte bine cu reprezentanții Ocolului Silvic Aiud! Acțiunea se înscrie in programul de voluntariat „44 pentru prieteni, 2022”!” a scris pe Zamfira Costan, profesor la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud