aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Se intenționează reluarea săpăturilor pentru recuperarea săbiilor generalilor Armatei Regale îngropate la Penitenciarul din Aiud

Se intenționează reluarea săpăturilor pentru recuperarea săbiilor generalilor Armatei Regale îngropate la Penitenciarul din Aiud

Publicat în 21.05.2013 la ora 16:50

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), organizează începând de joi, 23 mai 2013, o nouă campanie de investigaţii arheologice în interiorul penitenciarului Aiud, una dintre cele mai dure închisori din aparatul represiv comunist, pentru căutarea, descoperirea şi recuperarea unor săbii de patrimoniu ascunse de foşti deţinuţi politici în interiorul închisorii.

cercetare-arheologica-penitenciar-aiud-recuperare-sabiiAcţiunea din acest an continuă campania de investigaţii demarată în octombrie 2012. Săbiile, aduse la penitenciarul din Aiud cu scopul de a fi distruse iar din materialul recuperat să fie confecţionate obiecte precum cosoare, cuţite şi bricege, au aparţinut membrilor fostei Armate Regale şi au fost confiscate după instaurarea regimului comunist, împreună cu ordinele, medaliile şi decoraţiile foştilor militari, unele obţinute din partea regilor României sau a conducătorilor armatei în urma faptelor de bravură dovedite pe fronturile celor două războaie mondiale sau cu ocazia unor evenimente deosebite din viaţa militară.

Câţiva dintre deţinuţii politici care lucrau la forjă în acea perioadă (Gheorghe Popescu din Vâlcea, Savu Popa din Ocna Sibiului şi Gheorghe Martău din satul Bâlta, jud. Gorj, ulterior Tiberiu Hentea din Sibiu) au realizat însă că prin distrugerea acestor săbii, adevărate valori şi simboluri naţionale, comuniştii săvârşeau un ”sacrilegiu”. Ca urmare, deţinuţii au plănuit să salveze o parte dintre ele, alegându-le pe cele deosebite, care posedau diferite inscripţii şi reprezentări heraldice gravate sau reliefate. Secretul acestor acţiuni de mare risc pentru acea vreme a fost păstrat de către cei implicaţi până după căderea regimului comunist.

Primele declaraţii publice referitoare la aceste fapte au fost făcute în anul 1993 de către Savu Popa şi Tiberiu Hentea. Cazul a prezentat atunci un interes deosebit, fiind organizată chiar şi o acţiune de căutare a acestor săbii, modestă ca desfăşurare, care nu a condus însă la descoperirea lor.

Aceste arme constituie bunuri mobile de patrimoniu cu o valoare istorică, simbolică şi artistică de nepreţuit, iar încercarea de a le recupera reprezintă o datorie de onoare pentru statul român. Căutarea acestor obiecte de patrimoniu se face pe baza mărturiilor şi a două planuri în desen ascunse de către foştii deţinuţi politici, în prezent toţi decedaţi, la care se adaugă şi unele informaţii provenite de la foşti gardieni ai penitenciarului. Recuperarea unor astfel de piese istorice poate fi considerată o regăsire a unei părţi din istoria naţiunii care a fost distrusă cu bună ştiinţă de către autorităţile comuniste”, spun reprezentanții ICCMER.

Acţiunea de căutare se desfăşoară în colaborare cu Primăria Municipiului Aiud, Penitenciarul Aiud, Întreprinderea de Metalurgie Prelucrătoare Aiud şi Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii din Aiud.

Finanţarea investigaţiilor arheologice este asigurată de IICCMER, la care se adaugă şi susţinerea venită din partea Primăriei Municipiului Aiud. Cercetarea va fi realizată de către o echipă de arheologi şi istorici coordonată de către domnul Marius Oprea, directorul Departamentului de Investigaţii Speciale din cadrul IICCMER.

În teren, operaţiunea va fi condusă de Gheorghe Petrov, arheolog expert la MNIT Cluj şi IICCMER, alături de care se vor afla arheologii Paul Scrobotă, director al Muzeului de Istorie din Aiud, Gabriel Rustoiu, director al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Horaţiu Groza, Muzeul de Istorie din Turda.

FOTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de 515 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.