aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Societate » Aiudeni » Sergiu Paşca, desemnat cel mai bun student român din străinătate

Sergiu Paşca, desemnat cel mai bun student român din străinătate

Publicat în 08.01.2013 la ora 22:06

Sergiu Paşca este câştigătorul marelui premiu al Galei LSRS din 2013 – Cel mai bun student român în străinătate în anul 2012, cercetător care încearcă să descopere un leac pentru autism, în cadrul Facultăţii de Medicină de la Stanford.

Deşi nu a fost prezent la Gala din Bucureşti, care a avut loc la Palatul Parlamentului, Sergiu Paşca le-a mulţumit, într+un mesaj video, tuturor mentorilor săi, atât din ţară, cât şi din străinătate.

“Aceşti români care se pregătesc la facultăţile din străinătate trebuie să se întoarcă şi să contribuie în mediul universitar şi în politica românească”, susţine Paşca.

Ce a spus Paşca despre el:

“Mi-am dorit să fac cercetare ştiinţifică încă din liceu, când participam la olimpiadele de chimie. Pe parcursul studiilor mele medicale la Cluj, am simţit multă frustrare văzând cât de puţin putem face ca medici pentru pacienţii cu autism, şi am depus eforturi pentru identificarea de markeri biologici pentru aceste tulburări de neurodezvoltare. După absolvire, am obţinut bursa IBRO cu distincţia Outstanding (oferită prin competiţie internaţională unui singur candidat) pentru studii postdoctorale la Universitatea Stanford (iar ulterior bursa Morgridge). În studiile mele de la Stanford am demonstrat pentru prima dată obţinerea neinvazivă, în laborator, de neuroni de la pacienţi cu o formă de autism pornind de la celule din piele. Mai mult, am demonstrat anomalii specifice în aceste celule şi am identificat o substanţă capabilă să le inverseze. Aceste rezultate au fost publicate în prestigioasa revistă Nature Medicine şi articolul a fost numit de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului. Impactul acestor descoperiri este reflectat şi de obţinerea Premiului pentru Cercetare Inovativă Postdoctorală (din peste 1400 de cercetători postdoctorali din Facultatea de Medicină Stanford), premiul Sammy Kuo pentru Cel Mai Bun Articol în Neuroştiinţe la Universitatea Stanford şi prestigiosul premiu-grant internaţional NARSAD”.

Acest articol a fost citit de 554 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.