Rămâi conectat

Actualitate

Sute de PET-uri precum și alte gunoaie au fost aduse în Aiud, de apele învolburate ale Văii Aiudului

Publicat

în

Ploile căzute ieri și astăzi au făcut ca apele Văii Aiudului să crească la cote alarmante însă, din fericire, de acestă dată în Aiud nu s-au mai înregistrat pagube materiale.

De această dată problemele sunt de altă natură… apele aducând în Aiud sute de PET-uri și munți de gunoaie aruncate de oamenii din satele din aval. Oare chiar autoritățile abilitate nu pot face nimic împotriva celor care aruncă gunoiul menajer direct în Valea Aiudului?

 

Actualitate

Municipiul Aiud, băgat în ceața… gunoaielor, de Asocierea RER VEST & RETIM – noul operator de salubritate

Publicat

în

La Aiud, schimbarea firmelor de salubritate a băgat în ceață locuitorii. Mii de oameni nu mai știu când și cum se vor colecta gunoiul menajer și materialele reciclabile. Majoritatea lor arată acuzator către noul prestator RER Vest-RETIM și spun că nici firma, nici administrația locală nu fac nimic pentru a-i lămuri asupra problemelor cu care se confruntă.

Noul operator de salubrizare, RER Vest-RETIM, a preluat, începând din data de 1 decembrie 2021, colectarea și transportul deșeurilor menajere din municipiul Aiud, iar schimbarea programului de colectare a dat peste cap populația municipiului: „Nu am aflat cum se colectează gunoiul în orașul nostru!  Poate nu am fost eu atentă, dar nimeni nu ne-a spus nimic, cel puțin la case. Ar fi trebuit ca primăria, că doar ea a hotărât schimbarea firmei de salubrizare, sau chiar firma, să pună niște afișe sau să împartă niște fluturași, să știm și noi ceva”, a afirmat doamna V.B.

Unii locuitori nu știu cu cine și unde să ia legătura pentru a încheia un contract de prestare de servicii, fapt care-i nemulțumește. „S-au lăudat că umblă din poartă în poartă și vor face contracte, cel puțin așa mi s-a spus la poarta primăriei. Nimic! Nu am văzut pe nimeni și se pare că sunt așa de discreți încât nu au o siglă să o vadă lumea și să știu unde trebuie să meargă să facă un contract, iar la telefonul acela de callcenter poți să suni cât vrei că nu-ți răspunde nimeni”, afirmă domnul M.C.

Așa este! Am fost și noi la sediul noii firme de salubrizare, sediu situat pe strada Transilvaniei, peste drum de Oficiul Poștal. Am vrut să aflăm unele amănunte și aspecte ale sesizărilor făcute de cetățeni. Cum am mers, așa ne-am întors. Adică cele trei femei care reprezentau firma, potrivit ecusoanelor purtate pe piept, ne-au îndrumat, sec, spre sediul de la Alba Iulia, sau să dăm telefon la acel call center la care nu răspunde nimeni.    Nici cei care au făcut un contract online nu prea sunt mulțumiți. Aceștia acuză firma că, deși au contract întocmit de mai mult timp, nu știu dacă firma l-a primit, pentru că nu li s-au distribuit, așa cum li s-a promis, tomberoane și saci pentru deșeuri reciclabile: „Am încheiat contract online cu ei, mâine ar fi zi de colectat, dar nu au adus tomberonul și sacii promiși. Tare mi se pare că luăm țeapă cu firma asta. Proasta organizare de acum dă de bănuit”, spune doamna C.F.

Cea mai mare nemulţumire însă este faptul că a fost sistată colectarea resturilor vegetale tocmai în sezonul în care acestea sunt cele mai multe. Nemulțumit că este „băgat în ceață”, domnul M.G. spune: „Stau cu 7 saci de resturi vegetale. Nu-i ia nimeni, tocmai acum, când pomii și copacii se desfrunzesc. Nu știu ce să fac cu ele. Dacă le dau foc, sunt amendat, iar amenda este destul de mare. De aproape o lună nu mai strânge nimeni. Am citit pe internet că domnii senatori au propus spre dezbatere modificarea legii care reglementa situaţia resturilor vegetale. Cică vor să pedepsească cu închisoarea oamenii care ard, îngroapă sau incendiază deșeuri. Unde vor oamenii ăștia să ajungem?”.

Mai mulți cetăţeni ne-au sesizat faptul că noul prestator de salubritate are un preț cu mult mai mare pentru servicii mai puține decât prestatorul care a trebuit să plece. „Știu că la început, atunci când s-a aprobat asocierea municipiului la Salubris Alba, prețul era același cu cel practicat de firma Greendays, care colecta săptămânal materialele reciclabile sortate și ridica și resturi vegetale. Acum, după socotelile noastre, serviciul de salubritate este cu mult, mult mai scump. Așa am pățit și cu apa potabilă. Se pare că chestia asta cu integratul nu face bine buzunarului cetățeanului de rând, ci doar unora de mai sus. Nu pot pricepe de ce ai vrea să renunți la ceva ieftin pentru ceva scump? De ce trebuie să fie un singur operator care să colecteze în tot județul? Ceva nu este în regulă! Nu văd nicio politică concurențială, liberală, în treaba aceasta”, ne-a declarat domnul V.I.

Dacă mulți dintre cetățeni reclamă faptul că nu li s-a luat gunoiul din fața porții, totuși, lucrurile nu stau așa rău în condomenii în ceea ce privește colectarea. La o vizită făcută sâmbătă, 4 decembrie, în două dintre cartierele de blocuri ale municipiului, lucrurile arătau bine. La locurile de colectare am găsit curățenie și ghenele aproape goale.  Cetățenii din zonele respective afirmau că deocamdată firma își face treaba și că ar veni de mai multe ori pe zi să schimbe ghenele și să asigure curățenia.

Dorel LAZĂR

Citește mai mult

Actualitate

3 noi cazuri de COVID-19 raportate astăzi, 7 decembrie 2021, în Municipiul Aiud

Publicat

în

Astăzi, 7 decembrie 2021, în județul Alba s-au înregistrat 18 cazuri noi de infectare cu COVID-19, potrivit informațiilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

Dintre aceste cazuri, 3 au fost atribuite Municipiului Aiud.

Localitățile din care provin cazurile de COVID-19 raportate astăzi, 7 decembrie 2021, sunt următoarele:

AIUD – 3 cazuri

ALBA IULIA – 2 cazuri

CUGIR – 3 cazuri

SEBEȘ – 1 caz

BUCERDEA GRÂNOASĂ – 1 caz

CETATEA DE BALTĂ – 1 caz

SĂLIȘTEA – 2 cazuri

ȘPRING – 3 cazuri

STREMȚ – 1 caz

ȘUGAG – 1 caz

Luni, în Alba au fost prelucrate în total 828 de teste, 396 PCR și 97 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 348.494 mai exact, 295.472 de teste PCR și 53.022 de teste rapide.

Citește mai mult

Actualitate

2 noi cazuri de COVID-19 raportate astăzi, 6 decembrie 2021, în Municipiul Aiud

Publicat

în

Astăzi, 6 decembrie 2021, în județul Alba s-au înregistrat 22 cazuri noi de infectare cu COVID-19, potrivit informațiilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

Dintre aceste cazuri, 2 au fost atribuite Municipiului Aiud.

Localitățile din care provin cazurile de COVID-19 raportate astăzi, 6 decembrie 2021, sunt următoarele:

AIUD – 2 cazuri

ALBA IULIA – 9 cazuri

CÂMPENI – 1 caz

BISTRA – 1 caz

BUCERDEA GRÂNOASĂ – 1 caz

CUT – 1 caz

SĂLIȘTEA – 3 cazuri

SCĂRIȘOARA – 1 caz

ȘPRING – 2 cazuri

VINȚU DE JOS – 1 caz

Duminică, în Alba au fost prelucrate în total 344 de teste, 247 PCR și 97 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 348.494 mai exact, 295.472 de teste PCR și 53.022 de teste rapide.

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud