aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Un cetățean din Aiud a reușit performanța de a ajunge la nu mai puțin de 470 de amenzi neplătite

Un cetățean din Aiud a reușit performanța de a ajunge la nu mai puțin de 470 de amenzi neplătite

Publicat în 09.03.2019 la ora 16:48

Mai mulţi deputaţi PNL au depus un proiect de lege prin care primarii să aibă puterea să-i oblige pe cei care nu îşi plătesc amenzile să presteze muncă în folosul comunităţii.

Decizia ar urma să aparţină consiliilor locale sau judeţene şi nu unui judecător cum prevede legea în prezent. În prezent, aleşii locali susţin că este o mare problemă cu amenzile neîncasate, iar dacă legea s-ar aplica, instanţele ar avea mai puţine procese.

Iniţiativa prevede că un cetăţean care nu a achitat amenda, în termen de 30 de zile de la hotărârea consiliului local, va presta muncă în folosul comunităţii. Cei care au cerut asta au fost chiar primarii.

Un caz special este la Aiud, dar aleşii spun că astfel de exemple există în multe oraşe.

”Vă dau exemplul unui cetăţean din Aiud care are 470 de procese verbale, adică atâtea amenzi neplătite, presupun 470 de acţiuni în instanţă, pentru fiecare proces verbal noi trebuie să deschidem o acţiune”, a spus Oana Badea, primarul municipiului Aiud

Problema nu este una locală, ci se resimte la nivelul întregii ţări.

”Ei sunt extrem de revoltaţi că nu au instrumentul legal pentru a-i pune la muncă pe cei care refuză să-şi plătească amenzile. Aceste amenzi nu se încasează deoarece mare parte din cei care le cumulează nu au nimic pe numele lor şi nu pot să fie executaţi, iar al doilea motiv este că procesele în instanţă durează foarte mult. (…) E destul de muncă, de la măturat strada, la înfrumuseţerea localităţii, la strângerea deşeurilor, să ştiţi că e mult de muncă, doar să vrei să munceşti”, spune Florin Roman, deputat PNL.

Cetăţenii care nu îşi plătesc amenzile urmează să muncească în folosul comunităţii.

Nu toate partidele parlamentare susţin proiectul.

Consiliul Economic şi Social a avizat nefavorabil iniţiativa legislativă. Prin eliminarea judecătorilor se încalcă dreptul la un proces echitabil şi respectarea statului de drept, se arată în motivarea Consiliului. Ultimul cuvânt îl vor avea însă parlamentarii. Perioada maximă pentru muncă în folosul comunităţii este de 50 de ore.

Acest articol a fost citit de 1226 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.