Rămâi conectat

Știri din zonă

Un copil de 5 ani a decedat în urma unui accident rutier petrecut pe DN 1, la Decea

Publicat

în

Un copil în vârstă de doar 5 ani a decedat în urma unui accident rutier accident rutier petrecut pe DN 1, în jurul orei 11:00, în zona localității Decea.

Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru acordare prim ajutor și descarcerare la un accident rutier produs pe DN 1, în localitatea  Decea. Din primele informații ar fi vorba despre un autoturism care a întrat într-un stâlp. 3 persoane adulte au suferit leziuni ușoare, iar un copil în vârstă de aproximativ 5 ani se afla în stop cardio-respirator. Forțe alocate: 1 ASAS, 1 SMURD B2 ȘI 1 SMURD TIM.

UPDATE 1: A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a prelua victima(băiatul) aflat în stop cardio-respirator.

UPDATE 2: Din cele trei persoane adulte aflate în autoturism, 2 au refuzat transportul la spital, iar a 3-a va fi transportată la UPU Alba de către un echipaj SAJ.

Autoturismul a acroșat și un alt autoturism în care se aflau 2 adulți și 2 copii. Aceștia vor fi transportați la CPU Aiud pentru investigații medicale. Autoturismul a acroșat și casa din vecinătatea stâlpului. Casa era locuita de o persoană de aprox. 84 de ani. Aceasta va fi transportată la CPU Aiud deoarece prezintă TCF și puseu hipertensiv. Forțe alocate: 1 ASAS, 1 SMURD B2, 1SMURD TIM, 2 SAJ și Elicopter SMURD

UPDATE 3: Copilul în vârstă de 5 ani, nu a răspuns manevrelor de resuscitare. A rămas la locul solicitării fiind declarat decedat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Lucrări de reabilitare a Bisericii Reformate din Rădești

Publicat

în

La doar 6 km de Aiud, în satul Rădești, se află un monument arhitectural deosebit și anume Biserica Reformată, cu o vechime de 1700 de ani.

Imaginea zonei este marcată de acest impunător monument de arhitectură romanică (foto) cu un turn semeț şi cu navă centrală înălţată până la nivelul al treilea.

Aici, în noiembrie 2023, au început lucrările de reparații generale (prin înlocuire acoperiș) a Bisericii Reformate din Rădești acest monument istoric aflat pe teritoriul satului Rădești, localitate a cărei primă atestare documentară este din 1439.

Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, cu transformări ulterioare, în care se manifestă influențele gotice.

Tavanul casetat datează din anul 1744. Caseta centrală din piatră poartă numele lui Bogdány Péter și Donát Ilona. Amvonul a fost ridicat în 1774 de Bogdány Anna.

La această oră se află în desfășurare lucrări de înlocuire tencuială interioară și exterioară, înlocuire cu cărămidă a bazei lăcașului de cult, acoperiș nou cu tablă zincată ș.a.

Potrivit preotului Bisericiilor Reformate din Parohiile Sâncrai și Rădești, părintele Kurti Tamaș, locașul de cult ar mai fi beneficiat de reparații în trei etape în anii: 1200, 1400 și 1600.

Conform informațiilor , pentru finalizarea investiției respective, s-a obținut o finanțare de peste 700 mii lei din care peste 90% reprezintă sumă provenită de la Guvernul maghiar.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Un viitor mai bun pentru elevii Școlii Gimnaziale „Demetriu Radu”, din Rădești

Publicat

în

„Un viitor mai bun pentru elevii Școlii Gimnaziale „Demetriu Radu” din Rădești” este titlul proiectului inițiat de conducerea unității școlare de învățământ, demers ce va fi realizat prin PNRR/2023/C15/MEDU/PNRAS-RII-SM Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS) – Runda a II-a Şcoli mici. Valoarea proiectului depășește 350.000 lei

„În cadrul proiectului vor urma a fi implementate activități didactice de consolidare și dezvoltare a competențelor elevilor, inclusiv activități remediale unu-la-unu sau în grup, care își propun recuperarea pierderilor în învățare/ întârzierilor în dezvoltarea competențelor de bază/competențelor cheie”, ne-a declarat directorul școlii, profesor Cristina Ursa.

Aceasta a precizat că vor avea loc și activități extracurriculare/extrașcolare (2 excursii pe an). Activități organizate în parteneriat cu alte autorități și instituții competente: 2 atelier de lucru cu tema prevenirea și reducerea violenței școlare (inclusiv bullying și cyber-bullying). Vor fi acordate subvenții, ajutoare, premii, burse pentru beneficiarii proiectului precum: pachete rechizite si auxiliare scolare oferite la inceput an scolar,dar și cărți la sfârșit de an școlar

Tot în cadrul proiectului vor fi executate lucrări de amenajare minore, achiziționarea de bunuri (opționale) cun ar fi: Piese de mobilier, mici lucrari, alte bunuri pentru amenajarea unui spatiu de lectură. Potrivit directorului instituției școlare, se va acorda și o masă, elevilor din ciclul primar și gimnazial.

 

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Recital de pricesne la Biserica Ortodoxă din Rădești

Publicat

în

Duminică, 14 aprilie 2024, după săvârșirea Sfintei Liturghii, elevii Școlii Gimnaziale „Demetriu Radu”, din Rădești, membri ai Ansamblului „Flori de mai” Rădești, însoțiți de instructorul de dansuri populare, Liana Stoica, au înălțat cântări de laudă lui Dumnezeu, prin intermediul a două frumoase pricesne intitulate: „Sub o salcie înaltă” și „Tinere, te cheamă Domnul!”.

Demersul a fost un răspuns la invitația preotului paroh al Bisericii Ortodoxe „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Rădești, părintele Ioan Ghibescu, care a dorit să facă o frumoasă surpriză credincioșilor care frecventează acest locaș de cult.

Această acțiune a avut totodată ca scop sensibilizarea tinerilor și apropierea cu mai multă râvnă și dăruire de casa lui Dumnezeu, empatia, bunătatea, în special acum, când ne aflăm în Postul Mare al Sfintelor Paști.

În încheiere, profesoara de Limba și literatura română Dreghici Diana, de la Școala Gimnazială „Demetriu Radu” din localitate, a transmis un mesaj emoționant prin intermediul pricesnei „Trăia odată-ntr-o căsuță!” din repertoriul îndrăgitei interprete Rafila Bărbos, îndemnând tinerii, adolescenții să-și prețuiască părinții cât îi mai au în viață și în același timp să nu uite de Dumnezeu, Creatorul , de valorile și principiile morale.

ConstantinPREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud