Rămâi conectat

Actualitate

Un service auto din Aiud a fost obligat de instanță să plătească daune lunare vecinilor, pentru disconfort şi poluare

Publicat

în

O familie din Aiud, care locuieşte de peste 10 ani lângă un service auto, a obţinut în instanță daune morale lunare pentru disconfortul şi poluarea pe care trebuie să le suporte în urma activităţii firmei private.

Hotărârea judecătorească a fost pronunţată în 23 ianuarie 2021, la Tribunalul Alba, şi a fost atacată cu apel. Procesul a fost iniţiat în februarie 2018, la Judecătoria Aiud, instanţă care a dispus acordarea de 5.000 de lei daune morale reclamanţilor.

La instanţa superioară, acţiunea civilă s-a finalizat cu obligarea firmei la plata unor daune lunare în valoare de 2.000 de lei, începând cu luna iulie 2018 şi până la data încetării „faptului cauzator de prejudicii”. Soluţia este o premieră pentru Justiţia din România.

Reclamaţii susţin că şi-au dat, iniţial, acordul pentru ca în spaţiul respectiv să se înfiinţeze un service auto, dar susţin că pe parcursul anilor, începând cu 2007, au început să apară probleme foarte grave care afectează atât familia lor cât şi a proprietarilor care au locuinţe pe strada respectivă.

„Angajaţii service-ului auto nu respectă normele de protecţie a muncii, poluând carosabilul cu ulei rezidual, cu obiecte de dimensiuni mici, care pun în pericol siguranţa circulaţiei pe stradă. Fac teste de reparaţie şi turează la maxim motoarele autovehiculelor, producând zgomote ce depăşesc 90 db, ieşind fum negru şi toxic pe ţevile de eşapament, care se depune pe faţada casei, fiind nevoiţi să revopsească de mai multe ori faţada clădirii. Datorită poluării aerului cu fum şi gaze toxice au fost am fost nevoiţi să ţinem închise cele trei geamuri ale locuinţei, de dimineaţa până seara târziu, geamuri care au deschidere la stradă. Avem un copil în clasa a XI-a şi datorită zgomotului produs cu ocazia reparaţiilor autovehiculelor, se poate pregăti corespunzător pentru şcoală şi nu se poate odihni în camera în care stă, întrucât are fereastra spre stradă, în dreptul servicelui auto, la fel dormitorul are fereastra spre stradă, în dreptul servicelui auto”, au pecizat reclamanţii în acţiunea civilă depusă la instanţa de judecată.

• Probleme mari pentru vecinii service-ului auto

Potrivit acestora, Primăria municipiului Aiud a făcut reparaţii pe stradă în urma cărora a fost lărgită porţiunea de teren în dreptul punctului de lucru al pârâtei şi a fost îngustat trotuarul pe partea de stradă unde au casa de locuit, iar în urma reparaţiilor partea carosabilă a străzii are o înclinaţie spre trotuarul din faţa casei lor şi a celorlalţi vecini de pe partea lor, astfel că apa din precipitaţii şi din topirea zăpezii, precum şi reziduurile de ulei rezultate în urma activităţii de la serviceul auto se infiltrează la fundaţia casei lor de locuit, afectându-i rezistenţa.

”Salariaţii care lucrează la service folosesc în mod repetat cuvinte vulgare care îndeamnă la violenţă şi comportament huliganic, cuvinte care îi afectează, în special pe fiul lor şi datorită aglomerării activităţii la serviceul auto, aproape în fiecare zi au probleme cu intrarea sau ieşirea cu maşina din curte, deoarece partea carosabilă este ocupată pe ambele părţi de maşinile clienţilor. De asemenea, arată că, autoturismul lor, fiind oprit în faţa casei, a fost în mod repetat lovit de autoturismele care se aflau pentru reparaţii la serviceul auto. S-a mai întâmplat ca ţeava de alimentare cu gaze naturale din faţa casei lor să fie lovită şi fisurată de maşinile aflate la reparaţii în serviceul auto, fiind pusă în pericol atât casa de locuit cât şi viaţa şi sănătatea lor”, au mai susţinut autorii plângerii.

Aceştia afirmă că au au avut mai multe discuţii cu administratorul societăţii, solicitându-i să rezolve aceste probleme, însă acesta a făcut promisiuni fără să le onoreze. Au solicitat, în final, sistarea activităţii şi acordarea de daune morale pentru prejudiciul suferit.

• Firma respinge acuzaţiile

Reprezentantul service-ului auto a răspuns a respins toate acuzaţiile şi a susţinut că exista un teremn de prescripţie de trei ani, care a expirat în 2010, perioadă în care reclamanţii ar fi putut solicita măsuri de sistare a activităţii şi de obligare la plata unor daune.

„Aşa cum rezulta din planţele fotografice depuse la dosarul cauzei şi din înregistrările efectuate de reclamanţi şi depuse la dosar rezultă că emisiile de fum de la maşinile venite la atelier sunt şi cu totul şi cu totul întâmplătoare, personalul atelierului neputând controla această situaţie. Tot cu caracter sporadic se poate observa că se regăseşte câte o maşină (la care clientul îi ridica capota) la care se face verificarea pe partea carosabilă din faţa atelierului. Tot cu caracter sporadic se poate observa că s-a întâmplat să fie turat un motor în faţa atelierului de reparaţii. Curgerile accidentale de ulei sau alte substanţe pe carosabil sunt datorate defecţiunilor autoturismelor cu care clienţii vin la atelierul auto, ele sunt preexistente momentului în care autoturismele ajung la atelierul auto şi efectele acestor defecţiuni sunt petele de pe sosea de ulei sau alte substanţe”, au precizat reprezentantul service-ului auto.

• Cum motivează instanţa

Intanţele au audiat martori care au confirmat afirmaţiile familiei care a depus plângerea. ”Reclamanţii au făcut dovada că activitatea desfăşurată de service-ul auto al pârâtei apelante cauzează inconveniente mai mari decât cele normale în relaţiile de vecinătate, astfel că, se impune aplicarea prevederilor art. 630 din NCC şi înlăturarea acestor inconveniente, din considerente de echitate”, a arătat judecătorul care a judecat cauza.

„Obligarea pârâtei să plătească lunar reclamanţilor suma de 2000 de lei cu titlul de daune, începând cu data introducerii acţiunii – adică varianta secundară a petitelor acţiunii introductive – este preferabilă, deoarece, pe de o parte, reclamanţii primesc despăgubiri pentru inconvenientele majore, dovedite a fi cauzate lor, de activitatea pârâtei, începând cu data introducerii acţiunii şi până la râmânerea definitivă a prezentei, iar pe de altă parte, în ipoteza în care pârâta nu-şi adaptează în viitor activitatea, în aşa fel încât să nu mai cauzeze aceste inconveniente reclamanţilor, aceasta va ajunge în final, să se conformeze exigenţelor impuse de relaţiile normale de vecinătate”, a scris magistratul în hotărârea pe care a pronunţat-o.

sursa: adevarul.ro

Actualitate

28 noi cazuri de COVID-19 raportate astăzi, 24 octombrie 2021, în Municipiul Aiud și comunele Lopadea Nouă și Rădești

Publicat

în

Astăzi, 24 octombrie 2021, în județul Alba s-au înregistrat 252 cazuri noi de infectare cu COVID-19, potrivit informațiilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

Dintre aceste cazuri, 24 au fost atribuite Municipiului Aiud, 3 comunei Lopadea Nouă și 1 comunei Rădești.

Localitățile din care provin cazurile de COVID-19 raportate astăzi, 24 octombrie 2021, sunt următoarele:

ABRUD – 7 cazuri

AIUD – 24 cazuri

ALBA IULIA – 44 cazuri

BAIA DE ARIEȘ – 1 caz

BLAJ – 12 cazuri

CÂMPENI – 2 cazuri

CUGIR – 11 cazuri

OCNA MUREȘ – 1 caz

SEBEȘ – 38 cazuri

TEIUȘ – 6 cazuri

ZLATNA – 3 cazuri

ALBAC – 3 cazuri

ALMAȘU MARE – 2 cazuri

ARIEȘENI – 1 caz

AVRAM IANCU – 5 cazuri

BERGHIN – 1 caz

BISTRA – 4 cazuri

CÂLNIC – 2 cazuri

CETATEA DE BALTĂ – 4 cazuri

CIUGUD – 3 cazuri

CIURULEASA – 1 caz

CRĂCIUNELUL DE JOS – 1 caz

DAIA ROMÂNĂ – 4 cazuri

GALDA DE JOS – 4 cazuri

GÂRBOVA – 1 caz

GÂRDA DE SUS – 1 caz

HOREA – 3 cazuri

IGHIU – 3 cazuri

JIDVEI – 1 caz

LOPADEA NOUĂ – 3 cazuri

LUNCA MUREȘULUI – 1 caz

LUPȘA – 1 caz

METEȘ – 3 cazuri

MIHALȚ – 1 caz

MOGOȘ – 1 caz

RĂDEȘTI – 1 caz

RÂMEȚ – 2 cazuri

ROȘIA MONTANĂ – 2 cazuri

SĂLCIUA – 1 caz

SĂLIȘTEA – 3 cazuri

SÂNTIMBRU – 1 caz

SĂSCIORI – 7 cazuri

SCĂRIȘOARA – 2 cazuri

ȘONA – 1 caz

ȘPRING – 1 caz

STREMȚ – 3 cazuri

ȘUGAG – 8 cazuri

UNIREA – 3 cazuri

VALEA LUNGĂ – 3 cazuri

VINȚU DE JOS – 10 cazuri

Cazuri de reinfectare:

IGHIU – 1 caz

Sâmbătă, în Alba au fost prelucrate în total 914 de teste, 410 PCR la SJU și 504 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 312.903, mai exact, 275.454 de teste PCR și 37.449 de teste rapide.

Citește mai mult

Actualitate

22 noi cazuri de COVID-19 raportate astăzi, 23 octombrie 2021, în Municipiul Aiud și comunele Livezile, Lopadea Nouă, Mirăslău și Rimetea

Publicat

în

Astăzi, 23 octombrie 2021, în județul Alba s-au înregistrat 310 cazuri noi de infectare cu COVID-19, potrivit informațiilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

Dintre aceste cazuri, 14 au fost atribuite Municipiului Aiud (11 cazuri nou și 3 reinfectări), 4 comunei Mirăslău, 2 comunei Lopadea Nouă și câte 1 comunelor Livezile și Rimetea.

Localitățile din care provin cazurile de COVID-19 raportate astăzi, 23 octombrie 2021, sunt următoarele:

ABRUD – 10 cazuri

AIUD – 11 cazuri

ALBA IULIA – 103 cazuri

BAIA DE ARIEȘ – 3 cazuri

BLAJ – 7 cazuri

CÂMPENI – 9 cazuri

CUGIR – 10 cazuri

OCNA MUREȘ – 6 cazuri

SEBEȘ – 31 cazuri

TEIUȘ – 4 cazuri

ZLATNA – 6 cazuri

NEALOCAT – 1 caz

ALBAC – 1 caz

ARIEȘENI – 3 cazuri

AVRAM IANCU – 5 cazuri

BERGHIN – 3 cazuri

BISTRA – 3 cazuri

BLANDIANA – 1 caz

BUCIUM – 2 cazuri

CÂLNIC – 1 caz

CIUGUD – 2 cazuri

CRICĂU – 1 caz

CUT – 3 cazuri

DAIA ROMÂNĂ – 1 caz

GALDA DE JOS – 1 caz

GÂRBOVA – 1 caz

GÂRDA DE SUS – 3 cazuri

HOREA – 2 cazuri

IGHIU – 9 cazuri

LIVEZILE – 1 caz

LOPADEA NOUĂ – 2 cazuri

LUNCA MUREȘULUI – 1 caz

LUPȘA – 1 caz

MIHALȚ – 7 cazuri

MIRĂSLĂU – 4 cazuri

MOGOȘ – 2 cazuri

OHOBA – 1 caz

PIANU – 1 caz

RIMETEA – 1 caz

ROȘIA MONTANĂ – 3 cazuri

SALIȘTEA – 1 caz

SÂNTIMBRU – 4 cazuri

SĂSCIORI – 3 cazuri

ȘIBOT – 2 cazuri

ȘONA – 6 cazuri

ȘPRING – 3 cazuri

STREMȚ – 2 cazuri

ȘUGAG – 6 cazuri

UNIREA – 1 caz

VADUL MOȚILOR – 2 cazuri

VIDRA – 3 cazuri

VINȚU DE JOS – 4 cazuri

Cazuri de reinfectare:

CRICĂU – 1 caz

UNIREA – 1 caz

AIUD – 3 cazuri

ALBA IULIA – 1 caz

Vineri, în Alba au fost prelucrate în total 1487 de teste, 840 (344 la SJU si 496 la DSP) PCR și 647 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 311989, mai exact, 275044 de teste PCR și 36945 de teste rapide.

Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 27 de ani cercetat de polițiștii din Aiud, după ce și-a amenințat concubina cu acte de violență

Publicat

în

Ieri, 21 octombrie 2021, polițiștii din Aiud au fost sesizați de către o femeie de 40 de ani, din municipiu, cu privire la faptul că, pe fondul consumului de alcool, ar fi fost amenințată, cu acte de violență, de către concubin.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de tânărul de 27 de ani, polițiștii au emis un ordin de protecție  provizoriu, pentru o perioada de 5 zile.

Pe numele său a fost întocmit și dosar penal, pentru violență în familie.

FOTO: ARHIVĂ

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud