aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Un tânăr din Aiud a pus bazele unei afaceri mai puțin întâlnite la noi în țară. Acesta cultivă mure pe mai bine de 4.000 de metri pătraţi

Un tânăr din Aiud a pus bazele unei afaceri mai puțin întâlnite la noi în țară. Acesta cultivă mure pe mai bine de 4.000 de metri pătraţi

Publicat în 19.03.2018 la ora 19:28

Familia de producători agricoli din Aiud a mizat pe acest  fruct şi a pus bazele unei plantaţi de mure în ideea de a pune pe mesele consumatoriilor fructe naturale ţi de calitate la un pret de producţie cât mai mic.

Plantaţia de mure se afla pe raza localităţii Aiud, cu acces rapid la autostrada Sebeş – Turda. ”Totul a pornit de la câteva plăntuţe cultivate pentru consumul familiei care la scurt timp au furnizat butaşii acestei frumoase plantaţii de mure. Pentru a furniza fructe de calitate si sănătoase preferăm să ferim plantaţia de substanţe toxice sau îngraşăminte chimice. Fiind la inceput de drum si având foarte puţine surse de inspiraţie (carţi, articole, manuale..)  ne-am lovit de o mulţime de neconoscute dar cu rabdare şi perseverenţă am trecut peste toate obstacolele reuşind sa punem pe picioare aceasta mică afacere de familie”, spune Emanuel Gavrilaş.

Fructele sunt comercializate în stare proaspătă (la caserolă de diferite gramaje şi vrac) sau congelate direct către consumatori. ”Principiile după care ne ghidăm sunt oferirea de fructe sută la sută naturale de o calitate ireproşabilă, deschidere faţă de consumator şi fructe de calitate la un preţ competitiv”, afirmă producătorul agricol din Aiud.

Baza culturii de mure a fost pusă în 2016, iar în prezent a ajuns la mai mult de 4.000 de metri pătraţi cultivaţi cu acest fruct. „Pentru mine, plantaţia reprezintă un al doilea job. Am început iniţial cu o suprafaţa de test, aveam circa 40-50 de plante, însă după un timp mi-am dat seamă că ar putea deveni şi o afacere de familie de viitor. Am ales murele pentru că mi-am dorit să am un fruct mai special, asta pe lângă multitudinea de beneficii pentru sănătate pe care le au”, susţine Emanuel Gavrilaş. Fructele sunt culese cu atenţie direct in caserole săptămânal, în perioada sezonului de recoltare, şi în decurs de câteva ore sunt livrate consumatorului astfel asigurăm clientului un fruct de calitate si proaspăt. Pe lângă vânzarea angro, fermierul participă şi la târguri de produse agricole. În 2017, acesta a trecut de la producţia de mure şi la cea de vin, respectiv lichior din acest fruct.

 Pentru că de la început a mizat pe calitatea fructelor, producţia nu a fost foarte ridicată, dar a compensat prin celelalte componente. „Avand în vedere că nu vând la firme, la angro, ci direct la consumator, m-a interesat să merg pe calitate, în detrimentul, să spunem, al producţiei. În ceea ce priveşte valorificarea, le-am vândut la persoane fizice, prin cunoştinţe, prieteni. Eu le-am dat la un preţ mai mic, de circa 10 lei/kg, însă în piaţă pot ajunge uşor la un preţ dublu”, mai spune agricultorul. Cei care îşi doresc să înfiinţeze o cultură de mur este important să se asigure că deţin un teren propice dezvoltării acestei plante. Cele mai bune soluri pentru această cultură sunt cele neutre, care au o umiditate constanţa, cu un ph de cel puţin 4,5 – 5.

„Perioada optimă de plantare, din punctul meu de vedere, este primăvara. Alţi cultivatori recomanda şi plantarea de toamnă, însă consider că dacă punem plante de 1 an, ele sunt foarte sensibile, există toate şansele să îngheţe. Murul se plantează oarecum la suprafaţa, la circa 15-20 cm maxim”, a mai precizat fermierul din judeţul Alba. Investiţia iniţială poate ajunge la 10.000 de euro pe hectar.

Acest articol a fost citit de 2650 ori

Un tânăr din Aiud a pus bazele unei afaceri mai puțin întâlnite la noi în țară. Acesta cultivă mure pe mai bine de 4.000 de metri pătraţi
3.8 (76%) 5 votes

Comentarii

Un Comentariu la Un tânăr din Aiud a pus bazele unei afaceri mai puțin întâlnite la noi în țară. Acesta cultivă mure pe mai bine de 4.000 de metri pătraţi

 1. naghel iulia Răspunde

  09.05.2018 la 14:16

  va rog mult o adresa si un nr de telefon!
  Sunt din Ocna-Mures!
  Va multunesc

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.