aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Știri din zonă » Urşii dau iama în gospodăriile localinicilor din satul Rachiș, comuna Mirăslău

Urşii dau iama în gospodăriile localinicilor din satul Rachiș, comuna Mirăslău

Publicat în 11.09.2017 la ora 8:02

Hămesiţi de foame, tot mai mulți urși dau iama prin gospodăriile cetățenilor care locuiesc în apropierea pădurilor. Deși nu sunt mulți locuitori în satul Rachiș din comuna Mirăslău, fiarele au apărut și au atacat gospodăriile, pagubele sunt însemnate iar spaima a pus stăpânire pe oameni, care se tem că viața le este pusă în pericol.

În urmă cu câteva zile, cele câteva gospodării din satul Rachiş care în acest sezon s-au repopulat prin revenirea pentru o perioadă, de la oraș, a cetățenilor care au proprietăți în zonă, au fost vizitate de un urs matur. Acesta a omorât un ponei și a rănit destul de grav un cal al lui Iulian Docea, omul care de ani de zile se străduieşte și investește pentru repopularea și readucerea la viață a satului copilăriei sale, Rachiș. Nu este prima dată când se întâmplă un astfel de atac.

Probabil înfometat, ursul a simțit mirosul celor câteva animale din gospodării și a dat atacul. Situaţia este destul de gravă, întrucât la această oră, până încep cursurile școlare, în sat sunt și copii, care de frica ursului respectiv nu se îndepărtează de case.

„Mi-a omorât un ponei și mi-a rănit destul de grav unul dintre caii cu care vreau să deschid un centru de echitaţie și o tabără de specialitate pentru copii. Este normal să fiu furios. Paguba este destul de mare. Problema este cum vom scăpa de urs, știut fiind faptul că odată ce a simțit miros de sânge, va reveni”, ne-a declarat Iulian Docea. Împreună cu muncitorii care lucrează la restaurarea caselor ce vor adăposti viitorii turiști, Iulian Docea a încercat să ia urma ursului, dar nu a reușit să dea de el.

Problema urșilor, a lupilor, dar și a mistreților care atacă tot mai des și cu îndrăzneală gospodăriile și recoltele oamenilor nu este nouă. Astfel de atacuri au avut loc și în multe alte localități apropiate de pădurile din județ, mai ales din zona munților Apuseni. Localnicii cer din ce în ce mai des sprijinul autorităţilor, deoarece zgomotele și focurile aprinse nu mai sperie animalele.

Problema urşilor care au ajuns tot mai aproape de zonele locuite a fost semnalată de mult și de turişti. Pe rețelele de socializare au apărut fotografii cu urşii stând pe şosea, pe cărări de munte, lângă pensiuni şi… ultima dată, o ursoaică şi trei pui au întâmpinat un grup de copii pe traseul care urcă spre Cetatea Poenari, județul Argeș. Cum urşii sunt protejaţi prin lege, trebuie luate măsuri astfel încât mamiferele să nu aibă de suferit.  Administratorii fondurilor cinegetice și Direcţia Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului au găsit trei soluţii: relocarea într-o zonă unde este un număr mai mic de urşi, mutarea lor într-o rezervaţie şi, cea de a treia, o soluţie temporară, de amplasare a lor într-o grădină zoologică.

După problemele care au apărut în mai multe judeţe în ceea ce priveşte urşii care dau iama în gospodăriile oamenilor, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a emis un ordin de ministru privind cota de intervenţie pentru carnivorele mari. Ordinul de ministru prevede că recoltarea urşilor se va face doar în situaţii de urgenţă și în conformitate cu prevederile ordinului respectiv, cota de intervenţie pe carnivore mari până la finele anului 2017 fiind stabilită la 140 de exemplare.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 420 ori

Urşii dau iama în gospodăriile localinicilor din satul Rachiș, comuna Mirăslău
4 (80%) 4 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.