aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Administrație » Viață grea pentru aleșii municipiului Aiud

Viață grea pentru aleșii municipiului Aiud

Publicat în 09.02.2019 la ora 10:00

Să fi ales în Consiliul Local al Municipiului Aiud nu este atât de ușor cum pare, cel puţin așa reiese din datele raportului anual privind implementarea Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administraţia publica, republicata 2013, raport prezentat de către executiv în ultima ședință ordinară care a avut loc în luna ianuarie 2019.

Potrivit datelor cuprinse în raportul respectiv, în anul 2018, consilierii locali ai municipiului Aiud au fost chemați să participe de aproape două ori mai mult la ședințe extraordinare sau la cele de îndată decât la ședințele ordinare.

Astfel, potrivit raportului întocmit de secretariatul Primăriei Municipiului Aiud, în decursul anului 2018 executivul a cerut întrunirea Consiliul Local al Municipiul Aiud în nu mai puțin de 33 de ședințe, din care doar 12 au fost ordinare, celelalte 21 fiind după cum urmează: un număr de 17 extraordinare și 4 de îndată, care se convoacă doar în caz de forță majoră și de maximă urgență sau în situațiile stabilite de regulamentul de organizare si funcţionare a consiliului local.

Raportul specifică faptul că în cele 33 de ședințe aleșii au adoptat un număr de 331 de acte normative (Proiecte de Hotărâre ale Consiliului Local al Municipiului Aiud), la lucrări participând pe lângă aleșii locali și funcționari un număr de doar 101 cetățeni interesați ai municipiului Aiud.

La un moment dat, numărul mare de ședințe extraordinare și de îndată a stârnit unele proteste în rândul aleșilor locali, unii dintre aceștia boicotând unele ședințe astfel că prin ne întrunirea cvorumului necesar pentru intrarea în legalitate acestea au fost aplanate și reorganizate ulterior.

Mulți dintre aiudeni consideră că deși, la o primă vedere numărul ședințelor ar fi mare, acest acest lucru li se pare cât se poate de firesc deoarece consideră că atât timp cât cei aleși au primit votul lor aceștia nu numai că ar trebui, ci chiar ar fi obligați să se prezinte la ședințe pentru a-i reprezenta.

„Și ce dacă au fost multe ședințe? Doar nu au fost votați să ia indemnizație aceia de consilier și să nu facă nimic. Ce dacă-i cheamă des? Am auzit că unii nu au vrut să participe la unele ședințe. Cred că acest lucru îi va costa. Păcat că lumea nu-i știe, dar și de-i află s-au ars” ne-a declarat Anton M. cetățean al municipiului Aiud.

La rândul său Ioan O. ne-a spus: „Doar nu vor să stea acasă și să le fină și indemnizația. Să meargă domnule la muncă! Aia este munca lor pentru care i-am și ales! Să-i vedem acolo, să ne reprezinte, că de aceia i-am trimis în ședințe. Păcat că nu-i putem vedea acolo că mai avem și noi treburi de făcut. Am auzit în urmă cu ceva vreme că primăria vroia să înregistreze sau să transmită pe internet ședințele și că s-au și aprobat niște bani pentru aceasta. Tare ar fi bine să-i vedem atunci cum se comportă domnii consilier.

Lazăr Dorel

Acest articol a fost citit de 555 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.