Rămâi conectat

Știri din zonă

Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Expoziția Etnografică a comunei Radesti

Publicat

în

Eveniment emoționant la Expoziția Etnografică a comunei Rădești, miercuri, 19 iunie 2024, cu prilejul „Zilei Universale a Iei” (desfășurată mai devreme), manifestare la care au luat parte elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Demetriu Radu”, cadre didactice din cadrul instituției școlare și alți invitați.

Simona Coza, bibliotecar la Biblioteca comunală Radesti și Marieta Coza fost cadru didactic al unității respective, le-au vorbit participanților despre pastrarea traditiilor populare românești și perpetuarea acestor minunate obiceiuri.

N-au lipsit de la manifestare membrii Ansamblului „Flori de Mai” – Radești, condus de Liana Stoica, aceștia celebrând Ziua Iei ca pe o zi importantă a tradițiilor populare românești vizionând filme despre ziua de „Sânziene”, despre frumusețea tradițiilor populare si pastrarea lor.

Copiii din ansamblu au jucat,au cantat si au împletit coronițe din flori de sânziene.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie. Sărbătoarea iei promovează cămașa din pânză cu broderii impresionante, care amintește de lada cu zestre a bunicii. Bluza tradițională românească este celebrată de români odată cu Sânzienele și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Bărbat de 46 de ani cercetat de polițiștii din Aiud, după ce a fost depistat conducând băut pe DJ 107I

Publicat

în

Duminică, 7 iunie 2024, în jurul orei 16.30, polițiștii rutieri din Aiud au depistat un bărbat de 46 de ani, din comuna Râmeț, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107I, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,89 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

S-a dat startul lucrărilor pentru construcția unui dispensar uman la Rădești

Publicat

în

Recent, la Rădești a luat startul investiția pentru construcția unui dispensar medical uman, locație ce va fi situată în imediata apropiere a primariei, neavând nicio legătură cu dispensarul medical existent în localitate destinat medicului de familie.

Potrivit proiectului, dispensarul va cuprinde: un sector pentru consultații pentru adulți și copii având și sală de așteptare. Acesta va fi dotat și cu un cabinet pentru tratamente cu sală de aplicare a tratamentelor pentru diverse specialități medicale și va fi prevăzut și cu un cabinet destinat sterilizării instrumentarului sanitar necesar.

În ceea ce privește sectorul administrativ acesta s-a dimensionat în funcție de mărimea dispensarului și va fi compus din: birou, vestiar, grup sanitar personal, depozit curățenie.

Un alt sector este cel de farmacie menit să asigure primirea, depozitarea și distribuirea medicamentelor, depozitarea medicamentelor pe specialități. Amplasarea farmaciei este la nivelul parterului pentru a ușura accesul produselor farmaceutice cât și a pacienților la spațiul de eliberare al medicamentelor.

Proiectul mai conține și un cabinet stomatologic care va fi situat la mansarda clădirii fiind dotat cu spații precum: laborator de investigații radiologie dentară, cabinet tratament, vestiar, sală de așteptare, grup sanitar personal, grup sanitar pacienți.

Locuința medicilor este o funcțiune auxiliară dispensarului și apare ca o necesitate a organizării asistenței sanitare. Aceasta va dispune de 2 camere separate, bucătărie, cămară, grup sanitar.

Dimensionarea și funcționarea locuinței s-au stabilit conform normelor de proiectare și execuție pentru locuințe de serviciu în vigoare. Potrivit primarului Alin Nicula, valoarea investiției este de 3.140.839,16 lei sumă alocată de Compania Națională de Investiții.

Termenul de execuție al investiției este de 12 luni începând cu data de 20.06.2024.

„A fost unul dintre angajamentele pe care ni le-am luat în fața comunității, și care iată că acum începe să se materializeze într-o locație medicală deosebit de utilă menită sa deservească pacienți din cele 4 sate ale comunei Rădești. Un proiect social așteptat de 2 ani, care ne onorează ca și administrație locală, fiind înscris între demersurile sociale valoroase aflate pe agenda primăriei”, a declarat realesul primar, Alin Teodor Nicula.

 

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Slujbă plină de încărcătură spirituală cu prilejul sărbătorii „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, la Biserica Ortodoxă din Rădești

Publicat

în

La sărbătoarea „Sfinților Apostoli Petru și Pavel”, sâmbătă, 29 iunie 2024, părintele paroh Ioan Ghibescu, de la Biserica Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Rădești, a oficiat Sfânta Liturghie cu prilejul hramului bisericii din parohia pe care o păstorește.

Într-un cadru cu totul nou prin instalarea în locașul de cult a 52 de strane pentru credincioși, din lemn de stejar scluptat, părintele Ghibescu a rostit după citirea pericopiei evanghelice, un cuvânt de învățătură despre viața și activitatea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, vorbindu-le celor prezenți despre întâlnirea determinantă a celor doi corifei cu Domnul Iisus Hristos, întâlnire care le-a schimbat viața.

La finalul Sfintei Liturghii, în curtea bisericii, enoriașii participanți la slujba religioasă au avut prilejul să o felicite pe tânăra și evlavioasa preoteasă pentru împlinirea unei frumoase vârste chiar pe data sărbătoririi „Sfinților Apostoli Petru și Pavel”, fapt care numele său de botez este Petronela.

Cu acest prilej, sărbătorita le-a oferit credincioșilor dulciuri și răcoritoare.

Din istoricul acestui frumos locaș de cult, aflăm căBiserica Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a început să fie construită în anul în 2008, lucrările sunt deja finalizate, meșterii pricepuți reușind să realizeze o adevărată operă de artă.

Preotul paroh, părintele Ioan Ghibescu este mulţumit de ceea ce s-a făcut până în prezent, cu eforturi deloc ușoare, fapt pentru care dorește să aducă mulțumiri credincioșilor, autorităților și tuturor celor care au contribuit la construcția lăcașului de cult.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud