Rămâi conectat

Actualitate

Baza sportivă ”Aiudel” se pregăteşte să înceapă ”antrenamentele” pentru înlocuirea Stadionului Municipal ”Metalul”

Publicat

în

Ieri, o echipă de specialişti din cadrul Primăriei Aiud, în frunte cu primarul Mihai Horaţiu Josan, a verificat stadiul lucrărilor la baza sportivă ”Aiudel”. Proiectul a fost demarat în anul 2010, intenţia autorităţilor locale fiind aceea de a obţine de la Guvernul României cel puţin 70% din valoarea de 802.090 lei a investiţiei.

baza sportiva AiudelChiar dacă solicitarea de finanţare a construcţiei bazei sportive, prin Programul de Dezvoltare a Infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural, conform O.G. nr. 7/2006, fusese aprobată, surprizele neplăcute de care a avut parte municipalitatea din partea Guvernului României nu au lipsit. Prin H.G. nr. 977/20.09.2010, a fost alocată suma de 210.000 lei, din care până la sfârşitul lui 2010, autorităţile au putut cheltui efectiv 174.254,30 lei, restul trebuind returnat la bugetul de stat. Deşi, în anii 2011 şi 2012, autorităţile locale din Aiud au solicitat o nouă tranşă de bani, adresele transmise în repetate rânduri Guvernului României nu au mai primit niciun răspuns. Cu lucrările deja demarate, municipalitatea a trebuit să se descurce singură.     Din pricina faptului că bugetul local al Aiudului nu a putut acoperi valoarea lucrărilor, în aşa fel încât acestea să fie finalizate în 2012, aşa cum era prevăzut iniţial, perioada de execuţie a fost prelungită până la 30 august 2013. Din valoarea totală a investiţiei, 677.666 lei o reprezintă lucrările efectuate, iar restul sumelor au fost utilizate pentru plata serviciilor de proiectare şi a celor de dirigenţie de şantier, a avizelor şi a cheltuielilor cu racordarea la reţelele de utilităţi.
Baza sportivă ”Aiudel” este, în acest moment, în prag de finalizare. Aflată în partea vestică a municipiului Aiud, pe strada Voluntarilor, construcţia se întinde pe o suprafaţă de teren de aproape 11.000 mp. Ansamblul bazei sportive multifuncţionale cuprinde terenul de fotbal, din gazon natural, cu dimensiuni de 100×65 m, conforme cu prevederile UEFA, o pistă de atletism, cu două culoare de alergare din zgură sintetică şi o pistă de săritură în lungime. Baza sportivă mai cuprinde şi clădirea destinată vestiarelor, împrejurimile şi tribunele, care au o capacitate de 224 scaune.
O dată ce lucrările vor fi încheiate, Baza Sportivă ”Aiudel” îşi poate începe ”antrenamentele” pentru înlocuirea Stadionului Municipal ”Metalul”, care, de câţiva ani, a intrat în proprietate privată. Cu toate acestea, destinaţia lui nu a fost schimbată, iar echipa ”Metalul” şi-a desfăşurat aici pregătirile, dar şi meciurile oficiale. Stadionul ”Metalul” va fi utilizat şi de acum înainte pentru antrenamente, dar meciurile echipelor ”Metalul” şi ”Olimpia”, care, de la anul, ar putea fuziona, vor fi disputate doar pe stadionul noii baze sportive.
”De când stadionul ”Metalul”, aflat oricum într-o stare destul de precară, a intrat în proprietate privată, foarte mulţi aiudeni s-au temut că oraşul va rămâne fără stadion. Încă de atunci le-am dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla, iar, în 2010, am găsit posibilitatea de a obţine fonduri guvernamentale pentru construcţia unui nou stadion. Din păcate, fostul guvern s-a făcut că uită de acest proiect, aşa că a trebuit să suportăm cheltuieli de aproape 600.000 lei de la bugetul local. Asta a însemnat o prelungire inevitabilă a termenului de execuţie, dar, în curând, proiectul se va finaliza, iar baza sportivă va fi pregătită să preia activitatea celor mai importante două cluburi de fotbal din Aiud. Sper că investiţia pe care am făcut-o aici, cu eforturi mari, se va reflecta şi în viitoarele performanţe ale echipelor”, a declarat primarul municipiului Aiud.

A. A. R.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
2 Comentarii

2 Comments

  1. dede

    22.08.2013 la 13:15

    …domnule Josan este incredibil cat de nesimtit puteti fii:
    1.Stadionul Olimpia nu exista ce este acolo poate fii numit in cel mai bun caz un teren de antrenament,cine a mai vazut stadion cu 200 de locuri ?poate in Farau sau Alecusi nu in intr-un municipiu .
    2.Ce s-a facut la Olimpia este sub nivelul a ceeace exista la Metalul acum ,desi paraginit Stadionul Metalul are mai multe dotari.
    3.Mie imi pare ca ce s-a intamplat la stadionul Metalul este izbitor de asemanator cu ce s-a intamplat cu Metalurgica,pt a putea demola un stadion sau al folosii in alt scop terenul respectiv este conform legii obligatorie constructia altuia in loc iar ce ati facut dv acolo este praf in ochii de ce nu ati construit un stadion de 6000 de locuri cum era Metalul ?…la fel s-a procedat si cu Metalurgica ati anuntat foarte mandru ca prin eforturile dv s-a facut marea privatizare iar dupa 5 ani de la preluare de catre investitorii strategici acum Metalurgica este taiata la fier vechi.
    Pe ce puneti mana domnule Josan se alege praful sa nu mai amintim ca actionar majoritar la clubul Metalul cu 51 % este un domn avocat membru PNL (prieten al partidului) ,finantarea banuim ca va fii facuta tot de primarie ,atunci de ce oare actionar trebuia sa fie altcineva decat primaria…MIROASE MULT A SMECHERIE domnule primar.

  2. kissofhell

    22.08.2013 la 19:14

    Buna
    Intradevar legea obliga sa construiasca alt stadion dar de catre proprietar nici decum de catre Primaria Mun Aiud….sau probabil dupa atatea smecherii si lucruri necurate sar putea ca Domnul Primar sa fie chiar el actionar sau partas la Stadionul Metalul….Pacat Domnule Primar…un singur loc de munca in Mun Aiud…in campania electorala parca promiteati mult mai mult….au ajuns oamenii din Aiud sa lucreze pe bani de nimic in Aiud datorita Dumneavoastra…deoarece nu sunt locuri de munca patronii platesc cat vor pt ca oamenii nu au ce face nu au alt loc de munca…ar trebuii sa va fie Rusine!!! dar se pareca Rusinea a disparut de multa vreme de la Dumneavoastra si de la actualii asa zisi consilieri care isi vad doar interesul lor ….Si se pare ca am deviat de la subiect….As vrea sa stiu daca se poate cine e proprietarul unui teren de fotbal….care teren de fotbal a fost revendicat din cate stiu de fostii proprietari…probabil Dumneavoastra nici macar nu stiti al carei echipe de fotbal a apartinut acest stadion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Bărbat de 45 de ani cercetat de polițiștii din Aiud, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Transilvaniei

Publicat

în

Marți, 26 martie 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii rutieri din Aiud au depistat un bărbat de 45 de ani, din municipiul Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Transilvaniei din municipiul Aiud, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,51 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat din Aiud trimis în judecată, după ce a primit peste 12.000 de euro pentru a achita contracte de asigurări și nu a mai virat banii

Publicat

în

Un bărbat din Aiud este judecat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz de încredere după ce a încasat sume mari de bani de la trei persoane în contul unor asigurări și nu a mai virat banii societății cu care erau încheiate contractele de asigurare. Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, Andrei C. a săvârșit 47 de acte materiale de abuz de încredere.

„În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că în perioada ianuarie 2017 – iunie 2021, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul și-a însușit pe nedrept suma totală de 12.150 de euro, sumă care i-a fost expediată eșalonat, în tranșe lunare, de către persoana vătămată (…), în baza unui mandat verbal dat de către persoanele vătămate (…), în scopul achitării ratelor lunare ale celor patru contracte de asigurare încheiate”, se precizează în rechizitoriu.

În 6 martie 2024, cauza a trecut de camera preliminară la Judecătoria Aiud, stadiu în care se verifică legalitatea administrării probelor.

„Judecătorul de cameră preliminară constată că actul de sesizare a instanţei este legal şi complet întocmit, fiind descrisă fapta concretă pe care procurorul înţelege să o reţină în sarcina inculpatului şi analizate probele administrate în cursul urmăririi penale care au fundamentat această opinie a procurorului”, se precizează în încheierea instanței de judecată. Inculpatul poate contesta decizia la Tribunalul Alba.

Potrivit Codului Penal, „însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui” se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Dacă părțile se împacă, respective păgubiții îți vor primii banii achitați, autorul faptelor poate scăpa de răspunderea penală.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

În acestă primavară, urzici, fier și speranțe, în Piața Agroalimentară „Dr. Constantin Hagea” din Aiud

Publicat

în

Chiar dacă încă nu s-a instalat bine primăvara, prin piețele agricole încep să apară tot mai mulți comercianţi de ocazie care-și scot la vânzare… sărăcia.

Nu este de vorba despre cei care-și vând lucruri din casă pentru a-și plăti enormele facturi de gaz, apă sau energie electrică, ci de „urzicari”, acei sărmani care-și câştigă un ban cinstit și existența vânzându-le orăşenilor plantele pline de vitamine și fier, numai bune pentru refortifierea organismului.

În Piața „Dr. Constantin Hagea” din Aiud, un bătrânel simpatic de aproape 70 de ani avea aşezate câteva grămezi de urzici pe un ziar, pe o tarabă. „Nu-i ușor. Încă urzicile sunt destul de mici și se culeg cu greu, una câte una. Lumea le vede și nu vrea să înțeleagă și tot cere să le vând mai ieftin. Am venit la piață ca să fac nişte bani pentru analize. Mă costă 250 de lei, iar ăștia de la spital zic că nu mai au bani, iar pensia mea mi-au luat-o cei de la gaz și curent”, povestește bătrânul, în timp ce-și expunea palmele muncite și încheieturile cu siguranță pline și roase de reumatism și artrită. Are doi copii „pe care nu-i mai are”: „Au plecat care încotro, prin străinătate, la lucru, să câștige, că aici în Aiud nu mai este nimic de lucru. Nici ei n-au bani prea mulți. Îmi mai trimit ei din când în când niște bani, dar… nu ajung, viața-i scumpă. Cine să-mi dea banii ăștia pentru analize? Iacă, vin la piață și vând urzici. Am lucrat la IMA Aiud, acolo m-am îmbolnăvit. Fac tratament de peste 20 de ani”. Lumea vine pe la taraba lui Vasile, privește, întreabă și… pleacă. Chiar și așa, a reuşit până la ora 11.30 să vândă de vreo 60 de lei. „Cam scumpe, aud un glas de femeie din spate. Aş cumpăra urzici pentru că și eu, și soțul avem probleme cu sănătatea și doctorul ne-a recomandat mult fier și mă gândesc ca măcar acum și în postul Paștelui să facem selecție la ce mâncam. Ne curăţă sângele”.

Susana, o bătrânică trecută mult de 70 de ani, a venit la piață împreună cu vecina ei, Marisca, dintr-un sat din apropierea municipiului Aiud, pentru a face bani să-și completeze veniturile. E prima zi și, deși nu prea este lume în piață, ea este încrezătoare și, culmea, mulţumită. A vândut leurdă de 40 de lei, urzici de 35 de lei, frunze de pătrunjel de 8 lei și două borcănele de miere și ne-a spus că va mai veni atât cât poate și „cât ține postul mare, că marfa are căutare”. „Leurda-i ca medicamentul. Noi mâncăm mereu din asta, o facem salată, cu ceapă și cu ulei. Ori o băgăm în mâncare sau salate pe post de usturoi, că are un gust uşor de usturoi și nu-ți miroase gura după ea”, îmi explică Susana.

Printre comercianții de ocazie, zăresc o mai veche cunoștință, un bărbat care păzea puținele frunze ce i-au mai rămas din buruiana miraculoasă. Ioan, de 64 de ani. Și-a plasat lângă urzici o ciupercă, strategic, ca să priceapă lumea că urzicile lui au fost culese din pădure, și nu de pe marginea drumului, ca la alții. Este din Aiud, iar gospodăria sa este amplasată foarte aproape de pădure. „Mâine nu mai vin. Am fost la pădure, dar aproape degeaba. Poate peste vreo câteva zile, că acum plouă și sigur se fac”, se plânge bătrânul. A venit să vină în piață să vândă puținul ce l-a strâns de prin grădină și cămări. I-au venit facturile la curent și la gaz. Are de dat 520 de lei, deși, spune el, nu a consumat atât. „Cu ce să consum atât, dacă eu nu am decât un bec, un televizor și un frigider? La gaz mi-a venit 800 de lei. Am doar două focuri, ceva nu e la locul lui”, mai spune nea Ioan.

Discret, ni s-a alăturat la discuție domnul Nicolae, un aiudean de 59 de ani, pensionat de boală. Are probleme cardiace și un diabet care-l chinuie de ani buni. E nevoit să consume „verdeață”, carne aproape deloc. Chiar și așa, e optimist, animat mai mult de gândul că mai are alături de el unul dintre copii, student la „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, celălalt și soţia lui fiind plecați în Spania, la muncă, așa că este nevoit să aibă singur de grijă de casă.

La fel de „optimiști” par și ceilalţi oameni din piață, cumpărători, vânzători deopotrivă, care, acum, la început de primăvară, mai bifează încă o zi în calendarul vieţii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud