Rămâi conectat

Actualitate

Delăsarea şi neputinţa s-au prins în plasa antigrindină!

Publicat

în

În cei 23 de ani de nepăsare şi indiferenţă postdecembristă, cele două clădiri, cea a fostului cinematograf „Progresul” şi cea a fostului internat pentru elevi a ceea ce a fost cândva Grupul Şcolar Auto din Aiud, au ajuns aproape ruine, devenind pietre de moară la picioarele anchilozate ale administraţiei locale şi un fel de emblemă a „bunului gospodar”.

cladire 1 aiudPotrivit declaraţiilor conducerii administraţiei publice locale, cele două clădiri s-ar afla în atenţia edililor, însă aceştia întâmpină unele dificultăţi în a le reabilita. Primăria Aiud afirmă că doreşte să obţină transferul clădirii fostului cinematograf „Progresul” pentru a-i da o utilitate publică, însă nu poate deoarece actualul proprietar se află în imposibilitatea de a o ceda. „Mi-ar plăcea să merg din nou la un film. La televizor sunt numai tâmpenii. Prefer să merg la sală, să văd un film pe ecran mare, aici, la noi, în Aiud. Mai merg la Cluj din când în când. De ce să nu putem vedea un film aici, la noi?”, se întreabă Aurel M. din Aiud.
Referitor la cinematograf, viceprimarul municipiului Aiud, ing. Liviu Octavian Rusu ne-a informat că s-au făcut primele demersuri pentru obţinerea transferului clădirii fostului cinematograf, ajunsă un fel de toaletă publică şi adăpost pentru oamenii străzii, însă, cel puţin deocamdată, acest lucru nu este posibil deoarece Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF) este „paralizată” deoarece nu are… „organ de conducere”, adică nu are Consiliu de Administraţie. Viceprimarul Rusu aduce ca argument o adresă de răspuns a RADEF în care se specifică: „În prezent, întreaga activitate a regiei este paralizată deoarece organul de conducere, respectiv Consiliul de Administraţie al RADEF „România Film” nu este constituit cu respectarea dispoziţiilor impuse de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernarea corporativă a întreprinderilor publice”. Cu alte cuvinte, lovită fiind de paralizie, RADEF amână predarea şi lasă zeci de cinematografe răspândite pe teritoriul României să intre în paragină. Pentru a masca dezastrul, mai ales că în imediata vecinătate administraţia locală organizează toate concertele şi petrecerile în aer liber destinate alinării suferinţelor aiudenilor, edilii au hotărât să facă o „investiţie importantă” şi au îmbrăcat clădirea în plasă folosită de agricultori pentru protejarea culturilor contra grindinei. Investiţia a avut efecte imediate în ceea ce priveşte aspectul zonei şi mai ales cel al educaţiei copiilor care frecventează parcul de joacă de lângă clădire, care au putut deduce că la noi totul poate fi acoperit cu ceva.
cladire 2 aiudDacă motivul invocat de viceprimarul municipiului Aiud pentru nepreluarea cinematografului „Progresul” poate fi considerat pertinent, situaţia se schimbă în cazul clădirii fostului internat al ceea ce a fost odată Grupul Şcolar Auto din Aiud, clădire de patrimoniu, căreia nu-i mai trebuie decât o ploaie bună şi o pală de vânt pentru a cădea la pământ. Clădirea, veche de aproape o sută de ani, a rezistat celor două războaie şi se pare că va fi răpusă de indiferenţa şi delăsarea administraţiei anilor postdecembrişti, cei trei primari care s-au perindat în această perioadă de timp la cârma municipiului „uitând” de ea, sau refuzând să investească bani pentru întreţinerea ei, ca să nu mai spunem de reabilitarea totală care este necesară. Cu acoperişul spart, apă de ploaie infiltrată de sus până jos, cu plafoane căzute, geamuri sparte şi pereţi subţiaţi de ploi, clădirea stă să cadă şi a devenit un pericol pentru cei ce trec pe lângă ea. „Ştiu că în urmă cu câţiva ani, pe vremea când Metalurgica mai exista, cu ajutorul fabricii şi al altora s-a încercat repararea unor săli de clasă, dar atât. Totul a durat un an sau doi, apoi a venit uitarea. Nimeni nu a mai mişcat un deget pentru repararea ei, preferând să se construiască o clădire nouă, rezolvând în acest fel necesarul de spaţii de învăţământ. Vă spun eu, nimeni nu va face nimic şi vor aştepta să cadă câţiva pereţi pentru a cere demolarea şi vânzarea terenului”, ne-a declarat Ovidiu O., locuitor al municipiului.
Până ce administraţia şi celelalte entităţi implicate vor rezolva problemele, cele două clădiri vor rămâne învelite în inconfundabila plasă verde de protecţie împotriva grindinei.

Dorel LAZĂR


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Un bărbat de 20 de ani din Aiud a ajuns la spital, ca urmare a unui accident rutier petrecut pe strada Transilvanieni

Publicat

în

Joi, 16 mai 2024, în jurul orei 15.00, un bărbat de 38 de ani, din municipiul Aiud, în timp ce conducea un autoturism pe strada Transilvaniei din municipiul Aiud,  a intrat in coliziune cu un autoturism condus de un tânăr de 20 de ani, din Aiud.

În urma accidentului, conducătorului celui de-al doilea autoturism a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sâmbătă, 18 mai 2024: Noaptea Muzeelor, la Aiud. Vezi programul evenimentului

Publicat

în

Muzeul de Științele Naturii din Aiud organizează de Noaptea Muzeelor mai multe activități pentru toate categoriile de persoane. Vânătoare de comori, expoziții sau recital de muzică sunt doar câteva dintre evenimentele din program.

„Sâmbătă, 18 mai 2024, Muzeul de Științele Naturii Aiud poate fi vizitat gratuit, între orele 14:00 – 22:00.

Va fi o zi frumoasă, cu activități pentru toate vârstele:

– 16:00 – 20:00 – Ghidaje realizate de elevi voluntari – Muzeograf pentru o zi
– 18:00 – 19:00 – recital prof. Marius Moga și elevii Cercul de chitară și muzică
– Vânătoare de comori
– „Să nu ne uităm înaintașii” – expoziție de unelte tradiționale utilizate în tâmplărie
– Expoziția „Reciclăm, nu poluăm” organizată de Palatul Copiilor Alba Iulia, Structura Clubul Copiilor Aiud.

Vă așteptăm în număr cât mai mare să ne bucurăm de această zi!” au transmis pe una dintre rețelele de socializare reprezentanții primăriei Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

26 de cupluri din Aiud, care în 2024 împlinesc 50 de ani de căsătorie, sărbătorite de administrația locală în cadrul evenimentului „Ziua Familiei

Publicat

în

Administrația locală a sărbătorit 26 de cupluri din Municipiul Aiud, care împlinesc în acest an 50 de ani de căsătorie neîntreruptă.

„Evenimentul „Ziua Familiei” a fost unul emoționant pentru 26 de cupluri care au ales să-și întemeieze o familie în anul 1974.

Le mulțumim și îi felicităm pentru exemplul de dragoste și devotament pe care ni-l oferă zi de zi.

Ca de fiecare dată, Formația Melodis și Ansamblul Doina Aiudului au susținut pentru cei sărbătoriți recitaluri de muzică și dansuri populare, iar familiilor le-au fost oferite diplome de excelență”, au transmis reeprezentanții Primăriei Aiud.

FOTO: Zoltan Balog


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud