Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

O tânără aiudeancă a cucerit inima milanezilor

Publicat

în

diana pascuAflată la prima sa expoziţie, o tânără româncă originară din Aiud a uimit  săptămâna trecută publicul milanez cu lucrările de artă fotografică pe care le-a expus.

S-a născut în Aiud, o cheamă Diana Pascu şi este absolventă a Universităţii de Studii Juridice din Milano, actualmente avocată de prestigiu şi, mai nou, unul dintre cei mai promiţători artişti fotografi români din Italia şi nu numai. Faptul că prima ei expoziţie de artă fotografică a fost foarte bine primită de presa italiană de specialitate, care a descris-o ca fiind fata care pictează cu obiectivul aparatului foto, dovedeşte acest lucru.
Vernisată în sala de expoziţii a hotelului Melia, sub auspiciile Asociaţiei Scriitorilor din Italia, în prezenţa consulului României din Milano şi a majorităţii artiştilor plastici şi a oamenilor de cultură care locuiesc în zonă, şi intitulată „Metafore şi visuri”, expoziţia Dianei Pascu are o picturalitate neobişnuită, cu tendinţă spre zona structurală a unei imagini bine reprezentate ca şi stilizare a structurilor naturii sau a reflexelor apelor în diferite scheme cromatice, dar mai mult scheme compoziţionale închis-deschis, având tendinţa de a scoate în valoare partea şocantă, inedită a unor cromatici care îndeamnă către lirism. Culoarea uneori moale, care nu deranjează vizual şi în acelaşi timp chiar linia ondulată a valurilor apei transformă fotografiile Dianei Pascu în adevărate picturi fantastice, elaborate cu o cromatică bogată, care este foarte complicat de realizat prin tehnici convenţionale. Potrivit tinerei artiste, „Omul este o fiinţă apărută într-un mediu cromatic, lumea toată fiind colorată, natura fiind o fantastică simfonie cromatică la care fiinţa noastră vibrează sensibil şi profund”. Fire sensibilă şi atentă la tot ceea ce se întâmplă în mediul înconjurător, Diana Pascu spune că prezenţa a tot ceea ce ne înconjoară „aduce în sufletul nostru bucurie sau tristețe, căldură sau răceală, linişte sau preocupare, iar de modul în care ne pricepem să o utilizăm, cu gust şi fantezie, discreţie şi rafinament depinde în mare măsură echilibrul, liniştea interioară şi bogăţia trăirilor”.
Cele câteva zeci de fotografii realizate „aşa cum s-au prezentat în faţa camerei mele, nu retuşate”, în sute de zile de pândire a jocurilor cromatice pe care le realizează apa şi soarele, ori apa şi lumina artficială, au convins-o şi obligat-o în acelaşi timp pe tânăra artistă fotograf să afirme că fotografia ca atare nu poate fi o artă deoarece nu este în stare să mintă convenabil prin separarea unor elemente ce doreşti să iasă în evidenţă de ceea ce n-ai vrea să se vadă, însă poate să creeze sentimente la fel de puternice ca şi orice artă şi să scoată în evidenţă unele aspecte pe care arta plastică nu poate să  le reveleze.
Publicul milanez nici nu putea să „scape neatins” de metaforele şi visele Dianei Pascu, aceasta deoarece, cu firea ei poetică şi sensibilă, a plasat lângă fiecare lucrare un text ce s-a îmbinat fenomenal de bine cu imaginea, adevărate poeme în proză. Spre exemplu: „Eu ştiu că apa are suflet, pentru că i-am văzut visurile răzbătând la suprafaţă. Visează apa, un somn lent şi dens, un zbor lichid ce dizolvă forme şi culori în pulsaţii de lumină” sau „Precum timpul, apa curge. Alunecă peste contururile materiale ale lucrurilor pe care le custodeşte pentru a le elibera sufletele şi a le amesteca unul cu celălalt”.

Dorel LAZĂR


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. Economistul

    24.12.2014 la 1:58

    Felicitari fata draga! Am citit ceva in presa italiana despre eveniment. A fost amplu. Cel care a scria.a scris doar despre tie si mi se pare normal sa fie asa, doar ai originile de aici! Felicitari! Cam putine fotografin de la eveniment, dar asta este…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Învățământ-Cultură

Szabo Gabriel, elev al Liceului Tehnologic Aiud, premiul III la etapa județeană a Concursul Național „Memoria Holocaustului”

Publicat

în

Szabo Gabriel, elev al Liceului Tehnologic Aiud, a obținut premiul III la Concursul Național „Memoria Holocaustului”, etapa județeană.

„PREMIUL III pentru Szabo Gabriel la Concursul Național, etapa județeană „Memoria Holocaustului”, organizat de ISJ Alba în 14.05.2024 la Liceul cu Program Sportiv, Alba Iulia.

Pasionat de istorie, ambițios, motivat și creativ, Gabriel a reușit să obțină 92 de puncte la această competiție de renume aflată în Calendarul Concursurilor Naționale Școlare finanțate de Ministerul Educației.

Elevul este pregătit de d-na profesoară Voicu Corina.

Felicitări, Gabriel!”, au transmis reprezentanții Liceului Tehnologic Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Rezultate remarcabile pentru elevii Colegiului Național „Titu Maiorescu” Aiud, la Concursul de Fizică PHI 2024

Publicat

în

Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud a fost Centrul Local de Testare la etapa națională a Concursului de Fizică online PHI 2024, ediția XXII-a, desfășurat în perioada 6-7 aprilie 2024.

Concursul de Fizică PHI 2024 este organizat de Facultatea de Fizică a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Centrul Regional pentru Tineri Capabili de Performanță (CRTCP), Inspectoratul Școlar Județean Iași, alături de 90 de centre de concurs înscrise din țară. În data de 11 mai 2024 au fost afișate premiile concursului, din cei 48 elevi participanți din clasele a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XII-a de la Colegiul Național “Titu Maiorescu” Aiud, 44 de elevi au primit premii și mențiuni: 7 premii II, 19 premii III și 18 mențiuni.

Concursul PHI este o modalitate de evaluare, atât pentru elevii care-și doresc calificarea la olimpiadele școlare, cât și pentru elevii care urmează să susțină un examen la disciplina Fizică la Bacalaureat sau ca parte a examenului de admitere la o universitate.

Elevii clasei a XII-a au avut posibilitatea de a participa la concurs împreună cu oricare dintre elevii înscriși la clasele a 9-a, a 10-a sau a 11-a (la una sau mai multe clase) și au fost ordonați în clasamentul clasei a XII-a în funcție de punctajul maxim obținut la una dintre clasele la care au participat.

Concursul PHI se regăsește în calendarul Concursurilor Naționale Școlare, ce se desfășoară fără finanțare din partea Ministerului Educației, în anul școlar 2023-2024 pentru elevii din învățământul secundar (calendar aprobat cu nr. 24750/29.01.2024).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Denis Sărătean, elev al Colegiului Național „Titu Maiorescu” Aiud, mențiune la etapa națională a Olimpiadei de Istorie

Publicat

în

Denis Sărătean este elev la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, în clasa a IX-a C și a reprezentat cu mândrie școala la olimpiada de istorie.

„Performanță deosebită a elevului nostru Sărătean Denis, clasa a IX a C, care a obținut mențiune la etapa națională a Olimpiadei de istorie! Îl felicităm atât pe el cât și pe d-na profesoară Iuliana Buta”, au transmis reprezentanții colegiului aiudean.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud