Rămâi conectat

Actualitate

Primăria Aiud organizează sesiunea de comunicări „Ţările Române şi Revoluţia de la 1848 – 1849″

Publicat

în

primaria AiudLuni, 16 martie 2015, cu începere de la ora 10:00, în sala de şedinţe Ion I. C. Brătianu a Primăriei municipiului Aiud a avut loc prima ediţie a sesiunii anuale de comunicări ştiinţifice intitulată Ţările Române şi Revoluţia de la 1848 – 1849. Organizată de către Biblioteca municipală „Liviu Rebreanu” Aiud, sesiunea, care s-a adresat elevilor de clasele IX – XII, aparţinând celor 4 colegii din municipiu, s-a dovedit a fi un real succes.

„Pe parcursul celor 3 ore, cât a durat acest eveniment, am avut onoarea de a fi martorii unor lucrări foarte bine redactate şi încadrate ştiinţific în tema pusă în dezbatere, iar discuţiile şi intervenţiile organizatorilor şi a cadrelor didactice prezente, pe marginea fiecărei prezentări în parte, au subliniat, sperăm noi cu succes, însemnătatea covârşitoare a acestui moment istoric, unic pentru omenire”, au transmis reprezentanţii bibliotecii municipale „Liviu Rebreanu” Aiud.

Referatele au fost susţinute de următorii elevi: Itu Ilinca Anamaria, Nuţ Ioana şi Popa Maria-Andreea, din partea Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, Dinga Maria-Luiza, Bîrsan Daniela şi Canta Voichiţa, din partea Colegiului Tehnic iar Popa Gabriela, Brătianu Alin şi Toma Giulia, din partea Liceul Tehnologic Agricol “Alexandru Borza”.

Şi pentru că, în cadrul unui simpozion care se respectă, trebuie să existe şi o competiţie, comisia de evaluarea a comunicărilor, compusă din Kerekes Gheorghe (administrator public al municipiului Aiud), Alin Florea (directorul Bibliotecii municipale), Elisabeta Gheţie (profesor la Colegiul Naţional „Titu Maiorescu”), Simona Păcurar (profesor la Liceul Tehnologic Agricol “Alexandru Borza”) şi Corina Voicu (profesor la Colegiul Tehnic) a desemnat câştigătorii, la baza notării stând criteriile stabilite prin regulamentul de organizare a concursului.

În urma deliberării juriului, locul III i-a revenit elevei Toma Giulia, (Liceul Tehnologic Agricol “Alexandru Borza”), locul II elevei Canta Voichiţa, (Colegiul Tehnic) iar câştigătoarea marelui premiu a fost eleva Popa Maria-Andreea, (Colegiul Naţional „Titu Maiorescu”).

Biblioteca municipală „Liviu Rebreanu” şi Primăria municipiului Aiud i-a felicitat pe concurenţi oferindu-le, atât diplome, cât şi premii, constând în cărţi pe teme istorice diverse, care, cu siguranţă le vor fi folositoare în activitatea şcolară sau în posibile cercetări ştiinţifice ulterioare.

„În numele organizatorilor le mulţumim, atât celor 9 elevi care au răspuns afirmativ provocării lansate prin intermediul acestui eveniment şi au prezentat referate dedicate evenimentului paşoptist, cât şi celorlalţi elevi preocupaţi de problematica istorică şi prezenţi la simpozion şi nu în ultimul rând, cadrelor didactice care au colaborat exemplar pentru reuşita acestui proiect. Sperăm ca evenimentul să devină o tradiţie în municipiul nostru şi în fiecare an, de acum încolo, în preajma datei de 15 martie să avem parte de manifestări cel puţin la fel de reuşite precum aceasta. Revoluţia de la 1848 a însemnat un fenomen extrem de complex, cu reverberaţii în întreaga constelaţie europeană a secolului, iar importanţa mişcărilor şi ideologiilor revoluţionare, pentru tot ceea ce a însemnat avansul Europei spre modernism şi implicit intrarea ţărilor române într-o nouă etapă, a dezvoltării şi evoluţiei spre autodeterminarea naţională, sunt subiecte care trebuie abordate cu predilecţie şi merită dezbătute sau elogiate, ori de câte ori avem ocazia, în beneficiul cunoaşterii istorice”, au mai transmis reprezentanţii bibliotecii municipale Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 36 de ani cercetat de polițiștii din Aiud, după ce a fost depistat conducând cu permisul suspendat, pe strada Transilvaniei

Publicat

în

Vineri, 17 mai 2024, în jurul orei 10.30, polițiștii din Aiud au depistat un bărbat de 36 de ani, municipiul Zalău, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Transilvaniei din Aiud, având permisul de conducere suspendat.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 44 de ani din Aiud reținut de polițiști, după ce a fost depistat conducând cu o alcoolemie de 1,12 mg/litru alcool pur în aerul expirat

Publicat

în

Sâmbătă, 18 mai 2024, în jurul orei 11.15, polițiștii rutieri din Aiud au depistat un bărbat de 44 de ani, din Aiud, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Transilvaniei din Municipiu, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,12 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de bărbat, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului și a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 31 de ani din Aiud reținut pentru distrugere, după ce a spart geamurile unei cofetării din Municipiu

Publicat

în

Sâmbătă, 18 mai 2024, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Aiud au identificat și reținut un bărbat de 31 de ani, din Aiud, care este bănuit de săvârșirea unei infracțiuni de distrugere.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în dimineața zilei de 18 mai 2024, în jurul orei 06.00, ar fi spart gemurile unei cofetării din Municipiu și ar fi aruncat pământ în interiorul acestuia.

Bărbatul reținut va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud