aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Societate » Aiudeni » Aiudeanul Sergiu Pașca a fost nominalizat pentru premiul „Oamenii Timpului” – 2016

Aiudeanul Sergiu Pașca a fost nominalizat pentru premiul „Oamenii Timpului” – 2016

Publicat în 26.11.2016 la ora 16:39

sergiu-pasca-nouCercetătorul originar din Aiud, Sergiu Pașca, este fără doar și poate, una dintre valorile României, cu care județul Alba se poate mândri. Acesta a fost nominalizat, recent, pentru unul dintre cele 10 trofee ale campaniei ”Oamenii Timpului”. Evenimentul este unul ce se organizează anual și are ca scop promovarea și recunoașterea publică a unor personalități care și-au dovedit excelența în diferite domenii.

Tânărul cercetător a fost selectat, de către un Juriu Național, dintre peste 600 de propuneri primite din partea românilor și a ajuns printre finaliști, cei mai valoroși 50 de oameni. El poate fi susținut prin vot online, până în 5 decembrie. Gala „Oamenii Timpului”, în cadrul căreia vor fi acordate trofeele, va avea loc pe 17 decembrie 2016, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” și va fi transmisă în direct de Realitatea TV.

Sergiu Pașca a fost nominalizat la categoria Educație și Cercetare, datorită descoperirilor din domeniul neurobiologiei, cercetările sale fiind un pas important în direcția unei mai bune viziuni și a unor tratamente noi pentru tulburările psihiatrice.

Campania Oamenii Timpului„ are în total 10 categorii –  Literatură, Arte, Educație și cercetare, Societate civilă, Diplomație publică, Memorie și istorie, Jurnalism, Tinere valori, Sănătate și Antreprenoriat, iar pentru trofeul  la categoria Educație și cercetare, Sergiu se ”luptă” cu alți 4 oameni valoroși care au intrat în competiția finală.

Finaliștii vor putea fi susținuți prin vot online (în perioada 10 noiembrie – 5 decembrie).  Juriul Național se va întruni la Iași pe data de 16 decembrie pentru a desemna cei 10 câștigători ai trofeelor „Oamenii Timpului”.

Sergiu Pașca poate fi votat AICI.

Mai jos, prezentarea lui Sergiu Pașca, făcută de organizatorii camapaniei „Oamenii Timpului”.

”Sergiu Pașca (n. 1983, Aiud) este profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Stanford University, California. A absolvit Facultatea de Medicină „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca în 2007. La doar 31 de ani, a reușit să își înființeze propriul laborator de cercetare (Pasca Lab) în cadrul Universității Stanford, domeniul de activitate fiind cercetarea mecanismelor moleculare și celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice ale autismului. A fost distins cu numeroase premii: NIMH Director’s BRAINS Award, NIMH (2015-2020); Donald E. and Delia B. Baxter Faculty Scholar Award, Baxter Foundation (2015-2016); MQ Fellow Award for Transforming Mental Health, MQ Foundation, London (2014-2017); NARSAD Young Investigator Award, Brain & Behavior Research Foundation (2013-2015); Scientific Achievements Prize, British Medical Journal (Ro) (2007) s.a.

Nominalizarea pentru categoria Educație și cercetare este justificată de rezultatele obținute în domeniul neurobiologiei. Într-un studiu publicat în Nature Methods este detaliat felul în care s-au construit în laborator, prin metode noninvazive, sfere de neuroni care seamănă cu cortexul cerebral (partea creierul responsabilă pentru felul în care percepem ceea ce ne înconjoară), producând țesut cerebral funcțional disponibil, în premieră, pentru studiul unor tulburări neuropsihiatrice precum autismul sau schizofrenia. Sferoizii de țesut cerebral creați în laborator (care cresc în jur de cinci milimetri în diametru dintr-o singură mostră de piele umană) conțin neuroni funcționali, cu sinapse active și celule gliale genetic identice. Metoda a implicat extragerea celulelor stem pluripotente (celule care pot fi transformate în orice fel de țesut în condițiile corecte) din pielea a cinci oameni și tratarea lor cu o varietate de factori și molecule de mărire care încurajează celulele stem să se transforme în celule nervoase. Această reușită este extrem de importantă întrucât oferă noi oportunități de studiere a tulburărilor neuropsihiatrice în contextul în care, prin tradiție, aceste studii se bazau pe imagistică cerebrală, țesut neural de rozătoare sau țesut prevalat postmortem. Cercetările dr. Sergiu Pașca constituie un pas important în direcția unei mai bune viziuni și a unor tratamente noi pentru tulburările psihiatrice”.

Campania „Oamenii timpului” este un eveniment inițiat de revista de cultură contemporană „Timpul” și organizat de Asociația Revistei Timpul (ART), în parteneriat cu instituții administrative și culturale, precum și cu instituții academice și economice.

Juriul Național al Campaniei „Oamenii Timpului”, ediția a III-a, are următoarea componență: Radu Vancu (poet, eseist, traducător) – Literatură; Cătălin Sava (jurnalist cultural, muzicolog) – Arte; Ioan-Aurel Pop (academician, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca) – Educație și cercetare; Raluca Știrbăț (pianistă, președintele Societății Internaționale „George Enescu” din Viena, inițiator al salvării Casei lui George Enescu de la Mihăileni) – Societate civilă; Constantin Chiriac (președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu) – Diplomație publică; Mioara Anton (cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române) – Memorie și istorie; Nicolas Don (jurnalist francez de origine română) – Jurnalism; Beatrice Rancea (manager interimar al Operei Naționale Române București) – Tinere valori; Alexandru-Vlad Ciurea (președinte de onoare al Societății Române de Neurochirurgie, membru titular al Academiei de Științe Medicale din România) – Sănătate; Bogdan Pițigoi (omul de afaceri) – Antreprenoriat. Președintele Juriului Național este Daniel Şandru, director onorific al revistei de cultură contemporană „Timpul”, Secretar de Stat, Coordonator al Departamentului Centenar, Cancelaria Prim-Ministrului.

Mai multe despre ”Oamenii Timpului„ puteți afla de pe site-ul campaniei www.oameniitimpului.ro.

Acest articol a fost citit de 259 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.