aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Aiudencele preferă conservele

Aiudencele preferă conservele

Publicat în 22.09.2019 la ora 10:09

Din cauza lipsurilor financiare de care suferă majoritatea populației și a prețurilor ridicate cu care agricultorii și legumicultorii își vând produsele, aiudencele s-au reorientat înspre conservele pe care spun că le vor cumpăra din supermarketuri.

Dacă până acum în fiecare toamnă piața era asaltată și plină de gospodine care se înghesuiau să aleagă cele mai bune legume pentru conserve, acum prin piața din municipiul Aiud lucrurile s-au schimbat. În mare parte gospodinele aiudence au renunțat la conservele făcute în casă în favoarea celor pe care le găsesc în comerț.

„Motivul este unul simplu. Legumele sunt din ce în ce mai scumpe. Sunt foarte scumpe! De la o vreme s-au scumpit toate, iar noi nu ne mai permitem să ne facem stocul de rezerve pentru iarnă. Nu știu ce o se facem la iarnă! Sper să ne descurcăm cumva. La noi doar soțul lucrează, pe un salar minim pe ecomomie. Până acum vreo doi ani obișnuiam să am cămara plină de conserve și murături, dar acum nu am cum să mai fac atât de multe. De cînd au mărut salariile la bugetari toate prețurile au explodat. Legumele s-au scumpit, iar de celelelte alimente ce să mai spun? Fac doar câte ceva și ce îmi mai trebuie sau ce mai poftesc, iar la iarnă cumpăr din magazin că ies mai ieftin. Nu îmi mai permit să cumpăr legume ca să fac conserve, sunt prea scumpe. E drept, ce e făcut în casă e mult mai bun și fără chimicale decât ce găsești în comerț, dar asta este!”, a spus Luminița, gospodină din Aiud.

Există în piețe și tarabe la care vezi prețuri mult mai mici decât la restul tarabelor. Acest  lucru se întâmplă nu pentru că pe comercianți îi lovește generozitatea, ci pentru că legumele cu pricina nu sunt la fel de proaspete și arătoase precum celelalte. Nu de puține ori, cei care se bucură de faptul că dau mai puțini bani pe un kilogram de ardei sau roșii au surpriza ca până ajung acasă, în plasa lor să fie zacusca deja făcută.

„Acum vreo două săptămâni am cumpărat niște „legume la preț redus”. Am văzut un preț mai mic. Atât mi-am permis, dar până să ajung acasă, mai bine de un sfert s-au stricat în plasă. Comercianții își laudă marfa de de multe ori, atunci când cumperi un produs care pe tarabă arată foarte bine, ai surpriza ca atunci când ajungi acasă, să vezi că ai mai multe fructe sau legume stricate pentru că nu ai primit ce ai văzut dacă nu ai ales tu, ci ceea ce ți-a pus comerciantul din spatele grămezii”, a spus aiudeanul Marcu.

Cu toate acestea există comercianți care te atenționează că produsele nu sunt proaspete și că sunt degradate. Culmea este că și la aceștia prețurile sunt echivalente cu cele practicate anul trecut și de multe ori poți vedea câte trei sau patru precupeți care-și așteaptă rândul pentru a lua niște „scofâlcituri” de gogoșari sau ardei.

„Nu-mi permit să dau bani pentru gogoșarii aia frumoși. Nu am bani, așa că pentru o mâncărică iau ce-i mai ieftin. Un kilogram de gogoşari mari și proaspeți costă 7 sau 8 lei, iar un kilogram din aceștia doar 3 sau 4 lei. Mai pun ceva pe lângă și mănânc și eu și nevasta astăzi și mâine. Poimâine mai vedem noi cum ne descurcăm” ne-a spus domnul Nicolae, pensionar din Aiud.

Acesta ne-a mărturisit că soția lui Ana a pus la borcan cam tot ce a putut și cât s-a putut: „Nu cred că o să ne permitem să cumpărăm de la magazin conserve. Au am pensia foarte mare de 1.000  lei, iar soția de 900 lei. Vine iarna și va fi jale. Oricum rezervele noastre sunt mult mai mici decât necesarul. Ni s-a mărit pensia cu câțiva lei acolo, iar prețurile s-au ridicat în ultimul timp și au atins praguri de neînchipuit. Până  acum ne-am ținut departe de tarabe așa că în caz de nevoie vom apela la conservele din magazine, dacă nu s-or fi scumpit și alea.

Dorel Lazăr

Acest articol a fost citit de 347 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.