aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Administrație » Aiudeni, aici vor fi banii dumneavoastră!

Aiudeni, aici vor fi banii dumneavoastră!

Publicat în 19.12.2014 la ora 10:30

primaria-aiud-ajps-alba-teren-gratuitComunităţile sărace, la fel ca şi ţările sărace, sunt bogate în festivaluri cu tentă mai mult sau mai puţin culturală.

Cultura absoarbe mai mulţi bani decât educaţia. Există în oraşele noastre atâtea şcoli unde profesorii nu dispun de computere funcţionale ori de videoproiectoare pentru a-şi face cursurile mai atractive, în schimb sunt tot felul de festivaluri şi activităţi culturale. Aiudenii pot fi fericiţi şi satisfăcuţi pe deplin în ceea ce priveşte acţiunile culturale, mai mult sau mai puţin educative. Potrivit calendarului manifestărilor culturale ce vor avea loc în municipiul Aiud, adoptat de consiliul local al municipiului, anul viitor cetăţenii din localitate pot participa la o sumedenie de acţiuni culturale care mai de care mai interesante. Aşa cum se specifică în raportul de specialitate ce însoţeşte Proiectul de Hotărâre de Consiliu adoptat, „…acest calendar a fost întocmit pe baza propunerilor furnizate de instituţiile de cultură. La momentul întocmirii acestora s-a ţinut cont de austeritatea bugetară şi implicit de necesitatea de a reduce la minimum cheltuielile pe care le presupune fiecare manifestare în parte”. Deoarece tot s-a amintit de austeritate, am analizat propunerile bugetare ale acestor evenimente şi am ajuns la concluzia că dacă sumele cerute vor fi aprobate, din bugetul anului viitor, în condiţii de austeritate, vor pleca înspre susţinerea financiară a acestor acţiuni exact 586.420 de lei, adică 5.864.200.000 de lei vechi, la care se mai adaugă încă aproximativ 250.000 de lei (2.500.000.000 de lei vechi) finanţarea Festivalului Internaţional de Folclor. Cu alte cuvinte, suma totală ce ar trebui alocată pentru aceste acţiuni este aproximativ 80% din totalul veniturilor proprii ale Consiliului Local şi aproape de două ori mai mult decât totalul impozitelor şi taxelor pe proprietate plătite de aiudeni în anul 2014. Deşi suma ar părea mare pentru un buget aşa de mic cum este cel al municipiului Aiud, acesta a fost aprobat, cu o majoritate covârşitoare, de către Consiliul Local al Municipiului Aiud, chiar dacă mulţi dintre aleşii locali ştiu că uneori festivalurile şi taberele sunt pârghii de putere culturală (eu te invit, dar mă inviţi şi tu! – iar cine nu e invitat e zero etc.) şi chiar de ghiftuit buzunarele unor şmecheri prin posibila „sifonare” a sumelor respective către unele persoane fizice ori persoane juridice implicate.
Dacă cele două muzee din municipiu, cel de ştiinţele naturii şi cel de istorie (care deocamdată nu funcţionează din cauza lucrărilor de restaurare a locaţiilor în care îşi au sediul) se descurcă fără bani şi-şi promovează patrimoniul prin expoziţii educative itinerante în şcoli, celelalte trei entităţi, Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu”, Primăria Municipiului Aiud şi Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” cer sume, spunem noi, destul de importante. Modestă în ceea ce priveşte cheltuielile, Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu” a cerut doar 14.000 de lei pentru cele peste 40 de acţiuni culturale cu priză la public, în special la cel şcolar, iar Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” s-a înscris să ia grosul sumei, adică peste 450.000 de lei (4.500.000.000 lei vechi), însemnând peste 50% din suma totală aprobată de forul legislativ local şi cam cât taxele şi impozitele pe proprietate plătite de aiudeni. Potrivit declaraţiilor lui Ioan Hădărig, directorul instituţiei, sumele sunt estimative, iar parte din ele vot fi atrase de la Consiliul Judeţean Alba şi Guvernul României prin intermediul unor proiecte făcute de o fundaţie locală, ce se pare că s-a impus ca organizator în toată activitatea Centrului Cultural „Liviu Rebreanu”, numai aşa se poate explica existenţa semnăturii şi ştampilei conducătorului acestei fundaţii pe actele administrative interne ale unor instituţii publice locale cum este centrul cultural.
Ca atare, cu „avizul” fundaţiei respective, cei mai mulţi bani au fost ceruţi de Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” pentru organizarea a două tabere de artă, tabere la care instituţia de cultură aiudeană este doar partener. Aceste tabere „ciupesc” din bugetele administraţiilor implicate nici mai mult, nici mai puţin de 241.420 de lei, adică 2.414.420.000 de lei vechi. Din această sumă, provenită, bineînţeles, de la bugetul public, din taxele şi impozitele plătite de aiudeni, exact 52.000 de lei (520.000.000 lei vechi) vor fi cheltuiţi într-o singură noapte,  pentru un concert de muzică, alţi 10.000 de lei, contravaloarea scenei şi sonorizarea, 2.000 de lei paza şi protecţia, 1.000 de lei afişe şi publicitate şi, atenţie, 35.000 de lei focuri de artificii. Tot cu „avizul” fundaţiei respective, o altă sumă importantă, 56.000 de lei (560.000.000 lei vechi), a fost cerută de Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” pentru Festivalul Internaţional de Umor, mai mult cu aproximativ 10.000 de lei decât costă organizarea unuia dintre cele mai mari festivaluri de gen din ţară şi unde participă zeci de invitaţi. Potrivit cererii de finanţare, în cadrul acestui festival va fi editat şi tipărit un album de caricatură şi antologie de epigramă a cărui valoare a fost estimată la 5.000 de lei, sumă din care se vor acorda premii pentru epigramă (secţiune la care s-a renunţat în urmă cu mai bine de 5 ani) şi pentru caricatură şi umor.
Aşa cum este firesc într-un oraş în care convieţuiesc mai multe etnii, nici comunitatea maghiară nu a fost uitată. Pentru Colocviile Culturii Maghiare din Transilvania – Scriitori Maghiari din Aiud, au fost ceruţi 49.000 de lei. Pentru Zilele Culturale „Liviu Rebreanu” care anul viitor se vor afla la cea de a XXV-a ediţie şi care odinioară strângea la Aiud marii rebreologi, scriitori şi personalităţi marcante ale culturii româneşti, acţiune care probabil a devenit neinteresantă dat fiind că în ultimii ani participarea atât a publicului cât şi a invitaţilor a scăzut drastic, alocaţia cerută este de doar 35.000 de lei. O sumă importantă, 100.000 de lei a fost cerută bugetului şi pentru susţinerea financiară a Festivalului Internaţional de Documentare şi Artă Foto, aflat la cea de a X-a ediţie. O cheltuială destul de însemnată pentru bugetul public, mai ales că doar pentru sticlă, rame, consumabile, afişe, organizare şi jurizare vor fi aruncaţi în joc nu mai puţin de 30.000 de lei.
Am lăsat la urmă Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Aiud. Probabil că şocate de cererile depuse de celelalte instituţii publice, ordonatorul principal de credite s-a restrâns în cheltuieli. Pentru organizarea celor 14 acţiuni cultural-educative pe care şi le-au propus să le organizeze, cheltuiala totală este de doar 91.000 de lei, din care cea mai mare sumă (70.000 de lei) este destinată pentru „Târgul de Crăciun”, acţiune care a devenit tradiţională şi unde participă atât aiudenii, cât şi cetăţenii administraţiilor din Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară ”Alba de Jos”. La aceşti bani se vor adăuga şi cei meniţi să susţină organizarea Festivalului Internaţional de Folclor, unde bugetul se învârte în jurul sumei de 200 – 250. 000 de lei.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 1101 ori

4.7
03

Comentarii

6 Comentarii la Aiudeni, aici vor fi banii dumneavoastră!

 1. cornel Răspunde

  20.12.2014 la 1:16

  Vă adunat dracu prin toți idioții la primărie !!!în frunte cu Josan! ! Jos santem noi toți loc Aiudului și vouă va arde de cultura ,dansuri și chefuri pe banii noștri !!!! Nesimțiți și nerușinați! !!!

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. FISCUL PLEOSTIT Răspunde

  22.12.2014 la 9:19

  informatia cum ca aceste cheltuieli cu utilitate partiala mai ales intr-o comunitate careia nu-i lipseste altceva, ar fii de 80% din totalul bugetului /2015 si de 2x mai mari decat banii colectati din impozitele locale pe proprietati, e importanta; asta ne aduce aminte ca re-vine campania electorala locala si e nevoie din timp de circ fara oprire, alesii locali necesitand servici in consiliu sau/ si primarie-mai ales ca unii si-au dat serviciul de baza la fier vechi, singura lor sansa fiind politica si functiile care deriva din ea

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Economistul Răspunde

  26.12.2014 la 14:38

  Si impactul cultural unde este? Ce public pparticipa la aceste activitati ca nu prea am vazut agitatie la Centrul Cultural decat atunci cand organizeaza gradinitele cate o serbare?
  trei sute de milioane pentru rame si sticle? Cred ca va bateti joc de noi. Tarea vreau sa vad bugetul pentru anul 2015!

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Aiudeanul Răspunde

  26.12.2014 la 14:49

  Nu este nimeni care sa caute in hartii cam cati bani s-au dus de la buget si mai ales unde s-au dus?

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 5. dezolat Răspunde

  14.01.2015 la 10:22

  Pentru o buna informare a aiudenilor trebuie sa va spun ca sambata,10 ianuarie, s-a mai desfasurat un eveniment cultural la Pensiunea Melinda, cu porc taiat conform traditiei populare. S-au cantat cele mai de succes manele, veselie, voie buna. Protagonisti? PNL-istii in frunte cu Josan. Iar nu au putut dormi bietii vecini .

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Zamolxe Răspunde

  17.01.2015 la 0:16

  Trebuie sa va spun ca mie mi s-a plans cineva cum ca la acel chef au fost admisi nimai liberali pur sange fara picior de pedelist.In plis va mai infotrmez ca protagonistii chefului s-aau ]mbatat ca si bietul animal pe care l-au mancat, adica… porcul.

  Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.