Rămâi conectat

Știri din zonă

Bărbat de 47 de ani din Rîmetea cercetat de polițiști, după ce a fost surprins conducând băut pe raza comunei

Publicat

în

Ieri, 8 iunie 2021, în jurul orei 11.15, polițiștii din Livezile au depistat un bărbat, de 47 de ani, din comuna Rîmetea, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice și fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,95 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Stimați conducători auto, consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor. Pe lângă faptul că este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier.

 NU CONDUCEŢI SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI!

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Un absolvent de Informatică a părăsit catedra de profesor, pentru a dezvolta o afacere cu roșii și flori în Rădești

Publicat

în

După cum se știe, grădinăritul reprezintă pentru unii, mai mult decât o simplă activitate de agrement, fiind chiar o pasiune care te conectează cu natura și îți oferă oportunitatea de a crea spații pline de viață și frumusețe în jurul tău, dar îți dă și posibilitatea de a dezvolta o afacere de succes.

Poate că de la acest principiu a pornit și tânărul Dragoș Delean, absolvent de informatică, care, pasionat de grădinărit  a dorit ca de la vârsta de 29 de ani să-și dedice tot timpul acestei activități minunate reușind să dezvolte o afacere cu legume (bio) și flori, în localitatea Rădești.

Fiu al Rădeștiului, Dragos a absolvit studiile gimnaziale, liceale și apoi facultatea de Matematică – Informatică în Cluj Napoca, a devenit profesor în domeniu, iar după un an de zile a abandonat catedra de  profesor și în urmă cu cu 13 ani s-a întors în satul său natal.

După cum ne-a mărturisit, a fost atras de satul copilăriei sale, Rădeștiul, o frumoasă localitate aflată la câțiva km de Aiud, acolo unde își are rădăcinile din partea mamei.

Mărturisește că i-a rămas în memorie și l-a provocat pasiunea pentru agricultură a bunicului său (Căpitanul), un legumicultor convins, care a iubit și a fost mândru de această minunată preocupare, activitate cu care se îndeletnicea și unchiul lui Dragoș, Romică, dar și alți localnici ai satului.

„Am fost atras de satul meu natal, Rădești, de oportunitatea de a face miscare în aer liber, în mijlocul naturii, având în suflet  pasiunea moștenită de la bunicul meu, un agricultor de frunte al satului Rădești, dar și de a unchiului meu, Romică. Mai era și curiozitatea de a vedea cum se cultivă și cum se obține produsul la fața locului. Așa mi-a venit ideea ca pe o suprafață de 2000 mp să fac o seră încălzită în care să cultiv legume, în special roșii, deziderat împlinit, iar apoi, împreună cu un asociat am hotărât să ne apucăm de treabă”, ne povestește Dragoș.

În 2016, când a apărut programul ,,Instalarea Tânărului Fermier” (program prin care APIA oferă sprijin financiar tinerilor fermieri) cu cei 40.000 euro primiți a organizat o baza de productie. A cumparat un solar, a cumpărat semințe și utilitățile necesare ce se impun pentru o activitate de acest fel. La inceput a cultivat legume (predominant roșii) iar de 5 ani dezvoltă o activitate cu flori, atât în perioada de primăvară – vară, dar mai mult flori de toamnă (crizanteme). O floare care nu este chiar atât de greu de întreținut și care după cum ne spunea tânărul fermier, se vinde foarte bine. La capitolul legume s-a axat pe roșii, un produs care se caută foarte mult în orice sezon.

Potrivit fermierului de pe malul Mureșului, grădinăritul este o ocupație frumoasă, o meserie de cursă lunga, dar care poate genera și eșecuri.

„În agricultură nu ai voie să greșești. Este nevoie de foarte multă muncă și implicare. Lucrezi pentru un produs ieftin. Este nevoie de șiință, trebuie să îți placă ceea ce faci, trebuie sa pui suflet pentru asta. M-am călăuzit pe faptul că un plan bine pus la punct este cheia unei afaceri prospere și frumoase, așa că înainte de a sădi sau a planta ceva în solar, îmi ia timp să mă gândesc la aspectele importante precum: nevoile specifice ale plantelor pe care le cultiv, cheltuielile cu energia, cerințele plantelor de apă și de întreținere, cheltuielile cu recoltatul și desfacerea etc. Întreaga muncă o fac fără să angajez alte persoane, îi am alături pe asociatu meu, Ionuț și pe părinții mei, Mircea și Aurora. Cred că, grădinăritul este o pasiune minunată, care poate aduce multă bucurie și satisfacție în viața ta, iar dacă planifici atent, ai unelte adecvate și o atitudine deschisă față de învățare și experimentare, poți transforma ceea ce faci într-un colț de rai verde și plin de viață, dar poți obține și rezultate financiare bune”, ne-a mărturisit Dragoș.

Îl felicităm și noi pe ambițiosul fermier și îi dorim mult succes în frumoasa activitate pe care și-a ales-o!

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Acțiune de ecologizare în preajma Paștelui, a cimitirului din Rădești

Publicat

în

Lăudabilă inițiativa Grupului Civic din Rădești care în urmă cu câteva zile a organizat o acțiune de igienizare a cimitirului local.

Desfășurat în apropierea sărbătorilor de Paște, la evenimentul respectiv au participat credincioși din cadrul parohiilor ortodoxe și greco – catolice din localitate, reprezentanți ai administrației locale, care au asigurat saci pentru depozitare gunoaie și mijloc pentru transportul acestora.

„A fost o acțiune necesară, gospodărească, pe care o vom mai repeta, care ține și de o atitudine civică pentru comunitatea din Rădești. Un demers în cadrul căruia s-au curățat aleile principale, spațiile dintre morminte, s-au strâns coroanele uscate, resturile rămase de la lumânări etc. Le mulțumesc tuturor celor care au fost prezenți la initiativa noastră și-l rugăm pe bunul Dumnezeu sa le răsplătească efortul pentru fapta pe care au săvârșit-o”, a spus Vasile Decean – reprezentant al Grupului Civic din Rădești.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Și în acest an, elevii din parohia Livezile au continuat parteneriatul „Școala din tinda bisericii”, în Postul Sfintelor Paști

Publicat

în

Luni, 22 aprilie 2024, elevii Școlii Gimnaziale din Livezile au fost prezenți la biserica „Sfântul Proroc Ilie Tezviteanul” din localitate.

Începând cu ora 08.00, cei 25 de tineri au luat parte la Taina Sfintei Spovedanii, urmând ca de la ora 9.00 să participe la Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite, oficiată de părintele paroh Răzvan Petru Țârău și părintele Mihai Coste, preot al parohiei Poiana Aiudului. În cadrul slujbei, elevii, însoțiți de către prof. Răzvan Fugaciu (disciplina Religie), au primit Preasfântul Trup și Sânge al Mântuitorului Iisus Hristos.

Acest moment de suflet s-a desfășurat în contextul parteneriatului educațional intitulat „Școala din tinda bisericii”, derulat pe parcursul ultimilor ani. Pe această cale, s-a urmărit sporirea și întărirea legăturilor existente între Parohia Ortodoxă Livezile, păstorită de către părintele Răzvan Petru Țârău, și Școala Gimnazială din Livezile, reprezentată de către prof. Maria Dumitra, directorul unității de învățământ.

Pr. paroh Răzvan Petru Țârău


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud