aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Administrație » Burse de merit și sociale acordate de municipalitatea din Aiud

Burse de merit și sociale acordate de municipalitatea din Aiud

Publicat în 14.11.2018 la ora 21:17

La propunerea primarului Oana Badea, Consiliul Local al municipiului Aiud a aprobat modul în care se acordă și numărul de burse de merit și sociale de care pot beneficia elevii care frecventează cursurile școlilor din municipiu.

Potrivit reglementărilor aprobate în miniparlamentul aiudean, burse de merit se acordă începând cu semestrul I al actualului an școlar, pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional, pentru elevii aflaţi în celelalte clase ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional care au rezultate deosebite la învăţătură.

Inițiativa administrației locale este de toată lauda, numai că pentru a obține aceste burse elevii trebuie să pună serios osul la muncă și să stea multă vreme cu burta pe carte, având în vedere că pentru a primi bursa de performanță de 100 de lei, trebuie să fie olimpic la nivel național şi să aibă nota 10 la purtare în primul semestru al anului şcolar. Nu contestă nimeni faptul că administrația poate să pună niște condiții pentru obținerea acestor burse, dar comentarii pe marginea acestora sunt multe, mai ales în rândurile celor care ar putea beneficia de ele.

„Cred că este o glumă. Cum adică, doar 100 de lei? Păi asta nu este bursă, este un fel de mărunțiș dat de pomană ca unui cerșetor. Hai să fim serioși, cine ar fi motivat la o așa sumă imensă? Oricum am auzit că este un elev pe la școala din Micro care va lua așa ceva. Bravo lui, dar cred că nu pentru banii ăștia a ajuns el olimpic”, ne-a declarat Eugen T., elev la una dintre școlile aiudene.

La rândul său, Mariana M., elevă în anul doi de liceu, ne-a spus: „Acuma, să nu credeți că pentru unii aceste burse nu sunt bani buni. Din contră, există familii care chiar au nevoie de acești bani pentru a se descurca. Ca bursă, să avem pardon, eu nu cred că m-ar motiva să trag tare să obțin mediile cerute de regulamentul respectiv. Pentru așa o medie este muncă, nu glumă, și mult timp. Nu este motivantă în niciun fel, din contră, cred că atunci când ți se dau banii aceia, te uiți la ei și te întrebi ce poți face cu «ditamai» suma. Am și socotit. Poți cumpăra câteva sucuri. Oricum este o formă de recunoştinţă a capacității și valorii elevilor, ceva pentru care ar trebui să mulțumim primăriei”.

Cele 414 burse de merit propuse de primărie și aprobate de consilieri sunt riguros repartizate pe şcoli, fiecare instituție de învățământ având un tabel cu elevii beneficiari ai „atrăgătoarelor” burse. Treaba cu celelalte 43 de burse, cele de ajutor social, este mai mult decât interesantă. În nemărginita sa mărinimie, administrația locală s-a gândit să acorde unui număr de 7 elevi câte o bursă în cuantum de 40 de lei pe lună, și altor 36 de elevi câte o bursă având „fantasticul” cuantum de… 20 de lei.

Referindu-se la aceste cuantumuri ale burselor de ajutor social, cei doi elevi cu care am discutat despre burse ne-au declarat că nu le prea vine să creadă că acestea sunt valorile aprobate. „Cred că este o glumă. Ce fel de ajutor social este ăla de 20 de lei? La o socoteală atentă, cel care ia bursă de 20 de lei pe lună cheltuiește aproape toată suma încasată într-un an școlar pentru a aduce actele și dovezile cerute pentru aceasta. Eu una nu m-aș strădui să fac o cerere și un dosar pentru așa ceva. Mai ușor este să ceri unor trecători, pe stradă, câte 10 lei.

Este umilitor, dar ești mai câștigat decât cu bursa aceasta”, ne-a declarat Maria M. La rândul său, Eugen T. a afirmat: „Ce sunt ăia 20 de lei? Există oameni care dacă le cad pe jos 10 lei nici nu se mai apleacă să-i recupereze. Ce cumperi cu 20 de lei? O pâine și jumătate de kilogram de carne. La o masă și ai păpat toată bursa socială. Pa, pe luna viitoare!”.

Dorel LAZĂR

Acest articol a fost citit de 262 ori

Burse de merit și sociale acordate de municipalitatea din Aiud
3 (60%) 1 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.