Rămâi conectat

Actualitate

Cetatea Aiud, în „cărţile” municipalităţii

Publicat

în

aiudCuprinsă în topul celor mai frumoase cetăți din România, cetatea medievală din centrul municipiului Aiud a reintrat „în cărțile” administrației publice municipale.

Cetatea medievală, cu o vechime de peste 600 de ani, una dintre cele mai bine păstrate cetăţi urbane din Transilvania, a fost propusă de administraţia locală pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial, motiv pentru care operaţiunile de întreţinere şi refacere a sectoarelor mai slab păstrate au întârziat. În ultimii aproape 40 de ani, au fost făcute doar unele „intervenții de urgență” asupra a două bastioane, un fel de restaurare realizată cu beton armat și cu încălcarea tuturor normelor și acordurilor internaţionale privitoare la intervenţia asupra monumentelor istorice. Adoptat de curând de aleșii locali, noul buget aprobat cuprinde pe lista obiectivelor de investiții, la Cap. 67.02 „Cultură, recreere, religie”, o sumă totală de 414.000 de lei, din care 330.000 de lei sunt alocați special pentru „Reabilitarea Cetatea Aiudului”. Potrivit declarațiilor publice făcute de reprezentanţii administraţiei locale, odată cu reabilitarea cetății se dorește accesarea unor fonduri europene pentru implementarea proiectului privind zona centrală protejată a municipiului Aiud, zonă pentru care s-au obţi­nut toate avizele și s-au parcurs cele mai importante etape ale demarării acestui obiectiv. Cetatea se află într-o stare avansată de degradare, ultima restaurare având loc în 1975. Clădirile care fac parte din ansamblul cetății necesită intervenții de urgență la structura de rezistență și ar trebui să fie urgent luate în calcul dacă se dorește conservarea acestui obiectiv istoric de importanță locală, regională și națională. De fapt, administrația locală nu a uitat niciodată și a avut în permanență în atenție cetatea medievală. Numai așa se explică faptul că de ani buni (zeci de ani), pe listele de investiții sunt în permanență cuprinse sume pentru restaurarea acestui obiectiv. Și cam atât. Capitolul respectiv și lista de investiții cuprind în fiecare an câte două sau trei sute de mii de lei pentru restaurare, însă nu se vede nimic de pe urma lor. Poate, cine știe? Anul acesta se va trece la treabă, nu de alta, dar de la mic la mare, aiudenii sunt mai mult decât interesați de reabilitarea cetății și folosirea ei ca un pol de atracție și de dezvoltare economică a municipiului.

Dorel LAZĂR


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 57 de ani din Aiud cercetat de polițiști, după ce și-a amenințat soția și membrii familiei cu acte de violență

Publicat

în

Marți, 16 aprilie 2024, în jurul orei 18.46, o femeie de 55 de ani, din Aiud, a sesizat Poliția Municipiului Aiud, prin 112, cu privire la faptul că soțul său face scandal.

Din primele cercetări efectuate de polițiștii deplasați la locuința celor doi, a rezultat că, pe fondul consumului de băuturi alcoolice și al unor discuții contradictorii,  bărbatul, în vârstă de 57 de ani, ar fi devenit agresiv și ar fi amenințat-o, cu acte de violență, pe soția sa dar și pe alți membri ai familiei.

Față de bărbat, a fost emis ordin de protecție provizoriu prin care i-a fost interzis să se apropie de soția sa și de ceilalți membri ai familiei și a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 67 de ani din Aiud cercetat de polițiști, după ce a fost depistat pescuind în perioada de prohibiție, în Valea Inzelului

Publicat

în

Luni, 15 aprilie 2024, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud au depistat un bărbat de 67 de ani, din Aiud, în timp ce pescuia în Valea Inzelului, cu toate că  pescuitul prin orice metodă al reproducătorilor, în perioada de prohibiție, este interzisă.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”pescuit prin orice metode al reproducătorilor, în perioada de prohibiție și distrugerea icrelor embrionate de pește, în zonele de reproducere naturală”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 64 din O.G. 23 din 2008, privind pescuitul și acvacultura.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba recomandă respectarea legislației privind pescuitul și acvacultura și reamintește că, în conformitate cu Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 561/2023/11/2024, privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2024, în perioada 9 aprilie – 07 iunie 2024, sunt instituite măsuri de prohibiție pentru pescuit în scop comercial, recreativ și familial, al oricăror specii de pește, crustacee, moluște și al altor viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale.

Acțiunile Inspectoratului de Poliție Județean Alba, pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol, vor continua.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

O persoană din Aiud, care a consumat semințe și a aruncat cojile pe jos, amendată de Poliția Locală

Publicat

în

O persoană din Aiud care a consumat semințe și a aruncat cojile pe jos a fost amendată cu 1.000 de lei și obligată să curețe locul pe care l-a murdărit.

„Amendăm până învățăm să respectăm!

Dacă în urmă cu câteva zile vă prezentam un act de vandalism amendat cu suma de 2.000 lei, astăzi vorbim despre o altă sancțiune.

Am constatat că în noua zonă de agrement și recreere amenajată pe strada Avram Iancu, zonă frecventată de tot mai mulți aiudeni, se consumă semințe ale căror resturi se aruncă pe jos.

Cu ajutorul camerelor de supraveghere, Poliția Locală a identificat până la această oră o persoană din acel grup, care a fost amendată cu suma de 1.000 lei și ca măsură complementară a fost obligată să curețe locul pe care l-a murdărit.

Continuă identificarea celorlalte persoane.

Cei care nu respectă domeniul public trebuie să-și schimbe comportamentul. Suntem convinși că cei mai mulți dintre dumneavoastră sunteți de acord cu noi”, au transmis reprezentabții Primăriei Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud