aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Chişinăul şi întreaga Moldovă îl preţuiesc: Ion Mărgineanu – periplu biobibliografic

Chişinăul şi întreaga Moldovă îl preţuiesc: Ion Mărgineanu – periplu biobibliografic

Publicat în 04.10.2013 la ora 12:00

phoetAniversarea celor 15 ani de existenţă a Bibliotecii „Alba Iulia” din Chişinău, de pe bulevardul Alba Iulia, sectorul Buincani, în contextul Zilei Naţionale a Republicii Moldova „Limba noastră” a adus la rampă, prin strădania directoarei Elena Roşca şi a colectivului pe care îl conduce, cu sprijinul şi sub egida Bibliotecii Municipale „B.P. Haşdeu”, trei cărţi, trei portrete, trei biografii ale lui Ion Mărgineanu din Alba Iulia, Anatol Ciocanu şi Elena Tamazlâcaru din capitala Moldovei, trei poeţi ale căror biografii se întind pe mai multe decenii.

Ceea ce nu au reuşit bibliotecile din Alba Iulia au făcut, iată, bibliotecile din Chişinău, cărora a le mulţumi înseamnă a le aprecia o muncă susţinută în domeniul biblioteconomiei, colaborarea, nopţile albe ale cercetării în varii domenii. Cartea dedicată scriitorului Ion Mărgineanu cuprinde: un argument al Elenei Roşca, Studii introductive aplicate unui destin năvalnic semnate de academicianul Mihai Cimpoi, Lidia Kulikovski, Vlad Pohilă, Ironim Muntean, Gheorghe Grigurcu, Zenovie Cârlugea, Monica Grosu, Ion Buzaşi, Titu Popescu; Opera. Activitatea literară, ediţii aparte, în culegeri şi publicaţii periodice, recenzii, comentarii, note, consemnări, omagii, versuri, selecţie traduceri, antologii, profeţii, interviuri, portrete; Despre creaţia scriitorului Ion Mărgineanu în culegeri şi publicaţii periodice, interviuri acordate de Ion Mărgineanu, referinţe semnate de acad. Nicolae Dabija, Ilie Tudor Zegrea, Ioan Popa, Elena Căldare, revista „Dacoromania”, Dimitrie Vatamaniuc, interviuri cu Maria D’ Alba etc. De asemenea, index de nume, titluri de poezii, index geografic şi de publicaţii bibliografe, pseudonime ale lui Ion Mărgineanu.
Cititorul poate fi surprins de vastitatea creaţiei scriitorului albaiulian, de numărul cărţilor ce se apropie de 200 de volume (!), de numărul uriaş de articole, eseuri, prefeţe, postfeţe, argumente, portrete etc.
În paginile volumului, prin prezenţa unor personalităţi ale scrisului românesc de dincolo şi de dincoace de Prut, întâlnim un Ion Mărgineanu ca o prezenţă vie, neîncetată în ziare şi reviste, periodice, la radio şi televiziune, în dicţionare, culegeri, antologii, ceea ce îi conferă titlul de scriitor adevărat. Volumul este pigmentat şi cu versuri de o frumuseţe uimitoare. Păcat că scriitorul s-a întors de la Chişinău, unde cartea a fost lansată cu brio, doar cu câteva exemplare. Trebuie să se găsească modalitatea de a scoate un tiraj şi la Alba Iulia, pentru că poetul şi scriitorul Ion Mărgineanu o merită din plin, el fiind conectat, după cum se ştie, de zeci de ani la rănile, suferinţele şi bucuriile Limbii Române, la promovarea valorilor culturii şi civilizaţiei româneşti.
Să ne bucurăm, fără invidie, fără cuvinte de prisos şi să felicităm Biblioteca „Alba Iulia” din Chişinău, şi cea municipală „B.P. Haşdeu” pentru cadoul oferit nouă, tuturor. Şi nu în cele din urmă, să-l felicităm sincer pe domnul Ion Mărgineanu pentru toată truda sa neobosită pe altarul culturii şi Limbii Române şi să-i urăm sănătate multă şi de aici încolo pentru a putea în continuare să ne încânte inimile şi sufletele cu scrierile şi poeziile sale, cu o rezonanţă stilistică cu totul şi cu totul aparte.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 559 ori

Comentarii

Știri Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.