aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Din Județ » Parteneriat între CJ Alba și localitățile situate pe traseul drumului județean DJ 107I, cunoscut și sub denumirea „Transalpina de Apuseni”

Parteneriat între CJ Alba și localitățile situate pe traseul drumului județean DJ 107I, cunoscut și sub denumirea „Transalpina de Apuseni”

Publicat în 04.01.2017 la ora 12:53

Consilierii județeni din Alba au aprobat, în ultima ședință din anul 2016, un proiect de hotărâre privind încheierea unui parteneriat între Consiliul Județean (CJ) Alba și unitățile administrativ-teritoriale de pe traseul drumului județean 107I în vederea promovării și implementării proiectului, cunoscut opiniei publice sub denumirea „Transalpina de Apuseni”. 

Consiliul Judeţean Alba a depus un proiect de 44 de milioane de euro, pentru a moderniza drumul judeţean de 78 de kilometri, care leagă oraşul Aiud de Munţii Apuseni şi a-l transforma în unul dintre cele mai spectaculoase din ţară.

Acesta a fost depus pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

Consilierii județeni au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea Acordului de Parteneriat încheiat între ”UAT Județul Alba” și unitățile administrativ-teritoriale de pe traseul drumului județean 107I în vederea promovării și implementării Proiectului „Modernizare drum județean DJ 107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bîrlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu) ” în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, AXA PRIORITARĂ 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiții 6.1. Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale, apel de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.

Obiectul parteneriatului este de a stabili obligațiile și drepturile părților, contribuția fiecăruia la cofinanțarea cheltuielilor totale, precum și responsabilitățile care le revin.

Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud, de municipiul Aiud, cât şi de Autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă.

În prezent, drumul prezintă numeroase degradări atât a îmbrăcămintei căii de rulare cât şi cedări ale structurii rutiere.

Elementele geometrice nu corespund cerinţelor de trafic actual şi de perspectivă, iar lucrările de colectare şi evacuare a apelor sunt nefuncţionale şi cu gabarite depăşite.

O altă problemă a drumului este generată de scurgerea necontrolată a apelor pluviale.

Proiectul de modernizare propune pe lângă asfaltare şi amenajarea de trotuare şi piste pentru biciclişti.

Acest articol a fost citit de 274 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.