aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Institutul Cultural Român din New York a expus cele mai recente creaţii ale artiştilor aiudeni Ştefan Balog şi Ioan Hădărig

Institutul Cultural Român din New York a expus cele mai recente creaţii ale artiştilor aiudeni Ştefan Balog şi Ioan Hădărig

Publicat în 20.09.2013 la ora 15:04

creatii-stefan-balog-si-ioan-hadarig-new-yorkArtiştii aiudeni Ştefan Balog şi Ioan Hădărig  au fost invitaţi recent la Institutul Cultural Român din New York, unde, în cadrul unui eveniment cultural, şi-au prezentat cele mai recente creaţii, de pictură, grafică, sculptură, sau poezii în limba franceză şi română, dar şi un catalog excepţional, prin care promovează cultura românească văzută prin ochii creatorilor de artă, inclusiv judeţul Alba.

În galeria ICR New York şi în sala Auditorium a institutului a fost prezentată creația recentă a artistului plastic Ștefan Balog: pictură pe pânză sub titlul ”Alte realităţi”/ ”Other Realities”, artă grafică: ”Abstract dreams” şi sculptură: ”Three-dimensional surrealism”.

După vernisajul expoziţiei, în sala Auditorium, a avut  loc un recital de poezie în limba franceză şi română, din volumul poetului Ioan Hădărig ”Poemul tăcerii”/”Poeme du silence”, versiunea în limba franceză, realizată de doamna Marcela Hădărig. Cartea însoţeşte poemele marcate de memorabile metafore vizuale de ilustraţiile de o mare expresivitate, create anume pentru volum de artistul Ştefan Balog. Prefaţa volumului este semnată de Diana Câmpan.

 “Alegerea limbii franceze pentru acest recital nu este întâmplătoare, fiind un omagiu adus americanilor născuți în Comunitatea Europeană, ce trăiesc la New York și tuturor institutelor de la NewYork ce fac parte din marea familie EUNIC. Cu acest prilej, au fost invitate toate aceste institute culturale pentru a se întâlni cu reprezentanții Fundaţiei Inter-Art”, a transmis Ioan Hădărig.

Un catalog excepţional însoţeşte prezenţa la New York a celor doi reprezentanţi Inter-Art, invitaţi de Institutul Cultural din New York. “Acest catalog ne prezintă condiţia unor creatori profund legaţi de obârşii, doritori să medieze prin arta lor un acces al publicului din toată lumea la frumuseţea locurilor şi a oamenilor din România. Catalogul de mail-art pune în valoare, totodată, patrimoniul natural, arhitectural şi cultural al oraşului Aiud şi judeţului Alba, prin descrierea cetăţilor de la Alba Iulia, Sebeş, Câlnic, Râmetea, a mănăstirilor de la Râmet şi Sub Piatră, a munţilor şi peisajelor din lanţul Şureanu şi Apuseni, a peşterilor Scărişoara şi Poarta lui Ionele”, a spus Ioan Hădărig.

Recitalul susţinut de poetul Ioan Hădărig (versiunea în limba franceză de Marcela Hădărig) a avut ca fundal o ilustraţie muzicală ce face parte din CD-ul ”Almost Dream” ce însoţeşte volumul bilingv ”Poemul tăcerii/ Poeme du silence”. Acest CD cuprinde muzică folk compusă de Marius Moga pe versurile scrise de poetul Ioan Hădărig, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara. Expoziţia artistului Ştefan Balog va fi găzduită de Galeria de Artă a ICR New York vreme de patru săptămâni.

Evenimentul, ce a împletit poezia cu artele plastice (ut pictura poesis) şi poezia muzicii cu muzica poeziei, a fost prezentat de scriitoarea Doina Uricariu, directorul Institutului Cultural din New York. Publicul a avut un contact direct cu una dintre cele mai dinamice fundaţii culturale din România, reprezentate la New York de poetul Ioan Hădărig, directorul artistic Inter-Art şi Ştefan Balog, preşedintele Fundaţiei Inter-Art.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 882 ori

Institutul Cultural Român din New York a expus cele mai recente creaţii ale artiştilor aiudeni Ştefan Balog şi Ioan Hădărig
Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.