aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Știri din zonă » Într-o lună, noul pod peste Mureş de la Rădeşti va putea fi inaugurat

Într-o lună, noul pod peste Mureş de la Rădeşti va putea fi inaugurat

Publicat în 19.01.2018 la ora 10:00

Noul pod peste Mureş, cel care face legătura între DN1 şi localitatea Rădeşti, va fi inaugurat în aproximativ o lună. Aceasta este vestea pe care ne-a dat-o şeful administraţiei locale a comunei Rădeşti, Alin Nicula. Lucrările pornite în urmă cu aproximativ zece luni au ajuns atât de avansate încât „dacă se susţine ritmul în care se lucrează, în maximum o lună noul pod va fi inaugurat”.

„În urmă cu aproximativ două luni a avut loc montarea grinzilor pe cei 4 piloni de susţinere ai construcţiei, astfel că la acea vreme constructorul a afirmat că lucrările sunt finalizate în proporţie de peste 80%, la această oră existând premisele ca, deşi termenul de execuţie este de 18 luni, la doar 10 sau 11 luni de la demararea lucrărilor recepţia finală să fie făcută, constructorul, firma «Dacia Faber» din Cluj-Napoca, devansând peste aşteptările noastre finalizarea lucrărilor”, spune Alin Nicula.

Odată inaugurat acest pod, pe el vor avea acces şi maşinile de mai mare tonaj, care vin de pe DN 1, care până acum erau obligate să folosească o rută ocolitoare de peste 15 kilometri prin Aiud – Ciumbrud – Sîncrai. Vechiul pod, construit din lemn, are o vechime de peste 10 ani şi a ieşit din perioada de garanţie, ceea ce a obligat administraţia locală să facă toate demersurile pentru realizarea unuia nou, construit din beton armat, care are două benzi de circulaţie şi o lungime de 90 metri, finanţarea lui, aproximativ 2 milioane de lei, făcându-se prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Inaugurat în octombrie 2008, vechiul pod de lemn a fost construit la iniţiativa fostului primar de atunci, Aurel Lazăr, şi a devenit în scurt timp varianta cea mai folosită de cei care locuiesc pe malul stâng al râului Mureş pentru accesul spre lume. Astfel că locuitorii comunei Rădeşti, dar şi cei din Sîncrai şi Ciumbrud, localităţi aparţinătoare municipiului Aiud, care vor să ajungă la DN 1 cu acces spre Teiuş sau Alba Iulia, de mai bine de zece ani folosesc această rută, obligând la acea vreme administraţia să toarne un covor asfaltic pe drumul care face legătura între DN 1 şi drumul judeţean DJ 142 L, care străbate comuna Rădeşti.

Singurele inconveniente ale vechiului pod au fost durata mică de garanţie a siguranţei circulaţiei, limitarea tonajului şi faptul că avea o singură bandă de circulaţie, inconveniente pe care, iată, actuala administraţie le-a înlăturat.

Dorel LAZĂR

Acest articol a fost citit de 448 ori

Într-o lună, noul pod peste Mureş de la Rădeşti va putea fi inaugurat
4 (80%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.