Rămâi conectat

Știri din zonă

ÎPS Irineu a oficiat slujba de resfințire a Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul”, de la Rimetea

Publicat

în

În cursul zilei astăzi, 23 iulie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Rimetea, protopopiatul Aiud.

Acesta a oficiat slujba de resfințire a bisericii acestei vetre monahale, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Așezământul monahal de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Teofana Pandelea.

Adresându-se celor prezenți, ÎPS Irineu a spus: „În aceste vremuri marcate de o acută criză morală și de miopie spirituală, sunt tot mai mulți cei care, cu nerușinare, susțin avorturile, eutanasia, căsătoria persoanelor de același sex și alte anomalii. Umaniștii seculari mărșăluiesc pe străzi și cer dreptul la păcat. Nu o asemenea lume ne-a adus și ne-a vestit nouă Mântuitorul nostru dumnezeiesc. Soluționarea crizei existente nu se realizează analizând elementele ei componente, ci prin Biserică, unde Îl întâlnim pe Hristos. Această întâlnire ne este dăruită în Sfânta Liturghie, care reprezintă o formidabilă sursă de reînnoire spiritual-morală. Din cer și din Biserică, Hristos poate să intervină în epoca noastră atât de complicată și în lumea actuală, care se îndreaptă spre nebunie și spre impas”.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Ioan Comăneci a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu distincția „Crucea Sfinților Ierarhi Bălgrădeni”, pentru vrednicia dovedită pilduitor în mărturisirea activă a dreptei credințe și în promovarea spiritualității ortodoxe și a identității noastre etnice. În perioada aprilie 2022 – iunie 2023, părintele Ioan Comăneci, ajutat fiind de către monahia Filoteea Györi, a împodobit cu pictură interiorul bisericii Mănăstirii. Lucrarea a fost binecuvântată de către Întâistătătorul Eparhiei noastre cu ocazia slujbei de resfințire a locașului de închinare.

Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Rimetea este situată în Depresiunea Trascăului, între municipiile Aiud și Turda, în vecinătatea așezământului monahal ocrotit de Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail. Biserica Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” a fost ridicată în anul 2000, în decursul a șase luni, prin strădania părintelui Ioan Comăneci. Edificiul a fost sfințit la data de 4 noiembrie 2000, în prezența unui număr impresionant de clerici și credincioși. Catapeteasma a fost realizată în anul 2005, fiind executată în lemn de stejar de către un grup de meșteri maramureșeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

A fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția bazei de agrement de la Ocnișoara

Publicat

în

Consiliul Județean Alba a anunțat marți, 14 mai 2024, că a fost semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru amenajarea Băilor Sărate Ocnișoara.

Amenajarea Băilor Sărate Ocnișoara – încă un pas important în dezvoltarea turistică a județului Alba. Consiliul Județean Alba a semnat Contractul de proiectare și execuție cu SC CONTRANSCOM CONSTRUCȚII BENȚA SRL – Lider de asociere și SC REFLEX DESIGN & CONSULTING SRL – Asociat.

Obiectul investiției, „Amenajarea Băilor Sărate Ocnișoara”, este în valoare de 16.752.345,00 lei la care se adaugă TVA, termenul pentru prestarea serviciilor de proiectare şi verificarea PT fiind de 5 luni. Execuţia lucrărilor va fi realizată în 17 luni de la data de începere a lucrărilor.

Acest demers vine ca o completare firească a succesului proiectului de amenajare a bazei de tratament și agrement din Ocna Mureș, evidențiind viziunea noastră asupra dezvoltării durabile și a promovării potențialului turistic al județului.

Prin amplasamentul său într-o zonă de dealuri cu peisaje deosebite și resurse naturale, Băile Sărate Ocnișoara promit să devină un punct de atracție pentru turiștii din întreaga țară. Această inițiativă va revitaliza zona și va aduce oportunități economice noi pentru comunitatea locală.

Consiliul Județean Alba își reafirmă angajamentul față de dezvoltarea județului și față de creșterea calității vieții locuitorilor. Suntem hotărâți să facem din Alba un punct de atracție turistică de top în România!

Localitatea Ocnișoara, din comuna Lopadea Nouă, este cunoscută din vechime pentru apele sărate de care dispune, prospecțiile geologice indicând prezența unui masiv de sare în subsolul regiunii, care prin eroziune a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului.

Terenul este situat administrativ în localitatea Ocnișoara, Comuna Lopadea Nouă, județul Alba are o suprafață relativ plană de 26.367mp – câmp de sare. Amplasamentul este situat într-o zonă specifică de deal, într-un context natural și teritorial atractiv ce determină creșterea interesului de construire, în special datorită apei sărate existente în zonă. Terenul din jurul amplasamentului propus, va avea destinație de zonă de dezvoltare turistică.

Arhitectura clădirilor propuse se inspira din materialele arhitecturii locale, folosind piatra si lemn, dar cu o interpretare moderna prin volumetria adoptata si inspirata din forma lacurilor propuse pe amplasament pentru integrarea acesteia cu restul anturajului.

Structura cladirilor este realizata din fundatii din beton simplu si armat, cadre din lemn masiv, invelitoare din șiță. Structura Lacurilor este realizata cu ajutorul unor fascine montate pe maluri, iar partea inferioara o sa ramana natural. Structura bazinelor este realizata din beton simplu si beton armat.

Materialele folosite pentru amenajarea terenului in jurul lacurilor si pe alei, vor fi asemanatare cu cele locale prin folosirea de pardoseli antiderapante din lemn si ardezie pe alocuri, palcuri de spatiu verde si alei din praf argilos, exact cum este acum in situ pentru a pastra originalitatea acestuia.

Lucrările ar urma să dureze 2 ani. Pe un teren care reprezintă în proporție considerabilă un câmp de sare, vor fi amenajate spații destinate activităților de agrement şi relaxare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 46 de ani reținut de polițiștii din Aiud, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu o alcoolemie de 1,07 mg/l

Publicat

în

Duminică, 12 mai 2024, în jurul orei 20.20, polițiștii din cadrul Secției 3 de Poliție Rurală Aiud, au oprit, pentru control, pe DN 1, la kilometrul 416+500 metri, în apropierea localității Mirăslău, o autoutilitară condusă de un bărbat de 46 de ani, din Satu Mare.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,07 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Pe numele bărbatului, polițiștii au întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului și au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de azi, 13 mai, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Un absolvent de Informatică a părăsit catedra de profesor, pentru a dezvolta o afacere cu roșii și flori în Rădești

Publicat

în

După cum se știe, grădinăritul reprezintă pentru unii, mai mult decât o simplă activitate de agrement, fiind chiar o pasiune care te conectează cu natura și îți oferă oportunitatea de a crea spații pline de viață și frumusețe în jurul tău, dar îți dă și posibilitatea de a dezvolta o afacere de succes.

Poate că de la acest principiu a pornit și tânărul Dragoș Delean, absolvent de informatică, care, pasionat de grădinărit  a dorit ca de la vârsta de 29 de ani să-și dedice tot timpul acestei activități minunate reușind să dezvolte o afacere cu legume (bio) și flori, în localitatea Rădești.

Fiu al Rădeștiului, Dragos a absolvit studiile gimnaziale, liceale și apoi facultatea de Matematică – Informatică în Cluj Napoca, a devenit profesor în domeniu, iar după un an de zile a abandonat catedra de  profesor și în urmă cu cu 13 ani s-a întors în satul său natal.

După cum ne-a mărturisit, a fost atras de satul copilăriei sale, Rădeștiul, o frumoasă localitate aflată la câțiva km de Aiud, acolo unde își are rădăcinile din partea mamei.

Mărturisește că i-a rămas în memorie și l-a provocat pasiunea pentru agricultură a bunicului său (Căpitanul), un legumicultor convins, care a iubit și a fost mândru de această minunată preocupare, activitate cu care se îndeletnicea și unchiul lui Dragoș, Romică, dar și alți localnici ai satului.

„Am fost atras de satul meu natal, Rădești, de oportunitatea de a face miscare în aer liber, în mijlocul naturii, având în suflet  pasiunea moștenită de la bunicul meu, un agricultor de frunte al satului Rădești, dar și de a unchiului meu, Romică. Mai era și curiozitatea de a vedea cum se cultivă și cum se obține produsul la fața locului. Așa mi-a venit ideea ca pe o suprafață de 2000 mp să fac o seră încălzită în care să cultiv legume, în special roșii, deziderat împlinit, iar apoi, împreună cu un asociat am hotărât să ne apucăm de treabă”, ne povestește Dragoș.

În 2016, când a apărut programul ,,Instalarea Tânărului Fermier” (program prin care APIA oferă sprijin financiar tinerilor fermieri) cu cei 40.000 euro primiți a organizat o baza de productie. A cumparat un solar, a cumpărat semințe și utilitățile necesare ce se impun pentru o activitate de acest fel. La inceput a cultivat legume (predominant roșii) iar de 5 ani dezvoltă o activitate cu flori, atât în perioada de primăvară – vară, dar mai mult flori de toamnă (crizanteme). O floare care nu este chiar atât de greu de întreținut și care după cum ne spunea tânărul fermier, se vinde foarte bine. La capitolul legume s-a axat pe roșii, un produs care se caută foarte mult în orice sezon.

Potrivit fermierului de pe malul Mureșului, grădinăritul este o ocupație frumoasă, o meserie de cursă lunga, dar care poate genera și eșecuri.

„În agricultură nu ai voie să greșești. Este nevoie de foarte multă muncă și implicare. Lucrezi pentru un produs ieftin. Este nevoie de șiință, trebuie să îți placă ceea ce faci, trebuie sa pui suflet pentru asta. M-am călăuzit pe faptul că un plan bine pus la punct este cheia unei afaceri prospere și frumoase, așa că înainte de a sădi sau a planta ceva în solar, îmi ia timp să mă gândesc la aspectele importante precum: nevoile specifice ale plantelor pe care le cultiv, cheltuielile cu energia, cerințele plantelor de apă și de întreținere, cheltuielile cu recoltatul și desfacerea etc. Întreaga muncă o fac fără să angajez alte persoane, îi am alături pe asociatu meu, Ionuț și pe părinții mei, Mircea și Aurora. Cred că, grădinăritul este o pasiune minunată, care poate aduce multă bucurie și satisfacție în viața ta, iar dacă planifici atent, ai unelte adecvate și o atitudine deschisă față de învățare și experimentare, poți transforma ceea ce faci într-un colț de rai verde și plin de viață, dar poți obține și rezultate financiare bune”, ne-a mărturisit Dragoș.

Îl felicităm și noi pe ambițiosul fermier și îi dorim mult succes în frumoasa activitate pe care și-a ales-o!

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud