aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Știri din zonă » Lucrări pentru prevenirea inundaţiilor în Poiana Aiudului

Lucrări pentru prevenirea inundaţiilor în Poiana Aiudului

Publicat în 03.08.2017 la ora 12:30

Teama de an de an a cetățenilor din localitatea Poiana Aiudului, comuna Livezile, că la o ploaie mai mare vor fi inundați, este pe cale să ia sfârșit.

Amintirea inundațiilor de care au avut parte în urmă cu câțiva ani când cotele de atenție au fost depășite de apele celor trei văi care se unesc în satul lor i-a făcut să ceară administrației locale să se implice în prevenirea repetării fenomenului.

Din acest motiv, la insistențele primarului Horațiu Han, Administrația Națională a Apelor din România, respectiv Administrația Bazinală de Ape Mureș a început decolmatarea Văii Inzelului pentru ca în caz de ploi abundente apele să poată să se scurgă fără a periclita gospodăriile locuitorilor. „Am insistat pe lângă conducerea Administrației Bazinale de Ape Mureș să desfășoare lucrări de decolmatare pe albia Văii Inzelului de la confluența cu Valea Aiudului în amonte asfel încât să eliminăm riscul ca în caz de ploi abundente să ne confruntăm cu eventuale inundații. Lucrările se execută pe un tronson de aproximativ un kilometru și sunt finanțate de către Administrația bazinală de Ape Mureș. În acest fel ne pregătim pentru orice eventualitate. În această perioadă natura își face de cap și nu ști la ce să te aștepți”, ne-a declarat primarul Horațiu Han. Potrivit acestuia „operațiunea de decolmatare nu este deloc simplă, dacă avem în vedere depunerile de pietriș și noroi de pe fundul văii. Toate depunerile vor fi escavate și îndepărtate, iar așa cum se vede, vegetația crescută excesiv pe maluri este curățată de către cetățenii riverani, cu mic cu mare, conștienți că ceea ce fac, fac spre binele lor”. Lucrările se vor finaliza în luna august și vor îmbunătății în mod considerabil activitățile de prevenire și apărare împotriva inundațiilor din zona localității Poiana Aiudului.
Cea mai semnificativă revărsare de ape la confluența văilor Inzelului, Rachișului și Aiudului a avut loc în urmă cu aproximativ 10 sau 11 ani când în urma unor ploi torențiale, din cauza văilor colmatate, apele au transportat material lemnos, noroi și deșeuri și au blocat podul aflat în imediata apropiere a confluenței celor trei văi, revărsarea inundând zeci de gospodării iar nivelul apelor trecând pe alocuri doi metri înălțime.

Dorel LAZĂR

FOTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de 83 ori

Lucrări pentru prevenirea inundaţiilor în Poiana Aiudului
Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.