aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Oana Badea, despre elevii navetişti abandonaţi de guvernul USL

Oana Badea, despre elevii navetişti abandonaţi de guvernul USL

Publicat în 30.03.2013 la ora 21:33

Fostul secretar de stat în Ministerul Educaţiei Oana Badea critică faptul că mulţi elevi nu şi-au primit banii pentru navetă, asta în contextul în care Ecaterina Andronescu şi Rovana Plumb au fost invitate la Alba Iulia de către social-democrate pentru o dezbatere pe tema abandonului şcolar.

Într-un comunicat de presă transmis de către Oana Badea se arată că:

“Dacă Rovana Plumb și Ecaterina Andronescu sunt preocupate de abandonul școlar și vin la Alba-Iulia, cu un drum, poate aduc și banii datorați elevilor navetiști din județul nostru. Majoritatea elevilor navetiști din România, deci și din Alba nu au primit banii de transport pentru anul școlar 2012- 2013. Ministerul, precum și Inspectoratul Școlar Județean, au obligația să facă publice datele referitoare la restanțele nepermis de mari în decontarea navetei elevilor precum și modalitatea în care se va achita această datorie.

Datele privind sărăcia copiilor din România trebuie reamintite constant actualilor guvernanți, cu atât mai mult cu cât PSD se autoproclamă mare social-democrat și are în responsabilitate domeniul educației. Raportul UNICEF, “Măsurarea sărăciei în rândul copiilor în ţările dezvoltate”, precizează că „un copil român din patru trăieşte într-o familie aflată sub pragul naţional al sărăciei.” În același timp, 72,6% dintre copiii din România nu pot beneficia de două sau mai multe dintre produsele de bază( conform evaluărilor uzitate): „ trei mese pe zi, cărţi, bani pentru excursii cu şcoala sau două perechi de pantofi”. Cu toate acestea, suportul financiar pentru accesul la educație nu mai este acordat în acest an școlar elevilor navetiști.

Așa cum este deja cunoscut, elevii navetiști provin din mediul rural, din familii aflate de multe ori în imposibilitatea de a susține abonamentul lunar. Efectul accentuat al nedecontării navetei se manifestă în familiile cu mai mult de 2 copii. Într-o astfel de situație, opțiunea singulară rămâne cea a absentării repetate cu consecințe grave în zona abandonului școlar!

În 2011, Legea Educației Naționale a prevăzut foarte clar măsuri de susținere financiară a elevilor, inclusiv cele pentru asigurarea cheltuielilor de transport.

Legea 1/2011 prevede la art.12 alin. (8) „ Elevii care în localitatea de domiciliu nu au posibilitatea de a învăţa într-o unitate de învăţământ vor fi sprijiniţi prin decontarea cheltuielilor de transport la cea mai apropiată unitate de învăţământ sau vor primi cazare şi masă gratuite în internatele şcolare, cu excepţia celor înscrişi în învăţământul postliceal.”

De asemenea la art. 83 alin. (3) se precizează că „ Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.”

Suplimentar art. 85 alin. (2) prevede că „ Statul subvenţionează toate costurile aferente frecventării liceului pentru elevii provenind din mediul rural sau din grupuri socioeconomice dezavantajate, precum şi pentru cei care frecventează şcolile profesionale. Modalitatea de subvenţionare şi criteriile de acordare a subvenţiei se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

În 2012, Guvernului USL i-au trebuit mai bine de 8 luni pentru a emite Hotărârea de Guvern care reglementa bursa profesională. Decontarea navetei elevilor nu presupune un asemenea demers ci simpla alocare a banilor. Dacă au fost bugetați! Să pozezi că te preocupă abandonul școlar când faptele dovedesc exact contrariul, nu e tocmai creștinește!”

Acest articol a fost citit de 451 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.