aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » S-a încheiat prima ediție a „Serbărilor Meșteșugarilor” de la Aiud

S-a încheiat prima ediție a „Serbărilor Meșteșugarilor” de la Aiud

Publicat în 30.07.2019 la ora 11:29

Vreme frumoasă şi spirit de meşteşugar în centrul Municipiului Aiud, la prima ediție a Serbărilor Meşterilor care s-a desfășurat în perioada 26-28 iulie 2019 în organizarea Fundației Artera din Odorheiul Secuiesc  având ca parteneri Primăria și Consiliul Local al Municipiului Aiud, Consiliu Județean Alba și Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud.

La sfârșitul săptămânii trecute aproape 60 de meşteri populari din diferite zone geografie şi etnografice ale ţării au adus o mare diversitate de obiecte create de aceştia: sculptură în lemn, ouă încondeiate, frumoase ii brodate de mână,  linguri din lemn, împletituri din nuiele sau paie, ornamente din pănuși de porumb și multe altele pentru a fi prezentate publicului aiudean și nu numai.

Printre meşterii prezenţi în cele trei zile de târg s-au aflat: Salamon Eva care a demonstrat pe viu cum se încondeiază ouăle, Buksi Laszlo meșter în strungărie lemn, Ioan Morar cu o gamă largă de linguri ornamentale sculptate manual, soția acestuia Iulia Morar care a prezentat ii românești cusute manual, Anca Burz care a prezentat o gamă largă de dulceţuri și sucuri naturale ți mulți amții.

Deschiderea oficială a Serbărilor  a avut loc vineri, 26 iulie la ora 18.00 cu o piesă de teatru  pe picioroange întitulată „Vanga Banda” urmată de concerte de chitară și recitalurile binecunoscuților interpreți de muzică folk Marius Moga și Daniel Avram, prima seară încheindu-se cu un concert extraordinar de bine realizat al trupei „Transilvania” din  Baraolt jud. Covasna.

În cea de a doua zi pe lângă demonstrațiile meşterilor populari au avut loc o sumedenie de concerte și acțiuni de prezentare dintre care amintim: concerte de ţiteră, dansuri vechi,  parada modei cu costume de influență etno, concertele susținute de Ozana Barabancea și Vizi Imre. Cea mai atractivă activitate a zilei a fost reconstituirea istorică – Legiunea a XIII-a Gemina și Lupii Apulonului.

Ziua de încheiere, cea de duminică 28 iulie, a fost dedicată premierii meșteșugarilor prezenți la manifestare, concertelor susținute de formațiile Igozgyongy, Cari Tibor The Tango Orchestra and Koszika, încheierea aparținând binecunoscutului cantautor Silvan Stâncel, directorul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.  Și, ca la orice manifestare care se respectă, seara s-a încheiat cu o serie de jonglerii cu foc și lansare de lampioane.

Impresia pe care a lăsat-o această primă ediţie a serbărilor meșteșugarilor a fost una bună, publicul fiind chiar încântat de cele petrecute în Piaţa „Consiliul Europei” din Municipiul Aiud, fapt pentru care am și cules câteva impresii.

Zoltan ne-a declarat: „După părerea mea a fost una dintre cele mai frumoase manifestări care au fost organizate în Aiud. Mi-au plăcut meșterii și ceea ce au adus și demonstrat. Bravo lor. Păstrarea meșteșugurilor tradiţionale trebuie făcută și mai ales trebuie transmisă generațiilor viitoare. Despre concerte ce să spun? Doar atât că mi-au plăcut toate. Au fost extraordinare. Felicit organizatorii!”

Arpard ne-a spus: „Au fost trei zile în care am stat mai mult în piaţă, printre meșteri și ascultând concertele. Îmi pare rău că din cauza serviciului nu am putut participa la cele care au avut loc înainte de ora 16,00. Asta este! Mi-a plăcut totul. Cred că astfel de manifestări ar trebui să fie organizate cât mai des.”

Marica: „Ce să spun? Pentru mine, ca și unguroaică, a fost super. M-am simțit extraordinar. Mi-au plăcut cele prezentate de meșteri. În mod special pot să spun că m-au încântat ouăle încondeiate și bijuteriile făcute din os. O altă plăcere a mea a fost acea tarabă cu sucuri și dulcețuri din tot felul de fructe de cultură sat de pădure. Despre muzică pot să spun că a fost fantastică și m-am simțit foarte bine”

Și totuși, așa cum se întâmplă de fiecare dată la o astfel de manifestare, nu toată lume a fost deosebit de încântată. Au fost ți voci nemulțumite. Spre exemplu: Mircea B. ne-a declarat: „Nu pot să spun prea multe despre această manifestare. Mi-a plăcut muzica celor din trupa „Transilvania”. A sunat bine, genul lor de muzică un neofolck cu influențe medievale a fost ok! Să spunem că muzica are un limbaj universal, dar să nu auzi o melodie în limba română, în afară de cei trei folkiști care nu știu ungurește mi se pare nefiresc. Ca să nu mai spin că cei de la „Transinvania” au tradus și cântat o piesă a trupei „Zdob și Zdup” în limba maghiară. Cinstit nu m-am simțit în România. Am crezut că dintr-o dată am fost teleportat în Ungaria! Chiar am întâlnit oameni care mi-au spus „Nem beszelek romanul!”.

Alexandru ne-a spus: „Chiar dacă manifestarea a fost organizată de un ONG-u din secuime, cred că ar fi trebuit să respecte și publicul român. Traducerile au fost sporadice și s-au referit doar la prezentarea momentelor care urmau. Eu sunt dintr-o familie mixtă și vă spun cinstit nu m-am simțit bine când prietenii mei români îmi cereau să le traduc sau îmi reproşau faptul că în Aiud deși ei sunt majoritari se simt minoritari. Cred că din această cauză piața nu a prea fost plină așa cum ar fi trebuit să fie, doar aproximativ 300 de persoane au asistat la concerte. Ce să spun despre concertele de peste zi la care în afară de meșteșugari și câțiva cetățeni maghiar nu a fost nimeni. Exemplul cel mai sugestiv este concertul lui Boros Erzsebet de sâmbătă. La ora 16,30 femeia, cu o voce superbă cânta pe scenă în fața nimănui. E drept că a fost cam cald, dar… Să avem pardon. Ştiţi ce mi-a spus bunica? A spus: „Copile, eu sunt unguroaică dar niciodată atunci când am avut un român lângă mine nu am vorbit ungurește. Ști de ce? Ca să nu cred omul că mă dau mare, că nu vreau să știe ce vorbesc!” Este singurul lucru pe care-l reproșez organizatorilor. Parte română din mine s-a cam revoltat”

Dorel Lazăr

Acest articol a fost citit de 168 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.