aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud

Acasă » Actualitate » Soluție în dosarul ”CFR Călători” – Călin Mitică, patronul ”Metalurgica Aiud” a fost achitat de Judecătoria Cluj Napoca

Soluție în dosarul ”CFR Călători” – Călin Mitică, patronul ”Metalurgica Aiud” a fost achitat de Judecătoria Cluj Napoca

Publicat în 04.01.2013 la ora 16:20

Proprietarul SC Metalurgica Aiud, clujeanul Călin Mitică, a fost achitat, vineri 4 ianuarie 2013, de Judecătoria Cluj-Napoca, în dosarul aflat pe rolul instanței din anul 2010, în care fostul director general al CFR, Călători Alexandru Noapteș, fostul director adjunct Nacu Vanghele şi fostul director de tracţiune Nicolae Iosub au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit ziuadecj.realitatea.net, toţi cei 9 inculpaţi din acest dosar au fost achitaţi iar hotărârea instanţei poate fi atacată cu recurs în 10 zile de la pronunţare.

Potrivit unui comunicatului DNA, din 26 august 2010, procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Noapteș Alexandru, director general la Societăţii Naţionale de Transport Feroviar (SNTF) „CFR Călători” S.A, Nacu Vanghele, director adjunct la SNTF „CFR Călători” şi Iosub Nicolae Cătălin, director tracţiune la SNTF „CFR Călători”, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave şi a inculpaţilor Mureșan Vasile, director general la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj-Napoca, Florișca Simona Elena, director economic la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, Iancu Floare, inginer la Serviciul plan, organizare, constatare la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, Sabo Emil, director general al S.C. ACTIV INVEST S.R.L, Urs Claudia Maria, director economic la S.C. ACTIV INVEST S.R.L, Călin Mitică, administrator de fapt la S.C. ACTIV INVEST S.R.L, în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. (Inculpaţii ocupau posturile menţionate la data comiterii faptelor).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
”În perioada martie-octombrie 2005, inculpaţii sus menţionaţi s-au implicat în desfăşurarea unor operaţiuni succesive de vânzare-cumpărare, prin interpunerea firmelor S.C. ACTIV INVEST S.R.L. şi S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, operaţiuni în urma cărora un număr de şase automotoare cu remorcă second-hand aduse din Germania au fost achiziţionate de Societatea Naţională de Transport Feroviar (SNTF) „CFR Călători” S.A la un preţ supraevaluat, cu favorizarea societăţilor interpuse.
Astfel, în perioada aprilie-octombrie 2005, ca urmare a acelor tranzacţii, preţul automotoarelor second-hand aduse din Germania a crescut de aproximativ 16 ori, adică de la 120.000 euro (preţ de vânzare oferit de firma care a cumpărat automotoarele din Germania), la aproape două milioane euro (preţul plătit de SNTF „CFR Călători” pentru aceleaşi vehicule feroviare).
Concret, la data de 11 aprilie 2005, S.C. ICIM S.A. Arad a cumpărat din Germania, şase automotoare cu remorcă pe care, la data de 17 august 2005, le-a vândut către S.C. ACTIV INVEST S.R.L. pentru suma de 689.248 lei.
La data de 26 octombrie 2005, S.C. ACTIV INVEST S.R.L. a revândut cele şase automotoare cu remorcă la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj-Napoca, la preţul total de 2.670.838 lei.
La data de 21 octombrie 2005, înainte chiar de a încheia contractul de cumpărare de la S.C. ACTIV INVEST S.R.L, S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. a vândut cele şase automotoare către Societatea Naţională de Transport Feroviar „CFR Călători” S.A, la un preţ total de 7.497.000 lei, sumă care a şi fost plătită de cea din urma societate în perioada 1 noiembrie – 2 decembrie 2005.
La baza stabilirii acestui preţ au stat presupusele reparaţii şi modernizări aduse automotoarelor de S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. La data tranzacţiei însă, S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca nu deţinea certificatele necesare pentru desfăşurarea activităţilor de modernizare şi comercializare a automotoarelor şi nu avea nici calitatea de furnizor feroviar.
Nu numai că S.C. ACTIV INVEST S.R.L nu a efectuat niciun fel de reparaţie la cele şase automotoare, ci aceste vehicule nici măcar nu au ajuns la S.C. ACTIV INVEST S.R.L., ele fiind transportate direct de la S.C. ICIM S.A. Arad la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Reiese că S.C. ACTIV INVEST S.R.L. a fost interpusă fictiv în circuitul operaţiunilor de revânzare cu singurul scop de a se majora preţul vehiculelor faţă de valoarea comercială reală a acestora.
Prejudiciul reţinut în dauna SNTF „CFR Călători” este de 2.823.882 lei, rezultând din diferenţa dintre preţul plătit pentru cele şase automotoare de către SNTF „CFR Călători” şi preţul plătit pe aceleaşi vehicule de S.C. ACTIV INVEST S.R.L din care se scad cheltuielile efectuate în fapt de S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Această sumă a rezultat din operaţiunile realizate conform unor înţelegeri infracţionale între inculpaţi, preţul final plătit de SNTF „CFR Călători” neavând la bază justificări economice (fiind doar în mică parte acoperit de operaţiuni reale). La baza producerii prejudiciului stau încălcările legii achiziţiilor publice şi suplimentarea, în condiţii nelegale, a bugetului SNTF „CFR Călători”.
Prin activităţile descrise mai sus avantajul patrimonial obţinut în favoarea S.C. ACTIV INVEST S.R.L. şi S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. se ridică la 1.665.202 lei.
În vederea confiscării sumei de 1.665.202 lei reprezentând avantajul patrimonial obţinut prin păgubirea SNCTF CFR Călători, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor Nacu Vanghele, Mureşan Vasile, Iancu Floare, Călin Mitică, Sabo Emil, Urs Claudia Maria”, se arată în comunicatul DNA.

În prezent, pe lângă Metalurgica Aiud, Călin Mitică deține “Transferoviar Grup” Cluj-Napoca şi “SIRV” Braşov.

Acest articol a fost citit de 342 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.