Rămâi conectat

Știri din zonă

VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, se asfaltează podul peste râul Mureș de la Rădești

Publicat

în

Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, se asfaltează podul peste râul Mureș de la Rădești

Grecii de la Aktor au început astăzi să asfalteze podul peste râul Mureș din zona Rădești. După ce în prealabil au fost finalizate lucrările de realizare a membranei, astăzi a început să se toarne asfaltul, primul strat de protecție a izolației BA 8.

Antreprenorul efectuează lucrări și în zona viitorului pod peste râul Mureș de la Sâncrai. Aici au fost finalizate lucrările de descărcare arheologică de către Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Pe podul rutier de la Sâncrai, camioanele constructorului pot deja circula, el fiind suprabetonat, iar unul dintre sensuri, calea 1, pe direcția Sebeș-Turda a fost hidroizolat.

Citește și: Pe autostrada A10 Sebeș-Turda se contruiește un nod rutier nou, între un lot finalizat și un drum comunal, pentru a facilita accesul oamenilor la Mănăstirea Dumbrava

În zonă urmează să fie relocați stâlpii de curent electric, iar tarficul de pe DJ 142L va fi deviat pe lângă pasajul de lângă autostradă pentru a se putea realiza viitoarea rampă a acestuia. În zonă va fi ridicat un zid de sprijin, care va fi realizat de către bucovinenii de la BAXCOM.

Cu excepția câtorva porțiuni, pasajul de la DN 1, din zona Oiejdea și zona Nodului Rutier Teiuș, utilajele antreprenorului pot circula deja pe tot lotul, pe corpul autostrăzii, inclusiv pe cele două poduri peste râul Mureș de la Rădești și Sâncrai.

Ca o noutate la sfârșitul acestei săptămâni va reveni pe șantierul lotului 2 firma Marcotim, iar aceasta va lucra la rampele supratraversărilor, în special la cea de la km 26, în zona Nodului Rutier Teiuș.

Citește și: AUTOSTRADA Sebeș-Turda, Lotul 3, la faza ultimelor finisaje, instalarea de parapeți de protecție și marcaje

Aktor a crescut mobilizarea pe lotul 2, existând șanse reale ca până la finalul acestui an să circulăm pe această porțiune de autostradă.

Știri din zonă

Bărbat de 36 de ani din Alba Iulia reținut de polițiștii din Aiud, sub acuzația de complicitate la înșelăciune prin metoda „Accidentul”

Publicat

în

Ieri, 20 octombrie 2021, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud au identificat și reținut, pentru 24 de ore, un bărbat, de 36 de ani, din Alba Iulia, care este bănuit de complicitate la înșelăciune.

În sarcina acestuia s-a reținut că, în noaptea de 17/18 august 2021, s-ar fi deplasat la locuința unei vârstnice, de 76 de ani, din comuna Rădești, pentru a ridica o sumă de bani, după ce femeia ar fi fost sunată de către o persoană care s-a prezentat ca fiind medic și i-ar fi spus că fiul său are nevoie de asistență medicală după ce ar fi fost implicat într-un accident.

Femeia i-ar fi înmânat complicelui toți banii pe care i-a avut în casă, respectiv suma de 100 de lei.

Prejudiciul a fost recuperat și restituit păgubitei.

Cercetările sunt continuate pentru identificarea tuturor persoanelor implicate.

Citește mai mult

Știri din zonă

La Livezile nu se mai „trage la măsea”…

Publicat

în

La doar câțiva kilometri de municipiul Aiud, încă un sat se alătură celor care nu mai au niciun local unde sătenii să mai „tragă câte ceva la măsea”.

În județul Alba, după localitatea Limba, unde nu există niciun birt, începând de acum o săptămână, localitatea Livezile nu mai are niciun bar, birt sau altă unitate unde să se vândă băuturi alcoolice.

Situația a apărut de la sine, fără a fi aplicată vreo interdicție care să impună închiderea localurilor. Astfel, dacă la începutul anilor 2000 în localitate existau trei localuri la o populație de aproape 700 de locuitori, acestea au tras obloanele rând pe rând. Oamenii satului spun că totul a venit firesc, deoarece lumea a început să meargă din ce în ce mai rar la cârciumile din sat, astfel că acestea au început să se închidă. Motivele invocate de săteni sunt consumul din ce în ce mai rar al băuturilor alcoolice în local deoarece fiecare are o țuică sau un vin bune acasă, precum și restricțiile impuse de pandemie, care au dus încet, dar sigur, la închiderea multor afaceri.

„În urmă cu ani s-a închis barul cooperației de consum, unde nea Romănuț servea cu câte o cinzeacă puținii clienți care-i treceau pragul. Apoi s-a închis și cel din apropierea primăriei. Acum s-a închis și «barul lui Gruia». Acesta s-a închis nu numai din cauza clienților din ce în ce mai rari, ci și din cauza pandemiei”, ne-a spus I.V., locuitor al satului.

Majoritatea oamenilor din Livezile spun că preferă ca întâlnirile dintre ei să fie stropite cu vinul lor și cu vestitul jinars de Cacova (vechea denumire a satului), din producție proprie, nu cu chimicalele ce li s-ar servi într-o cârciumă. Aşadar, dacă va fi vreun doritor care să bea la cârciumă, poate să meargă până la Aiud, cale de 10 kilometri, sau la birtul din Poiana Aiudului.

Dorel LAZĂR

Citește mai mult

Știri din zonă

Joi, 7 octombrie 2021: Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba ajunge în comuna Livezile

Publicat

în

În organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în luna octombrie va avea loc o nouă activitate din cadrul proiectului 2.9 Fondul special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba.

Proiectul poposește de această dată în comuna Livezile din județul Alba, cu scopul de a sprijini Biblioteca Comunală Livezile, în diversificarea fondului de carte ce urmează să fie pusă la dispoziția comunității locale și în dezvoltarea unor activități de animație culturală ce vor îmbogăți viața culturală a locuitorilor de aici.

Joi, 7 octombrie 2021, începând de la ora 12:00, proiectului 2.9 Fondul special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba va ajunge la Biblioteca Comunală din comuna Livezile unde, cu respectarea normelor legale în vigoare privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, va avea loc prezentarea proiectului, semnarea unui parteneriat pe termen lung cu partenerii implicați și predarea fondului de carte în custodia bibliotecii gazdă.

Tot cu acest prilej vor fi sărbătoriți 60 de ani de la înființarea bibliotecii locale, prilej cu care organizatorii vor acorda diplome de excelență celor trei bibliotecare ce au funcționat în această instituție: Silvia Maier, Maria Oniga și Maria Gligor.

Parteneri în această activitate sunt: Primăria Comunei Livezile și Biblioteca Comunală Livezile. Inaugurarea Raftului Bibliotecii Judeţene Lucian Blaga în Județul Alba la Livezile va avea loc în prezența domnului Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a domnului Horațiu Han, primar al comunei Livezile și a domnului Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud