Rămâi conectat

Actualitate

Mâine, 17 februarie 2022, se deschide magazinul JYSK, din Aiud. Vezi programul de fincționare

Publicat

în

Începând de mâine, 17 februarie 2022, Magazinul JYSK, retailer-ul scandinav de mobilă, decorațiuni și textile pentru casă, își va deschide „porțile” spre publicul larg și în municipiul Aiud.

Aceasta este a treia locație deschisă în județul Alba, după cele de la Sebeș și Alba Iulia.

ORAR DE FUNCȚIONARE

Luni – sâmbătă: 10:00 – 20:00
Duminică: 10:00 – 18:00

„Ne bucurăm că municipiul Aiud devine din ce în ce mai atractiv pentru antreprenori. Accesul la autostrada și disponibilatea forței de muncă își fac simțite efectele, mediul de afaceri devenind tot mai activ”, au transmis reprezentanți primăriei Aiud.

JYSK este unul dintre cei mai importanți retaileri de mobilă și decorațiuni interioare din Europa, cu afaceri anuale de peste 2,5 miliarde de euro. Grupul desfășoară operațiuni în 41 de țări, prin peste 2200 de magazine, majoritatea în țări europene, și numără un total de aproape 19.000 de angajați.

Deținut de danezul Lars Larsen, JYSK a inaugurat primul magazin pe data de 2 aprilie 1979 în Danemarca, în orașul Aarhus, al doilea cel mai mare din țară. Cinci ani mai târziu, compania s-a extins dincolo de granițele țării odată cu deschiderea unui magazin în Germania. În luna aprilie 2017, grupul danez aniversează 38 de ani de existență, momentul fiind marcat printr-o campanie specială în toate țările în care există magazine JYSK.

Retailerul danez de mobilă și decorațiuni interioare comercializează un spectru larg de mărfuri casnice la o calitate ridicată și la cel mai redus preț. Sub deviza „Sleeping and Living”, magazinele JYSK oferă tot ce este necesar în casă pentru viața de zi cu zi, de la mobilă sau aparate de iluminat și până la lenjerii de pat, perne, fețe de masă sau șervețele.

JYSK a intrat pe piața din România în 2007, odată cu inaugurarea primului magazin la Oradea. Rețeaua numără în prezent 38 magazine, în București, Arad, Baia Mare, Constanța, Cluj, Deva, Galați, Oradea, Pitești, Satu Mare, Suceava, Târgu-Mureș, Timișoara, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu Jiu, Bacău, Botoșani, Focșani, Piatra Neamț, Hunedoara.

Abrevierea JYSK este un derivat de la denumirea peninsulei Iutlandia și semnifică în limba daneză calități precum simplitatea, onestitatea și conștiinciozitatea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire: Zi aducătoare de veste minunată în care oamenii nu au voie să se certe | aiudinfo.ro

Publicat

în

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire, sărbătorită de români în 25 martie | aiudinfo.ro

Blagovestenia este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata în documente, dintre sarba­torile Maicii Domnului. Data acestei sarbatori a variat la inceput. Astfel, unii o sarbato­reau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia si Milano, Buna Vestire s-a sarbatorit pe 18 decembrie.

Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cădea aceasta.

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire

 Potrivit traditiei, daca primul cantec al cucului era auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau: „Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!”

Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait. Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: „Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?” Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, tacerea sa era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica.

De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

Este interzis sa dormi prea mult in aceasta zi caci in caz contrar vei fi somnoros de-a lungul intregului an.

O alta superstitie spune ca nu este bine sa cauti pasarile de oua in aceasta zi sau sa le pui sub closca caci altfel puii vor iesi schimonositi, cu doua capete, sau se vor imbolnavi. Totodata, ouale ouate de Buna Vestire nu se pastreaza si nici nu se consuma.

Evita sa te certi in aceasta zi ori altfel vei avea parte de galcevi de-a lungul intregului an.

In unele zone ale tarii, exista obiceiul de a face un foc in curte, in dreptul usii, si a se pune pe langa foc 3 strachini cu apa, sare si paine care mai tarziu sunt date de pomana. In alte parti, conform traditiei, se asaza pe pragul usii 3 farfurioare cu paine si sare spre a potoli foamea ingerilor. Acestia, in schimb, vor pazi si veghea locuinta respectiva.

Sărbătoarea Bunei Vestiri a născut, de-a lungul timpului, o serie de datini, superstiţii şi obiceiuri. Tradiţia populară spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. În această zi se fac şi previziuni meteorologice. În popor există credinţa că aşa cum este vremea ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşti. De Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.

Totodată, conform tradiției românești, ziua de Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului, deoarece acum va cânta pentru prima dată cucul, vestitor important în viața omului.

În această zi mare, cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de lucruri bune în anul ce va urma.

Citește și: Când pică Paștele catolic în următorii ani: 2022, 2023, 2024, 2025

 Pe de altă parte, dacă cântecul cucului ne va surprinde posomorâți și cu stomacul gol, atunci e semn rău, se spune că “te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine.

Tradiția ne mai spune că în ziua Bunei Vestiri, oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul.

În unele zone ale țării, de Buna Vestire, există obiceiul ca pomii să fie amenințați cu un topor și să fie stropiți cu țuică, fiindcă așa vor avea roade bogate.

De Blagoveștenie se mănâncă pește, pentru a fi tot anul “ca peștele în apă”;

În ziua de Buna Vestire, pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că vor muri toți peștii din apa respectivă;

Gospodinele nu au voie ca, în ziua de Blagoveștenie, să pună ouă sub cloșcă, fiindcă puii vor ieși cu două capete și cu patru picioare;

La o așa zi mare, cum e ziua Bunei Vestiri, e bine să punem pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor, care ne vor veghea tot restul anului, etc.

O superstiție foarte cunoscută în popor, ne îndeamnă să credem că așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, așa va fi și de Paște.

La Blagoveştenie se efectuau nenumărate acte de purificare a spaţiului, de alungare a şerpilor de pe lângă casă şi a insectelor şi omizilor din livezi: afumarea cu tămâie şi cârpe arse a clădirilor, curţilor, oamenilor şi vitelor (Transilvania, Banat); producerea zgomotelor de care să se sperie forţele malefice prin tragerea unui clopoţel legat de picior (Transilvania) sau lovirea fiarelor (Banat); aprinderea focurilor în grădini şi livezi; scoaterea din lăzi a straielor şi ţesăturilor la aerisit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Acțiune de donare de sânge a preoților și credincioșilor din protopopiatul Aiud

Publicat

în

Joi, 23 martie 2023, la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia, aflat sub coordonarea doamnei Director Dr. Ana Savu, a avut loc o nouă acţiune de donare de sânge, întreprinsă de către preoții și credincioșii protopopiatului Aiud.

Conștientizând însemnătatea acestui demers, clerici și enoriași ai protoieriei Aiud, însoțiți de către părintele protopop Ioan Bogdan, și-au dovedit dragostea față de aproapele, donând sânge pentru a veni în ajutorul semenilor aflați în diferite neputințe trupești sau care au nevoie de intervenții chirurgicale pentru a se putea bucura pe mai departe de darul sacru al vieții, oferit de Dumnezeu. Ca și în anii precedenți, și la această campanie, comunitatea creștinilor din parohia Lunca Mureșului s-a dovedit a fi solidară cu cei aflați în suferință, la acțiunea de donare de sânge participând un număr însemnat de credincioși din localitate, alături de familia părintelui paroh.

Donarea de sânge este un „transfer de viaţă”, un act creştinesc ce ne aseamănă cu Răscumpărătorul dumnezeiesc, având o semnificaţie altruistă şi generoasă. Când flacăra iubirii de semeni arde în inima noastră, atunci dorim să ne dăruim, pentru ca cei bolnavi şi cei aflaţi în situaţii critice să beneficieze de sângele nostru salvator. Contribuind la ameliorarea stării de sănătate și chiar la vindecarea bolnavilor aflați în suferință, Îl urmăm pe Divinul Răscumpărător, conștienți că noi avem o viață nouă numai prin sângele lui Hristos.

Conform datelor statistice, mai mult de jumătate din populație va avea nevoie de sânge la un moment dat al vieții. Cu toate că doar un mic procent din locuitorii țării donează sânge, implicarea noastră constantă în acest demers constituie un bun exemplu şi reprezintă, totodată, și o mică jertfă pe care o putem face în această perioadă binecuvântată a Postului Paștilor, în amintirea jertfei ispășitoare a Mântuitorului Iisus Hristos.

Pr. Nicolae Aloman
Parohia Ortodoxă Aiud III


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Preoții din comuna Mihalț, alaturi de persoanele private de libertate din Penitenciarul Aiud

Publicat

în

Miercuri, 22 martie 2023, preoții din comuna Mihalț (protopopiatul Blaj), cărora li s-au alăturat bunii credincioși ai comunităților aparținătoare, au răspuns chemării Mântuitorului de a-i căuta pe cei întemnițați.

Astfel, începând cu ora 13:00, la biserica din incinta Penitenciarului Aiud, clericii din satele aparținătoare comunei Mihalț au oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite, în prezența deținuților care sunt custodiați la regimul de maximă siguranță.

La final, părintele Adrian Silviu Popârlan, preot al parohiei Mihalț I, le-a vorbit acestora despre personajele din Vechiul și Noul Testament, care prin neascultarea poruncilor divine au trădat dragostea lui Dumnezeu și s-au lipsit de căldura și lucrarea harului dumnezeiesc. De asemenea, deținuții au primit din partea preoților produse alimentare și de igienă. Cu această deosebită ocazie, preotul capelan Marius Soponaru le-a prezentat oaspeților sala „Petre Țuțea”, dedicată deținuților politici din perioada comunistă, și o secție de deținere din cadrul unității.

Inspector principal de poliție penitenciară, Popescu Iuliana-Adelina
Purtător de cuvânt în cadrul Penitenciarului Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud