Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Prima şcoală românească din Alba, la Mănăstirea Măgina

Publicat

în

maginaPuţini dintre locuitorii Aiudului, sau vizitatori ai lui ori ai împrejurimilor sale ştiu că la Măgina, localitate componentă a actualului municipiu Aiud, a funcţionat prima şcoală românească din judeţ.

Înfiinţată pe lângă Mănăstirea de la Măgina, clădită şi atestată documentar în anul 1611, şcoala a fost găzduită încă de la începuturi în chiliile mănăstirii şi, conform unui decret împărătesc din anul 1785, era socotită ca fiind o instituţie fruntaşă ce făcea parte din cele 11 şcoli triviale din Transilvania, având dascălul plătit din fondurile de instrucţie ale guvernului transilvan. Beneficiind în permanenţă de dascăli buni, şcoala românească de la Măgina a atras în băncile ei tineri nu numai din Cacova Aiudului, Livezile de astăzi, ci şi de pe Târnave sau de prin alte părţi. Potrivit înscrisurilor păstrate în arhive, la şcoala din Măgina, pe lângă scris, citit, aritmetică şi catehism, se mai învăţau, ceea ce era foarte important pe atunci, glasurile şi toată rânduiala liturghiei, mulţi elevi ai ei devenind „preoţi sau dascăli numai cu ştiinţa de carte primită aici”. Aşa cum arată cronicile vremii, viaţa mănăstirii şi a şcolii româneşti se pare că nu a fost scutită de frământări, unele chiar din cauza călugărilor, iar altele din cauza străinilor, înţelegând aici Colegiul din Aiud, care s-ar fi pus abuziv stăpân pe mănăstire şi pe bunurile ei.
Cu toate dificultăţile întâmpinate, şcoala românească din Măgina şi-a continuat activitatea până în anul 1848, când atât ea cât şi mănăstirea au fost incendiate, din ele râmânând doar zidurile de piatră şi temelia pe care, prin truda ţăranilor din Cacova Aiudului şi Măgina, în anul 1855 este clădită o altă biserică. Deşi şcoala s-a confruntat, încă de la înfiinţare, cu unele probleme ridicate de către persoane cu influenţă în zonă, recunoscându-i-se meritele în promovarea culturii şi moralităţii în rândurile populaţiei de naţionalitate rămână, un decret împărătesc datat în 24 august 1784 conferă Mănăstirii Măgina şi şcolii ei „drept de viaţă pentru îngrijirea sufletelor şi învăţătura pruncilor”.

Dorel LAZĂR


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. Nicu Murgasanu

    10.09.2013 la 17:20

    Si totusi, prima scoala romaneasca in jud. Alba a functionata la manastirea Rameti. Documentele atesta ca acolo exista o scoala inainte de 1762.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Învățământ-Cultură

Echipa Colegiului Național „Titu Maiorescu” Aiud, calificare la etapa națională a Olimpiadei Naționale de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”

Publicat

în

Performanță de excepție pentru echipa Colegiului Național „Titu Maiorescu” Aiud care s-a clasat pe locul I la faza județeană și a reușit calificarea la etapa națională a Olimpiadei Naționale de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”.

„Locul I și calificare la etapa națională a Olimpiadei Naționale de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat” – secțiunea avansați, pentru echipa Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud!

<<Nu poate fi o nenorocire mai mare pentru oamenii liberi decât pierderea libertătii cuvântului>> spunea Demostene. Felicitări și succes la etapa națională!”, au transmis reprezentanții Colegiului Național „Titu Maiorescu” Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Elevi din Aiud, în vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din comuna Unirea

Publicat

în

Marți, 23 aprilie 2024, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, după Sfânta Liturghie, elevii doamnei învățătoare Luminița Manole din clasa a III-a A de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și membri ai Centrului cultural-catehetic „Adormirea Maicii Domnului” al Parohiei Ortodoxe Aiud III, au fost prezenți în mijlocul beneficiarilor Centrului rezidențial „Acoperământul Maicii Domnului” de la Unirea, în cadrul unei acțiuni social-filantropice.

Astfel, pe lângă darurile simbolice și frumoasele felicitări pascale realizate de mânuțele lor, cei mici au sădit în sufletele vârstnicilor împovărați de ani și de suferință bucuria și optimismul atât de necesare în vremurile pe care le trăim.

Această activitate, desfășurată spre finalul Postului Mare, în Săptămâna Floriilor, dincolo de scopul filantropic, i-a conștientizat pe elevi că faptele milei creștine sunt mângâiere nu doar pentru sufletul semenului de lângă noi, cât și pentru sufletul nostru. Întrucât Mântuitorul Hristos vorbește adesea de milostenie și de ajutorarea celor aflați în nevoi sau în singurătate, prin astfel de acțiuni practice, cunoscutele sintagme „Dăruind vei dobândi” sau „Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui” își găsesc înțeles mult mai ușor în conștiința copiilor.

De-a lungul vremii, în cadrul proiectelor inițiate de parohia noastră în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și cu diferite centre sociale din cadrul rețelei „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, elevii au participat la numeroase evenimente sau acțiuni social-filantropice. În același duh al iubirii milostive, și activitatea de astăzi se încadrează în tematica Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și a Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.

Pr. Nicolae Aloman


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Bibliotecă cu aproximativ 4000 de volume, inaugurată la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Aiudul de Sus

Publicat

în

Marți, 23 aprilie 2024, a avut loc inaugurarea Bibliotecii „Ovidiu Hulea” din cadrul Școlii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” din Aiudul de Sus.

Proiectul, realizat pe bază de voluntariat, la inițiativa ASTRA – Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud, cuprinde cărți, publicații și tablouri primite din donații. Acesta este al doilea proiect dedicat păstrării identității naționale realizat de Direcția de Cultură – Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” în colaborare cu Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud.

Vă reamintim că la Gârbova de Jos, cele două instituiții de cultură au realizat prima expoziție etnografică din zonă, un adevărat muzeu al tradițiilor naționale.

Acest proiect de păstrare și valorificare a universului interior al unei gospodării tradiționale românești este întregit acum de deschiderea Bibliotecii „Ovidiu Hulea” din Aiudul de Sus.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud