Rămâi conectat

Știri din zonă

Reîntoarcere emoționantă pentru o femeie de 70 de ani din Baia Mare, la Castelul din Sîncrai

Publicat

în

Castelul din Sîncrai, clădire istorică, în prezent mândru centru cultural recondiționat de Consiliul Județean Alba, ascunde între pereții săi sute de povești de viață emoționante.

Legat de numele familiilor nobiliare Kemeny și Banffy, castelul construit în secolul XIX drept casă de vacanță, a fost transformat de comuniști, în 1947, în azil de copii. Erau vremurile grele de după război, când tații nu se mai întorceau de pe front și se murea pe capete din pricina lipsei medicamentelor și a hranei, astfel că sute de copii din toată țara au ajuns să fie găzduiți în azilul de la Sîncrai.

Aceasta este și povestea Domnicăi Domuș, o femeie din Baia Mare care, recent, a împlinit 70 de ani. O doamnă subțirică, volubilă, zâmbitoare, despre care n-ai putea spune că a trecut printr-o astfel de traumă. La 3 ani și jumătate a fost adusă dintr-un sat din județul Mureș la Sîncrai, după ce i-au murit ambii părinți, tatăl pe front, iar mama la nașterea celui de-al cincilea copil. Bunicii materni nu și-au permis să-i țină pe toți lângă ei, astfel că frații, cu excepția unui băiat, au fost împrăștiați care încotro. Domnica și-a petrecut 3 ani la Sîncrai, la 6 ani a fost transferată într-un cămin de copii din Cluj, unde a făcut școala, a terminat Conservatorul și apoi a plecat ca profesoară de muzică la Baia Mare, unde de altfel s-a stabilit, s-a căsătorit și a născut doi copii.

”De câte ori treceam cu trenul sau cu autocarul prin Aiud în drum spre mare, împreună cu elevii mei, vedeam turnul castelului și îmi aduceam aminte cum, în ciuda amenințărilor îngrijitoarelor, aveam curajul să urc acolo în turn, cât de mică eram, având în cap un singur gând: să văd dacă nu vine cineva după mine. Am împlinit recent 70 de ani și mi-am dorit să revin aici să revăd locul copilăriei mele mici, iar fiica mea mi-a făcut această surpriză și m-a adus până aici”, a mărturisit cu lacrimi în ochi Domnica Domuș.

Fosta profesoară de muzică spune că nu mai are foarte multe amintiri din acea perioadă, dar cele care i-au rămas sunt puternice: ”Țin minte că era o îngrijitoare care era tare blândă cu copiii și care obișnuia să-i țină în brațe înainte de culcare și căreia aceștia îi spuneau doamna Popa. Când doamna Popa lipsea, copiii adormeau cântându-i numele, parcă și acum îmi răsună în urechi”.

Emoția Domnicăi Domuș a fost amplificată de surpriza pe care i-au pregătit-o actualii administratori ai castelului, și anume reprezentanții Consiliului Județean Alba. Președintele Ion Dumitrel a întâmpinat-o personal și i-a oferit un pahar cu șampanie și o felie de tort. ”Au trecut 67 de ani de când, copil fiind, am trecut pragul acestui castel în calitate de preșcolar. Cu emoții și drag am revenit după atâta vreme să văd o parte a copilăriei mele mici. Felicitări tuturor celor care l-au renovat și pus în circuitul cultural-turistic. Dumnezeu să vă binecuvânteze și să aveți parte de mulți vizitatori”, a scris profesoara Domnica Domuș în cartea de oaspeți a Castelului Sîncrai.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Acțiune de ecologizare în preajma Paștelui, a cimitirului din Rădești

Publicat

în

Lăudabilă inițiativa Grupului Civic din Rădești care în urmă cu câteva zile a organizat o acțiune de igienizare a cimitirului local.

Desfășurat în apropierea sărbătorilor de Paște, la evenimentul respectiv au participat credincioși din cadrul parohiilor ortodoxe și greco – catolice din localitate, reprezentanți ai administrației locale, care au asigurat saci pentru depozitare gunoaie și mijloc pentru transportul acestora.

„A fost o acțiune necesară, gospodărească, pe care o vom mai repeta, care ține și de o atitudine civică pentru comunitatea din Rădești. Un demers în cadrul căruia s-au curățat aleile principale, spațiile dintre morminte, s-au strâns coroanele uscate, resturile rămase de la lumânări etc. Le mulțumesc tuturor celor care au fost prezenți la initiativa noastră și-l rugăm pe bunul Dumnezeu sa le răsplătească efortul pentru fapta pe care au săvârșit-o”, a spus Vasile Decean – reprezentant al Grupului Civic din Rădești.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Și în acest an, elevii din parohia Livezile au continuat parteneriatul „Școala din tinda bisericii”, în Postul Sfintelor Paști

Publicat

în

Luni, 22 aprilie 2024, elevii Școlii Gimnaziale din Livezile au fost prezenți la biserica „Sfântul Proroc Ilie Tezviteanul” din localitate.

Începând cu ora 08.00, cei 25 de tineri au luat parte la Taina Sfintei Spovedanii, urmând ca de la ora 9.00 să participe la Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite, oficiată de părintele paroh Răzvan Petru Țârău și părintele Mihai Coste, preot al parohiei Poiana Aiudului. În cadrul slujbei, elevii, însoțiți de către prof. Răzvan Fugaciu (disciplina Religie), au primit Preasfântul Trup și Sânge al Mântuitorului Iisus Hristos.

Acest moment de suflet s-a desfășurat în contextul parteneriatului educațional intitulat „Școala din tinda bisericii”, derulat pe parcursul ultimilor ani. Pe această cale, s-a urmărit sporirea și întărirea legăturilor existente între Parohia Ortodoxă Livezile, păstorită de către părintele Răzvan Petru Țârău, și Școala Gimnazială din Livezile, reprezentată de către prof. Maria Dumitra, directorul unității de învățământ.

Pr. paroh Răzvan Petru Țârău


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Lucrări de reabilitare a Bisericii Reformate din Rădești

Publicat

în

La doar 6 km de Aiud, în satul Rădești, se află un monument arhitectural deosebit și anume Biserica Reformată, cu o vechime de 1700 de ani.

Imaginea zonei este marcată de acest impunător monument de arhitectură romanică (foto) cu un turn semeț şi cu navă centrală înălţată până la nivelul al treilea.

Aici, în noiembrie 2023, au început lucrările de reparații generale (prin înlocuire acoperiș) a Bisericii Reformate din Rădești acest monument istoric aflat pe teritoriul satului Rădești, localitate a cărei primă atestare documentară este din 1439.

Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, cu transformări ulterioare, în care se manifestă influențele gotice.

Tavanul casetat datează din anul 1744. Caseta centrală din piatră poartă numele lui Bogdány Péter și Donát Ilona. Amvonul a fost ridicat în 1774 de Bogdány Anna.

La această oră se află în desfășurare lucrări de înlocuire tencuială interioară și exterioară, înlocuire cu cărămidă a bazei lăcașului de cult, acoperiș nou cu tablă zincată ș.a.

Potrivit preotului Bisericiilor Reformate din Parohiile Sâncrai și Rădești, părintele Kurti Tamaș, locașul de cult ar mai fi beneficiat de reparații în trei etape în anii: 1200, 1400 și 1600.

Conform informațiilor , pentru finalizarea investiției respective, s-a obținut o finanțare de peste 700 mii lei din care peste 90% reprezintă sumă provenită de la Guvernul maghiar.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud