Rămâi conectat

Știri din zonă

Comuna Lopadea Nouă face primii pași spre o dezvoltare economică durabilă

Publicat

în

Satul Ocnișoara din comuna Lopadea Nouă, satul care până nu demult era denumit „satul uitat de lume” este tot mai aproape de civilizație și de dezvoltarea economică mult visată.

Așa cum a promis în urmă cu mai mulți ani administrația locală dă zor pentru reabilitarea totală și modernizarea drumului care leagă satul de restul lumii. Și, așa cum și-au dorit administraţia din Lopadea Nouă și locuitori din Ocnișoara lucrările de modernizare a celor aproape 8 kilometri de drum comunal (DC 14) pe ruta Ciuguzel – Ocnișoara – Odverem se află într-un stadiu avansat.

La această oră constructorul se ocupă de construcția podurilor de trecere peste ape urmând ca în scurt timp să treacă la turnarea covoarelor asfaltice.

„Acest proiect face parte dintr-unul mai amplu care vizează modernizarea drumurilor comunal. Avem o finanțare totală de 8.005.328 lei, bani obținuți prin intermediul unui proiect depus pentru Programul Național de Dezvoltare Locală II, iar contractul de execuție a fost semnat cu societatea Drumuri şi Poduri Locale Alba SA. La această oră drumul este pregătit pentru asfaltare. Deocamdată se lucrează la capetele de pod și la podețe. Sperăm ca în toamna aceasta să dăm drumul în folosință astfel ca accesul să fie facil. Acest drum este unul cerut de multă vreme. Din cauza accesului dificil satul s-a depopulat, la această oră în Ocnișoara mai sunt mai puțin de 15 locuitori” ne-a declara Marian Indreiu, primarul comunei Lopadea Nouă.

Pe lângă drumul cu pricina administrația din Lopadea Nouă se străduiește să facă primii pași spre o dezvoltare economică a zonei respective.

Marian Indreiu ne-a informat că: „În urmă cu aproximativ 100 de ani Ocnişoara era comună şi avea o populație de peste 500 de locuitori și că din cauza accesului deosebit de câțiva zeci de ani a început un fenomen de  depopulare accentuată. Odată finalizată această investiția administrația încheie lucrările de modernizare a întregii reţele de drumuri comunale şi, totodată vom facilita accesul locuitorilor comunei, și nu numai, către câmpul de sare pe care dorim să demarăm investiţii de amenajare a unei mici locaţii de agrement”.

Din informațiile primite de la edilul șef al comunei am aflat că într-adevăr, Ocnișoara este pe cate de a deveni punct de atracție turistică, aici urmând ca în colaborare cu Consiliul Județean Alba să fie construit un ștrand cu apă sărată, având o arhitectură tradițională, av de inspirație etnografică locală.

„Deja am făcut primii pași pentru asigurarea utilităților pentru viitorul ștrand. Am identificat și punem la dispoziție societății Apa CTTA Alba terenul pe care aceasta va construi rezervorul de apă potabilă. Despre Ocnișoara se știe din vechime că are apel sărate, prospecțiile geologice făcute în zonă au indicat prezența unui masiv de sare în subsolul regiunii, care prin eroziune a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului. Odată edificat ştrandul sperăm să cunoaștem o dezvoltare economică mult așteptată de populație” a mai declara primarul Marian Indreiu.

Dorel Lazăr


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Acțiune de ecologizare în preajma Paștelui, a cimitirului din Rădești

Publicat

în

Lăudabilă inițiativa Grupului Civic din Rădești care în urmă cu câteva zile a organizat o acțiune de igienizare a cimitirului local.

Desfășurat în apropierea sărbătorilor de Paște, la evenimentul respectiv au participat credincioși din cadrul parohiilor ortodoxe și greco – catolice din localitate, reprezentanți ai administrației locale, care au asigurat saci pentru depozitare gunoaie și mijloc pentru transportul acestora.

„A fost o acțiune necesară, gospodărească, pe care o vom mai repeta, care ține și de o atitudine civică pentru comunitatea din Rădești. Un demers în cadrul căruia s-au curățat aleile principale, spațiile dintre morminte, s-au strâns coroanele uscate, resturile rămase de la lumânări etc. Le mulțumesc tuturor celor care au fost prezenți la initiativa noastră și-l rugăm pe bunul Dumnezeu sa le răsplătească efortul pentru fapta pe care au săvârșit-o”, a spus Vasile Decean – reprezentant al Grupului Civic din Rădești.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Și în acest an, elevii din parohia Livezile au continuat parteneriatul „Școala din tinda bisericii”, în Postul Sfintelor Paști

Publicat

în

Luni, 22 aprilie 2024, elevii Școlii Gimnaziale din Livezile au fost prezenți la biserica „Sfântul Proroc Ilie Tezviteanul” din localitate.

Începând cu ora 08.00, cei 25 de tineri au luat parte la Taina Sfintei Spovedanii, urmând ca de la ora 9.00 să participe la Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite, oficiată de părintele paroh Răzvan Petru Țârău și părintele Mihai Coste, preot al parohiei Poiana Aiudului. În cadrul slujbei, elevii, însoțiți de către prof. Răzvan Fugaciu (disciplina Religie), au primit Preasfântul Trup și Sânge al Mântuitorului Iisus Hristos.

Acest moment de suflet s-a desfășurat în contextul parteneriatului educațional intitulat „Școala din tinda bisericii”, derulat pe parcursul ultimilor ani. Pe această cale, s-a urmărit sporirea și întărirea legăturilor existente între Parohia Ortodoxă Livezile, păstorită de către părintele Răzvan Petru Țârău, și Școala Gimnazială din Livezile, reprezentată de către prof. Maria Dumitra, directorul unității de învățământ.

Pr. paroh Răzvan Petru Țârău


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Lucrări de reabilitare a Bisericii Reformate din Rădești

Publicat

în

La doar 6 km de Aiud, în satul Rădești, se află un monument arhitectural deosebit și anume Biserica Reformată, cu o vechime de 1700 de ani.

Imaginea zonei este marcată de acest impunător monument de arhitectură romanică (foto) cu un turn semeț şi cu navă centrală înălţată până la nivelul al treilea.

Aici, în noiembrie 2023, au început lucrările de reparații generale (prin înlocuire acoperiș) a Bisericii Reformate din Rădești acest monument istoric aflat pe teritoriul satului Rădești, localitate a cărei primă atestare documentară este din 1439.

Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, cu transformări ulterioare, în care se manifestă influențele gotice.

Tavanul casetat datează din anul 1744. Caseta centrală din piatră poartă numele lui Bogdány Péter și Donát Ilona. Amvonul a fost ridicat în 1774 de Bogdány Anna.

La această oră se află în desfășurare lucrări de înlocuire tencuială interioară și exterioară, înlocuire cu cărămidă a bazei lăcașului de cult, acoperiș nou cu tablă zincată ș.a.

Potrivit preotului Bisericiilor Reformate din Parohiile Sâncrai și Rădești, părintele Kurti Tamaș, locașul de cult ar mai fi beneficiat de reparații în trei etape în anii: 1200, 1400 și 1600.

Conform informațiilor , pentru finalizarea investiției respective, s-a obținut o finanțare de peste 700 mii lei din care peste 90% reprezintă sumă provenită de la Guvernul maghiar.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud