Rămâi conectat

Aiudeni

Iulian Docea, un om de afaceri din Aiud, vrea cu orice preț să reînvie satul Rachiș – comuna Mirăslău, care are o vechime de peste 750 de ani

Publicat

în

Un aiudean, un om cu suflet mare, donează, în mod gratuit, o gospodărie unei femei fără adăpost. În urmă cu două zile, Iulian Docea, omul care vrea cu tot dinadinsul să reînvie satul bunicilor și străbunicilor săi, a oferit în mod gratuit adăpost unei femei în una din casele renovate de el în localitatea Rachiș, comuna Mirăslău.

În urmă cu mai mult timp, Iulian Docea a anunțat că oferă în mod gratuit câte o gospodărie și inclusiv o anumită sumă de bani familiilor care vor să se așeze și să trăiască în satul strămoșilor săi. Acum două zile, acesta ne-a anunțat că „minunea” s-a întâmplat și că o femeie originară din județul Iași și-a exprimat dorința de a se stabili în Rachiș. Femeia, Elena Ton, din comuna Glodenii Gândului, l-a contactat exprimându-și dorința de a se muta în satul Rachiș din comuna Mirăslău.

„Am auzit despre oferta domnului Docea, apoi am citit într-un ziar despre ea și m-am gândit că dacă tot nu am adăpost și umblu pe drumuri, să-i cer ajutorul. Mulțumesc lui Dumnezeu că am auzit de oferta domnului Iulian. Sper să nu-l dezamăgesc. Vine primăvara și mă voi pune pe treabă. Voi semăna câte ceva în grădina pe care mi-o va da, voi încerca să-mi câștig hrana în noua mea gospodărie”, ne-a declarat doamna Elena Ton. Bucuria femeii este cu atât mai intensă cu cât în ultimele luni a dormit pe unde a apucat, fără a avea un acoperiș decent deasupra capului. Ce a făcut Iulian Docea pentru această femeie ar putea să facă oricine… e interesat de soarta celor aflați în nevoi și suferință.

Iulian Docea provine dintr-o familie destul de înstărită, având obârșia în Rachiș, satul care i-a rămas lui în suflet și pe care-l iubește din fragedă pruncie, de pe vremea în care bunicii săi erau cu ceva mai tineri decât actualmente părinții săi. Legat sufletește de locurile în care a copilărit, de amintirea bunicilor săi, Iulian Docea vrea să reînvie satul, să-l resusciteze și să-i dea un suflu nou. Satul trage să moară, mai bine spus este aproape fără viață. Mai are doar doi sau trei săteni care locuiesc efectiv în el. Alți vreo 3 sau 4 au adresa de buletin acolo, dar locuiesc la oraș, la copii, sau la nepoții lor. Sunt bolnavi și prea bătrâni să se poată lupta singuri cu viața în singurătatea de acolo.

Aflat în deplinătatea puterilor sale, Iulian Docea a muncit zeci de ani în străinătate și a strâns ban lângă ban, iar acum vrea să reînvie satul bunicilor lui. Amintirile din copilărie nu-l lasă și-l urmăresc pretutindeni. A cumpărat câteva proprietăţi aflate în ruină și le-a restaurat, așa cum au fost ele în urmă cu zeci de ani. În urmă cu ceva vreme acesta ne-a mărturisit că i-a plăcut în mod deosebit în sat, la bunici și că-și amintește cu plăcere de vremurile în care, copil fiind, colinda pădurile, păşunile și prindea raci și pești pe „Valea Rachișului”.

Căsătorit, având doi copii, după întoarcerea în țară, Iulian Docea își dezvoltă afacerile în domeniul managementului și administrației dezvoltărilor imobiliare în Cluj-Napoca și mare parte din câștig îl cheltuiește pentru satul în care s-a jucat odinioară. Pentru aceasta, s-a pus pe treabă și, folosind preponderent piatră, lemn și var stins (de la Poiana Aiudului, așa cum se făcea odinioară), a reușit să reclădească șapte gospodării, așa cum spunea domnia sa, „să aibă unde merge în vacanțe copiii mei, să prindă drag și să se învețe cu valorile pe care numai satul le poate avea și conserva, așa cum am copilărit și eu”.

Pentru realizarea visului său, Iulian Docea a făcut tot posibilul să strămute oameni interesaţi în sat. Chiar au fost câteva familii foarte interesate la început, dar nu au stat mai mult de câteva săptămâni. Se pare că lumea este comodă, nu prea răspunde pozitiv, chiar dacă o familie care locuiește acolo mai primește și salarii între 1500-2000 de lei sau chiar mai mult, pe lângă locuință, mâncare din gospodărie (grădini, păsări și animale) și terenul pe care-l poate cultiva.
Acum se pare că femeia Elena Ton este hotărâtă să stea. Nu are unde să mai meargă. Unde? Prin gări sau cine știe pe unde. „Nu, domnule, nu voi pleca. Nu am unde. Voi sta în sat și poate că pe lângă mine mai vin câteva familii”, ne-a spus femeia.

Rachișul beneficiază de o așezare mai mult decât pitorească. Aerul este incredibil de sănătos. Nicio urmă de poluare. Dacă veți vedea casele dărâmate, cu scânduri bătute la ferestre şi uşi, acoperişuri căzute şi drumuri, ce odinioară erau circulate, năpădite de vegetaţie și veți simți liniştea şi pustiul uliţelor, care acum 20 de ani mai erau călcate de aproximativ 200 de persoane, veți înțelege de ce tânărul Iulian Docea vrea să se împotrivească din toate puterile sale ca după o istorie de peste 1000 de ani și de 750 de ani de atestare, satul să nu se stingă tocmai acum, când va fi, în sfârşit, legat de DN1 printr-un drum care va fi asfaltat de către primăria comunală.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
2 Comentarii

Un comentariu

  1. Rares

    01.04.2019 la 11:42

    Cum se poate lua legătura cu domnul Dodea?

  2. Marius

    24.11.2020 la 21:12

    Detalii de contact pentru Iulian Docea?

Lasă un răspuns

Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Aiudeni

Aiudenii de la Pepiniera Șoșa, ofertă bogată de pomi fructiferi și plante exotice, la cea de-a XIV-a ediție a Târgului Gradinarului de la Alba Iulia

Publicat

în

Prezenți la cea de-a XIV-a ediție a Târgului Grădinarului de la Alba Iulia, aiudenii de la Pepiniera Șoșa oferă o gamă variată de pomi fructiferi, plante exotice, plante ornamentale și multe altele.

„Sunt de meserie inginer horticol. Avem o pepineră cu o multitudine uriașă de produse. De la pomi fructiferi, trandafiri, arbuști, plante exotice la plante ornamentale, flori. Prețurile pleacă de la 10 lei și ajung până la 100 de lei, pentru cele cu rădăcină liberă. Pentru plantele la ghiveci diferă prețul de la fiecare speci în parte, cât de greu este de făcut, cerere și așa mai departe. Pasiunea a început când m-am angajat într-un magazin de protecție a plantelor în urmă cu 20 de ani. De acolo, am început să dobândim cunoștințe și am început ușor, ușor să și producem”, a povestit Lucian Șoșa despre standul său de plante.

Timp de cele 3 zile ale Târgului Grădinarului, Lucian Șoșa așteaptă doritorii o diversificare foarte mare de produse, spre exemplu: castan comestibil, moșmon, kaki, rodie, corn, arunia. Cele mai căutate sortimente sunt cireșul amar sau cireșul alb.

Cu o experiență de peste 16 ani și aproximativ 200 de soiuri de pomi, Pepiniera Șoșa este localizată în Aiud. Aceasta se ocupă și produse de pesticide sau aranjamente florale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Aiudeni

O antreprenoare din Aiud a reușit să dezvolte, de mai bine de un deceniu, un brand care perpetuează moştenirea culinară a regiunii

Publicat

în

În inima României, la Aiud mai exact, un brand se dezvoltă de mai bine de un deceniu, pe rădăcinile sădite de fondatoarea sa, Adriana Duna.

Afacerea poartă numele „De la Georgia”, referire la fiica antreprenoarei, şi este ca o carte de poveşti gastronomice, readuse la lumină din arhivele perioadei în care orașul a reprezentat un nucleu important al Transilvaniei, zona moştenind un amestec de gusturi şi reţete lăsate de saşi, maghiari şi români.

„Avem o poveste profundă legată de tradiţiile bucătăriei transilvănene, purtăm o ştafetă a gusturilor şi a tehnicilor culinare care s-au transmis de-a lungul generaţiilor. De la mamele şi bunicile noastre, am învăţat secretele şi reţetele tradiţionale, dar ne-am şi adaptat la cerinţele şi gusturile contemporane, perpetuând astfel moştenirea culinară a regiunii”, îşi explică demersul Adriana Duna.

Absolventă a Facultăţii de Chimie şi Chimie Industrială de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, precum şi a Facultăţii de Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică de la U.S.A.M.V. Bucureşti, Adriana Duna a intrat în mediul de afaceri în 1994, pornind cu o sumă de bani împrumutaţi de la un prieten pentru a deschide o firmă.

Debutul l-a făcut cu un mic magazin, extinzându-se apoi în domeniul tâmplăriei PVC şi al amenajărilor interioare, potrivit businessmagazin.ro. După criza care a început în 2008, a făcut o schimbare de macaz şi a fondat „De la Georgia”, un business în domeniul alimentar, care s-a extins mai târziu şi cu două proiecte în HoReCa – restaurantul La Conac şi spaţiul pentru evenimente La Baltă, ambele în Aiud, judeţul Alba.

„Pe partea de producţie alimentară, facem o varietate de produse de băcănie, precum jeleuri cu pectină din fructe, batoane de casă, dulceaţă şi zacuscă transilvăneană. Vindem băcăniilor din judeţul Alba şi din ţară, magazinelor Transeuro din Alba, magazinelor AvisCom din Alba şi Hunedoara, magazinelor Home Garden din Cluj, în cofetăria proprie din Aiud, la punctul de lucru din Kaufland Alba Iulia şi online. Căutăm în continuare colaboratori interesaţi de produsele noastre de băcănie. Şi nu doar atât, pentru că brandurile dezvoltate sub umbrela De la Georgia şi-au găsit locul şi pe rafturile magazinelor Lidl, Profi şi Remarkt. Cea mai vizibilă marcă din grup este Jelicii. Preţurile, potrivit site-ului, pornesc de la 3,49 de lei pentru un baton de casă, urcă la 6,9 lei pentru o pungă cu mix de jeleuri şi ajung la 18,9 lei pentru un borcan de zacuscă”, a declarat Adriana.

„De asemenea, în cadrul laboratorului propriu, producem prăjituri de casă şi torturi, pe care le comecializăm în cofetăria noastră din Aiud, în Kaufland Ampoi din Alba Iulia şi la evenimente, unde suntem prezenţi cu candy bar. La nivel de grup, avem 160 de angajaţi, cu o cifră de afaceri de aproximativ 4 milioane de euro. Oferim şi servicii de catering, pentru diverse companii, şcoli şi alţi parteneri. Gestionarea unui business vine cu multe provocări”, recunoaşte Adriana Duna, iar pe drumul parcurs până acum a acumulat mai multe lecţii. Una dintre ele este că angajaţii specializaţi sunt esenţiali pentru creşterea afacerii.

„Găsirea şi păstrarea acestor talente pot fi o provocare într-un mediu concurenţial sau în condiţiile unei pieţe a muncii fluctuante. Taxele mari şi o legislaţie în continuă schimbare pot afecta profitabilitatea şi stabilitatea financiară a afacerii noastre. Adaptarea la noile reglementări şi gestionarea corectă a impozitelor devin priorităţi constante”, mărturiseşte ea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Aiudeni

Rareş Hurghiş, originar din Aiud, declarat cel mai bun influencer în domeniul energiei, în Europa Centrală și de Est

Publicat

în

Rareş Hurghiş, strategy expert al Engie Romania, originar din Municipiul Aiud, a câștigat premiul la categoria „Cei mai influenți tineri” din domeniul energiei din Europa Centrală și de Est.

„Felicitări aiudeanului Rareș Hurghiș pentru premiul obținut în competiția TOP CEE ENERGY INFLUENCERS, respectiv Best Young Energy Influencer in CEE!”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud, prin intermediul paginii de socializare.

CEENERGYNEWS este portalul dedicat energiei care își propune să furnizeze știri și analize actualizate privind agenda energetică în peste 20 de țări din Europa Centrală și de Sud-Est.

Pe acest site, sunt publicate cele mai recente tendințe din industrie, factorii cheie care formează piețele din Europa Centrală și de Sud-Est, precum și reglementările UE care afectează industria.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

aiudinfo, stiri aiud, informatii aiud